Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK:n Jyri Häkämies: Jos AKT ei osallistu neuvotteluihin, niitä on hyvin vaikea jatkaa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että yhteiskuntaneuvottelujen jatkamisen ratkaiseva kysymys on se, osallistuuko Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT työntekijäpuolen rintamaan.

SAK:n työvaliokunta päätti sunnuntaina, että SAK jatkaa yhä neuvotteluja. SAK:n jäsenliitto AKT on kuitenkin edelleen ulkona neuvotteluista.

AKT:n hallitus ilmoitti viime viikolla, että liitto irtautuu lopullisesti yhteiskuntasopimuksen neuvotteluista. Syynä oli EK:n ilmoitus, että EK ei enää jatkossa – nyt käytävien neuvottelujen jälkeen – osallistu keskitettyjen työehtosopimusten tekoon, vaan neuvottelut siirtyvät liittokohtaisiksi.

EK ja työntekijäjärjestöt tapaavat huomenna maanantaina. Häkämies sanoo aikovansa kysyä heti alkuun SAK:n puheenjohtajalta Lauri Lylyltä, onko tällä takanaan kaikki joukot.

”Mikäli osoittautuu, että AKT:n päätös on pitävä, eivätkä he osallistu neuvotteluihin, niitä on hyvin vaikea jatkaa”, Häkämies sanoo.

”Tilanne on maassa taloudellisesti vaikea. Nyt ei jaeta korotuksia ja kasvua, vaan niukkuutta, joten kaikkien osapuolten on oltava mukana. Ei osa joukosta voi jäädä vastuun ulkopuolelle.”

Häkämies sanoo, että EK:n viimeviikkoinen ilmoitus siitä, että jatkossa pidättäydytään kolmikantaisista neuvotteluista, ei voinut olla työntekijäpuolelle mikään yllätys.

”Kerroimme tästä linjasta jo viime keväänä. Olemme ilmoittaneet, että osallistumme nyt käytäviin neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksesta, mutta emme enää sen jälkeen. Vuosien 2017 ja 2018 ratkaisujen pitää syntyä liittokohtaisesti siten, että vientitoimialat määrittävät sopimukset.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat