Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jumppa tuo vauhtia vanhuuteen

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Risto Brummer (keskellä) kuntoilee vähintään kahdesti viikossa.
Risto Brummer (keskellä) kuntoilee vähintään kahdesti viikossa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Lähes tuhat liikkujaa

 Ikiliike-ryhmiä on etenkin suurissa kaupungeissa. Niistä on kartta verkossa osoitteessa http://voimistelu.fi/fi/Harrastevoimistelu/Ikaantyvat/Ikiliike

 Mukana on nyt lähes tuhat jumppaajaa, jotka ovat iältään 50–91-vuotiaita.

Senioreille virkeyttä ja toimintakykyä. Sitä tavoittelee Suomen voimisteluliiton Ikiliike-hanke, joka on levittänyt yli 60-vuotiaiden jumpparyhmiä kymmeniin seuroihin eri puolille maata.

Seuroissa on havaittu, että yli 60-vuotiaiden jumpille on kysyntää. Mäntsälän voimistelijat käynnisti keväällä ensimmäisen Ikiliike-ryhmän, ja suosio yllätti: ihmisiä tuli 43 odotetun 20:n sijaan. Syksyllä ryhmässä jatkoi 30 jumppaajaa.

”Tavoittelemme niitä, jotka eivät vielä liiku terveyssuositusten mukaan, tai joilla on ollut pitkä tauko liikunnassa”, kertoo Voimisteluliiton Ikiliike-projektikoordinaattori Taru Tanskanen.

Liiton jäsenseuroissa harrastetaan voimistelua tanssista kilpavoimisteluun. Ikiliike-ryhmissä ei odoteta notkeutta tai rytmitajua. Sen sijaan yritys on osoittaa, että voimistelun voi aloittaa vielä sittenkin, kun kevyimmät ja notkeimmat päivät ovat takana ja kremppoja on tullut.

Jumppien tavoite on kehittää tasapainoa, lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Ne rapistuvat iän karttuessa, mutta ilman niitä ei voi asua kotona pitkään – tai tehdä eläkkeellä sitä, mitä haluaa, Tanskanen muistuttaa. Ilman vahvoja alaraajojen lihaksia ei pääse ylös tuolista. Tasapaino taas vähentää vaaraa kaatua.

”Moni on kertonut, että ennen piti nojata seinään, kun seisoi yhdellä jalalla ja veti sukkaa toiseen jalkaan”, Tanskanen siteeraa kommentteja.

”Jumpat aloitettuaan niin ei ole enää tarvinnut tehdä.”

Liikkuvuudesta on hyötyä esimerkiksi siinä, että ylettyy solmimaan kengännauhansa. Kestävä taas jaksaa paremmin.

Ryhmät kokoontuvat yleensä kerran viikossa tunniksi kerrallaan. Ohjaaja suunnittelee sisällön osallistujien kanssa:

Keppijumppaa, sauvakävelyä, sulkapalloa, ulkoilua, lava- tai rivitanssia, tai chitä, Suomessa kehitettyä asahi-terveysliikuntaa, Tanskanen luettelee. Ohjaaja varmistaa, että kaikki pysyvät mukana.

Ikiliike lähti liikkeelle opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Rahat loppuvat keväällä, mutta toiminta jatkuu, Tanskanen vakuuttaa.

”Väestö ikääntyy ja haluamme kehittää ikääntyvien liikuntaa edelleen. Tämä oli hyvä startti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat