Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikki ei häiritse perusjumppaa

Kotimaa
 
Naiset valtasivat miesten seniorijumpan
Naiset valtasivat miesten seniorijumpan
Valtakunnallinen Ikiliike-hanke kannustaa iäkkäitä jumpan pariin. Turussa houkuteltiin miehiä perusjumpaan, mutta miesten innostus on laantunut syksyn mittaan. Nyt suurin osa ryhmästä on naisia. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus ja editointi Vesa-Matti Väärä

Turku

Ensimmäiset jumppaajat astelevat saliin jo puoli tuntia ennen jumpan alkua. He osallistuvat Turun urheiluliiton yli 60-vuotiaille suunnattuun perusjumppaan. Ensimmäiset varaavat paikat takarivistä. Juhani Lehdon vetämä perusjumppa oli tarkoitettu alun perin miehille. Nyt miehiä on vain enää kolmannes.

”Sana on näköjään kiirinyt, ja mukana on nyt myös paljon naisia. Tuntuu myös siltä, että syksyn edetessä miesten määrä vähenee”, Lehto harmittelee.

74-vuotias Pekka Paakkanen on käynyt jumpissa jo pari vuotta. Hän sanoo harrastuksen olevan hyvä täydennys sauvakävelyyn ja vaikkapa golfaamiseen.

”Tällä vahvistuu paljon sellaisia lihasryhmiä, jotka eivät rasitu riittävästi kävellessä.”

Lehto aloittaa tunnin keppiliikkeillä. Jokainen osallistuja tekee liikkeitä omaan tahtiin.

”Ideana on tehdä paljon erilaisia liikesarjoja. Käymme tänään myös lattianpinnassa vahvistamassa keskivartaloa. Kotona mattoliikkeissä kannattaa käyttää tarvittaessa tukena vaikka tuolia”, Lehto neuvoo.

Viereisestä salista kuuluu voimakas bassojytke, kun nuoret aerobic-harrastajat treenaavat. Perusjumpassa kuuluvat ainoastaan Lehdon rauhalliset neuvot.

”Jätin musiikin pois osittain sen takia, että saisimme houkuteltua miehiä. Osa heistä ei halua tehdä liikkeitä musiikin tahtiin”, Lehto kertoo.

Jotkut jumpassa mukana olevat miehet eivät ole tehneet vuosiin lihaskuntoa ylläpitäviä harjoituksia. Suurin osa naisista taas on käynyt jumpissa vuosikausia. Turkulainen Risto Brummer on harrastanut tennistä ja käy viikoittain kuntopiirissä.

”Tämä on hyvä jumppa, sillä tässä ei tarvitse revitellä eikä esiintyä. Kuntoilusta kiinnostuneelle olisi tietenkin hyvä, että liikkumisen olisi aloittanut jo nuoremmalla iällä, mutta ikinä ei ole liian myöhäistä”, Brummer neuvoo.

Kolmen vartin liikkuminen päättyy venytyksiin. Viereisen salin bassojytkesalin bassojytke on loppunut, ja käytävältä kuuluu laulua. Päiväkotilapset laulavat Elefanttimarssia matkallaan jumppatunnille.

Naiset valtasivat miesten seniorijumpan. HS.fi/hstv

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat