Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK jatkaa neuvotteluja yhteiskunta­sopimuksesta ilman AKT:ta – Sipilä: ”Toiveikkuus sovusta vähentynyt”

Kotimaa
 
SAK jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja maanantaina – Lauri Lyly toivoo ”joulukuun kihlausta”
SAK jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja maanantaina – Lauri Lyly toivoo ”joulukuun kihlausta”
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi sunnuntai-iltana SAK:n työvaliokunnan kokouksen jälkeen, että liitto jatkaa uhattuna olleita neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Hän toivoo, että asiasta saadaan ratkaisu 7. joulukuuta SAK:n hallituksen kokouksessa. Lylyn mukaan tilannetta ovat vaikeuttaneet AKT:n vetäytyminen neuvotteluista, Postin työkiista ja EK:n haluttomuus sopia asioista keskitetysti.

Helsinki / Bryssel.

SAK:n työvaliokunta on päättänyt jatkaa neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta maanantaiaamuna.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kutsui työvaliokunnan ylimääräisen kokouksen koolle sunnuntai-illaksi, kun Auto- ja kuljetusalojen liitto AKT ilmoitti torstaina irtautuvansa lopullisesti yhteiskuntasopimuksesta. Työvaliokunnan päätöksen jälkeen AKT on yhä ulkona neuvotteluista, joten ratkaisun saaminen on edelleen vaakalaudalla.

Lyly kertoi kolmituntiseksi venyneen kokouksen jälkeen, että SAK odottaa nyt Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätöksiä. SAK:n hallitus kokoontuu Lylyn mukaan 7. joulukuuta, jolloin neuvottelutuloksen tulisi olla valmis.

”Haemme eräänlaista joulukuun kihlausta.”

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toisti sunnuntai-iltana työnantajapuolen kannan, että neuvottelujen jatkamisen ratkaiseva kysymys on yhä se, osallistuuko AKT työntekijäpuolen rintamaan.

EK ja työntekijäjärjestöt tapaavat huomenna maanantaina. Häkämies aikoo kysyä heti alkuun Lylyltä, onko tällä takanaan kaikki joukot.

”Mikäli osoittautuu, että AKT:n päätös on pitävä eivätkä he osallistu neuvotteluihin, niitä on hyvin vaikea jatkaa”, Häkämies sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan pääasia on, että neuvottelut yhä jatkuvat. AKT:n poissaolo kuitenkin heikentää Sipilän mukaan ”huomattavasti tilannetta”.

”En osaa vielä arvioida, onko se este sille, että neuvottelutulokseen päästäisiin. Pallo on nyt kokonaan työmarkkinajärjestöillä. Odotan heiltä yhteistä ehdotusta. Katsotaan nyt, syntyykö ensi viikolla sellainen”.

”AKT:n suhtautuminen on ollut kyllä tiedossa jo aikaisemmin, mutta sanotaan näin, että viime viikon toiveikkuus sopimuksen syntymisestä on vähentynyt minun osaltani”, Sipilä sanoi toimittajille Brysselissä, jossa hän osallistui EU:n ja Turkin yhteiseen huippukokoukseen.

Lyly sanoi, että neuvotteluja ovat vaikeuttaneet Postin työkiista sekä EK:n viime keskiviikon ilmoitus, ettei se enää sovi nyt käytävien työmarkkinaneuvottelujen jälkeen keskitetystä sopimuksesta.

SAK edellyttää työnantajilta ja maan hallitukselta sitoutumista kolmikantaiseen lakien valmisteluun. Lyly vaati, että asioita hoidetaan vastakin sen mukaisesti eikä ilmoitusasioina. SAK haluaa vastauksen siihen, koskeeko kolmikantaisuus edelleen hallituksen kaavailemia työelämän lakipaketteja muun muassa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tai paikallisesta sopimisesta.

Lisäksi SAK edellyttää työmarkkinaratkaisun syntymiseksi Postin työehtokiistan nopeaa ratkaisemista. ”On vaikea kuvitella, että teemme työmarkkinaratkaisua, jossa meidän yhtä jäsenliittoamme ollaan kurmuuttamassa ja työehtoja huonontamassa.”

Lyly uskoi, että SAK:n ilmoitus sopii hyvin myös pääministeri Sipilälle.

”Toivomme, että neuvottelut on saatettu maaliin viikossa. Tässä on nyt neuvoteltu riittävän kauan.”

Jos SAK:n työvaliokunta olisi päättänyt vetäytymisestä, yhteiskuntasopimusneuvottelut olisivat päättyneet. Työvaliokuntaan kuuluvat Lylyn lisäksi SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Pamin puheenjohtaja Ann Selin, JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Keskusjärjestöjen välisiä neuvotteluja ovat käyneet työnantajia edustavat EK ja Kuntatyönantajat sekä palkansaajia edustavat SAK, Akava ja STTK.

Ilman SAK:ta sopua ei voi tehdä. Neuvotteluja on käyty pääministerin painostuksesta, eikä hallitus ole hyväksynyt laajaa kilpailukyky- ja palkkaratkaisua työrauhoineen ilman, että se kattaa jokseenkin kaikki palkansaajat. Lue tästä, miksi sopimuksen synty on ollut niin vaikeaa.

SAK:n vetäytyminen olisi myös tarkoittanut, että liitot alkaisivat valmistautua ensi syksyn ja talven liittokierrokseen, kuten AKT jo ilmoitti tekevänsä. AKT vetäytyi sopimuksesta, koska se uskoo saavansa paremman sopimuksen itsenäisesti. Se ilmoitti syyksi myös EK:n linjauksen vetäytyä jatkossa keskitetyistä työmarkkinaneuvotteluista.

Sipilän hallitus on varoittanut, että se saattaa voimaan niin sanotut pakkolait, jos yhteiskuntasopimuksenkin nimellä kulkevaa työmarkkinasopimusta ei synny. Se tarkoittaisi, että loppiaisesta ja helatorstaista tulisi käytännössä työpäiviä, ensimmäinen sairauspäivä muuttuisi palkattomaksi, vuosiloma lyhenisi sadoillatuhansilla ihmisillä ja lomaraha pienenisi 30 prosenttia. Nämä koskisivat myös AKT:n työntekijöitä.

Hallitus uskoo, että näin yritysten kilpailukyky paranee, kun niiden työntekijöistä aiheutuvat kustannukset pienenevät. Yhteiskuntasopimuksessa yritetään etsiä vaihtoehtoisia ja etenkin eri työntekijöitä tasapuolisemmin kohtelevia keinoja parantaa yritysten kilpailukykyä.

Neuvotteluja on käyty SAK:n syksyllä esittämän tarjouksen pohjalta. Sen mukaan vuonna 2017 palkankorotukset olisivat nolla euroa. Vuodesta 2018 siirryttäisiin malliin, jossa palkankorotusvaran määrittelisi vientisektorin palkanmaksukyky. Lisäksi ehdotuksessa on ollut erilaisia työnantajamaksujen alennuksia ja siirtoja palkansaajille.

Jo ennen AKT:n torstaista vetäytymistä yhteiskuntasopimus on ollut kaatumaisillaan ainakin kaksi kertaa.

Alun perin hanke lähti liikkeelle viime keväänä pääministeri Sipilän halusta sopia kilpailukykyä ja työrauhaa luova sopimus. Vääntö sopimuksesta on aiheuttanut jo lukuisia Suomen taloudelle vaarallisia tilanteita, kun ay-liike on laittanut kertaalleen satamat ja paperitehtaat kiinni ja kun kymmeniätuhansia ihmisiä on lakkoillut hallituksen toimia vastaan.

Jos yhteiskuntasopimus saadaan sorvattua kasaan, se tuodaan siis SAK:n hallitukseen, jossa SAK:n liitot – mukaan lukien AKT – lopullisesti päättävät, hyväksyvätkö ne lopputuloksen.

Jos sopimus taas kaatuu, hallitus saa – tai joutuu – laittamaan voimaan pakkolakinsa. Edessä voisi olla hyvin lakkoherkkä aika, ja Suomen talous voisi saada vakavia vaurioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat