Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Ruotsissa lähes 50 000 kotia ilman sähköä hirmumyrskyn jälkeen – heikentynyt myrsky rantautuu Suomeen aamupäivällä

Kotimaa
 
HS-sää 29.11.
HS-sää 29.11.

Etelä-Ruotsia sunnuntaina ja maanantain vastaisena yönä piiskanneen Gorm-myrskyn jäljiltä noin 47 000 kotitaloutta on ilman sähköä, ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN) kertoo.

Pahimmillaan ilman sähköä oli jopa 75 000 kotitaloutta. Sähköjen palauttaminen kaikille saattaa kestää useita päiviä.

Tanskassa ja Ruotsissa Gorm luokiteltiin sunnuntaina hirmumyrskyksi, sillä tuulennopeus ylsi paikoin 39 metriin sekunnissa. Esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin välisellä Kattegatin merialueella tuulennopeudeksi mitattiin DN:n mukaan 35 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyn raja on 32 metriä sekunnissa.

Juutinrauman silta jouduttiin sulkemaan myrskyn takia. Tanskassa myrskyn vahingot näyttävät kuitenkin jäävän odotettua pienemmiksi. Kööpenhaminassa poliisi on saanut tiedon noin sadasta eri myrskyvahingosta, tanskalaislehti Politiken kertoo. Rakennustelineitä on kaatunut ja ikkunoita rikkoontunut, mutta henkilövahinkoja Tanskassa ei tiettävästi ole tapahtunut.

Myrsky on jo heikentynyt, kun matalapaineen keskus on siirtynyt Itämerelle. Todennäköisesti Antti-nimen Suomessa saava myrsky saapuu maanantaina Etelä- ja Keski-Suomeen.

Saaristomerelle, Pohjois-Itämeren itäosaan ja Suomenlahden länsiosaan on annettu myrskyvaroitus.

”Voimakkaimmillaan myrsky on Hankoniemen tienoilla, jossa tuuli puhaltaa jopa 23 metriä sekunnissa”, päivystävä metereologi Juha Tuomola sanoi maanantaiaamuna.

”Suomenlahden suulla tuuli on heti aamupäivästä kello 8–9 jälkeen aika voimakasta, oikeastaan myrskylukemissa. Tuuli alkaa heiketä iltapäivällä.”

Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa myrskyn mukanaan tuomat sateet voivat iltapäivällä muuttua Tuomolan mukaan ”reippaaksi räntä- tai lumisateeksi, mikä saattaa muuttaa kelin paikoin erittäin huonoksi”.

Maanantain myrsky aiheuttaa todennäköisesti vain pieniä, paikallisia vahinkoja. Tuuli voi Lounais- ja Etelä-Suomen rantaviivan tuntumassa yltää meteorologi Tuomolan mukaan ainakin puuskissa yli 20 m/s -lukemiin, mutta esimerkiksi Keski-Suomessa tuulennopeus tuskin ylittää 15 metriä sekunnissa.

”Jonkinlaisia vahinkoja saattaa syntyä Saimaan isoilla järviselillä myöhemmin päivällä tai alkuillasta”, Tuomola sanoo.

Tiistain aikana matalapaineen keskus liikkuu Keski-Suomen yli kohti itää selvästi heikompana kuin maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat