Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkotilauksessa voi piillä huijaus – viranomaisille tulee tuhansia ilmoituksia

Kotimaa
 
Fakta

Näin vältät tilausansan

 Tutustu sopimusehtoihin. Tarkista viestin lähettäjä ja lähettäjän sähköpostiosoite. Jos et löydä tietoja, ohita tarjous.

 Kysy, vastaako lähettäjä tarjouksen sisällöstä. Jos et saa vastausta, ohita tarjous.

 Jos saat mielestäsi perusteettoman maksuvaatimuksen, vastusta vaatimusta esimerkiksi näin: ”Vastustan vaatimustanne. En ole tehnyt sen mukaista tilausta.”

 Jos yritys uhkaa riitautuksesta huolimatta perinnällä tai oikeustoimilla, ota yhteys kuluttajaneuvontaan.

Myyntisivusto, sähköpostiviesti tai verkkomainos ilmoittaa selvällä suomen kielellä upeasta tarjouksesta: esimerkiksi kuukauden annoksen potenssivalmisteita saisi alle 10 eurolla huomaamattomasti postitse.

Kesken ostamisen palvelu pyytää hyväksymään tilausehdot, ja pian asiakas huomaa sitoutuneensa pitkään ja hintavampaan tilaukseen. Ehdot on piilotettu esimerkiksi linkin taakse.

Kyseessä saattaa olla tilausansa: kuluttaja tilaa verkkomainoksen tai sähköpostiviestin perusteella jotakin, mitä ei ymmärtänyt tilaavansa. Yritys voi erehdyttää asiakasta tahallaan tai tahattomasti.

Näistä tapauksista Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV) ilmoitetaan tuhansia kertoja vuodessa.

Eniten ilmoituksia, yhteensä 1 400, ovat tänä vuonna kirvoittaneet laihdutus- ja kosmetiikkatuotteita kauppaava Xellim Oü, muun muassa sukkia ja partakoneenteriä myyvät Westerfield Ag ja Media Marketing Business Group Ag sekä univalmisteita tarjoava Lumone Oü.

”Sähköpostissa kerrotaan, että nyt saa esimerkiksi näytetilauksen pelkällä postimaksuilla, mutta samalla tulee sitten sitouduttua pidempään tilaukseen”, kuvailee lakimies Katri Väänänen KKV:sta.

Tänä vuonna kuluttajaviranomaiset ovat avustaneet käräjäoikeudessa yli 30:tä suomalaista eri yrityksiin liittyvissä velkomusasioissa ja voittaneet kaikki jutut. Markkinoinnin valvontaa on tehostettu ja perintäyrityksiä ohjeistettu.

Usein yritykset myyvät laskunsa suomalaiselle yritykselle, joka alkaa periä saatavia jopa oikeusteitse. Kuluttaja-asiamies tiedotti vastikään, että viranomaisponnistelut ovat heikentäneet tilausansayritysten ansaintamahdollisuuksia ja vähentäneet tapauksia. ”Esimerkiksi Westerfieldiin liittyen on ollut monta oikeusjuttua. Kun olemme voittaneet ne, kuluttajan ei ole tarvinnut maksuja maksaa. Olemme myös pyrkineet siihen, että perintäyhtiöt eivät ottaisi näitä hoitaakseen”, lakimies Väänänen sanoo.

Joskus yritykset korjaavat markkinointiaan. Viime vuona Xellim aiheutti ilmoitusten suman kauppaamalla verkossa laihdutus- ja kosmetiikkatuotteita kertomatta selvästi, että näytepakkauksen tilaamalla sitoutui pidempiaikaiseen ja jopa 250 euroa maksavaan tilaukseen.

Kuluttaja-asiamies neuvotteli asiasta yrityksen kanssa, joka ryhdisti tänä vuonna markkinointiaan.

Ihmisten sähköpostiosoitteita päätyy yrityksille esimerkiksi erilaisten verkkokyselyiden kautta. Toisaalta yhteystiedot voivat levitä, vaikka niitä ei itse levittelisi.

”Haittaohjelmat varastavat usein sähköpostiohjelman osoitekirjan. Osoitteet myydään isoina tietokantoina roskapostin lähettäjille. Näin osoitteesi voi vuotaa, vaikkei sitä löytyisi mistään päin verkkoa”, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Kielimuurin vuoksi suomalaisia kuluttajia houkutellaan harvoin tilausansoihin puhelinmyynnillä ulkomailta, sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen (EKK) johtaja Leena Lindström. Silti suurin osa myös suomalaisiin kohdistetuista tilausansoista tehtaillaan ulkomailla, etenkin Virossa.

EKK:n mukaan tuorein tulokas on Virosta toimiva South Bay Group Ltd, jonka potenssi- ja hyvinvointituotteet ovat kirvoittaneet syyskuun lopusta 26 valitusta EKK:lle.

”Tyypillisesti yritykset sijaitsevat Virossa. Suomalaistaustaiset ihmiset pyörittävät palveluja suomenkielisinä. Yrityksille on tyypillistä, että ne menevät ja tulevat: taustalla saattaa olla samoja ihmisiä”, Lindström sanoo.

EKK:n mukaan tämän vuoden uusi ilmiö tilausansoissa on, että lasku tulee vasta tilauksen peruutusajan umpeuduttua.

Selvät petostapaukset kuuluvat kuluttajaviranomaisen sijaan poliisille. Tällöin kyse ei välttämättä ole tilausansasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat