Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Villisian rauhoitus saattaa päättyä

Kotimaa
 
Juha Metso
Villisikaa halutaan metsästää enemmän.
Villisikaa halutaan metsästää enemmän. Kuva: Juha Metso

Afrikkalaisen sikaruton mahdolliseen leviämiseen Suomen alueelle on pakko varautua järein keinoin, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) Pukkilassa Uudenmaan Erätulilla lauantaina.

Ruttovaaran takia ministeriö aikoo esittää villisian rauhoitusajan poistoa ja keinovalon sallimista ruokintapaikassa sikoja metsästettäessä.

”Viron tilanne ja Suomen villisikakannan kasvu ovat muuttaneet tilannetta oleellisesti. Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta uhka sen leviämisestä on kasvanut”, arvioi Tiilikainen.

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Virossa. Siellä noin 500 villisikaa on saanut tartunnan ja tautia on todettu 18 sikalassa. Latviassa on todettu yli 600 villisikatartuntaa.

Tauti leviää pääsääntöisesti sikojen välillä, mutta myös ihminen voi kuljettaa virusta.

Suomessa villisian rahoitusajan poisto toteutettaisiin niin, että naaraan, jota porsaat seuraavat, suojaa ei poisteta. Porsaattoman sian metsästys mahdollistuisi läpi vuoden.

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä on esittänyt sikakannan puolittamista Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla. Sallittavaksi harkitaan myös aitauksia, joilla voitaisiin saada saaliiksi koko villisikalauma.

Aitaus ja villisian rauhoitusajan poisto edellyttävät asetusmuutoksen. Muut muutokset edellyttävät metsästyslain muutosta. Ne voisivat tulla voimaan ensi vuoden syksyllä.

Tiilikaisen mukaan metsästyslain uudistamisen yhtenä tavoitteena on muuttaa hirven metsästyksen sääntelyä. Nykyään vasallisen naaraan rauhoituksen vuoksi myös vasattomien naaraiden ampumista vältetään. Se hankaloittaa ”hirvikannan rakenteen tasapainottamista”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat