Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin riidassa syntyi viimein sovintoesitys

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä
Postin ensimmäisten tukilakkojen oli määrä alkaa maanantaina. Sovintoesitys syntyi sunnuntai-iltana.
Postin ensimmäisten tukilakkojen oli määrä alkaa maanantaina. Sovintoesitys syntyi sunnuntai-iltana. Kuva: Kimmo Mäntylä

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi myöhään sunnuntai-iltana jättäneensä sovintoesityksen postilaisten työtaisteluun.

Helle twiittasi kello kymmenen jälkeen illalla, että riidassa on syntynyt sovintoehdotus. Sisällöstä ei annettu tietoja julkisuuteen.

Osapuolet antavat Helteen mukaan vastauksensa maanantaina Helsingin Bulevardilla sovittelijan toimistossa kello 14.

Osapuolten eli Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Palvelualojen työnantajaliitto Paltan neuvottelut veivät koko sunnuntain.

”Perehdymme valtakunnansovittelijan esitykseen huolella”, kommentoi Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto liiton tiedotteen mukaan. ”Muodostamme siihen kantamme annettuun takarajaan eli maanantaihin kello 14 mennessä.”

Postilaisten työehtosopimus päättyi jo neljä viikkoa sitten.

Postilaisia tukevista vauhditus- ja myötätuntolakoista ensimmäisten piti alkaa heti maanantaina aamulla ja niiden piti näkyä lähinnä postilennoilla.

Sunnuntaina ei ollut tietoa, alkavatko nämä tukitoimet, vai odottavatko tukijat tietoa työntekijäpuolen ratkaisusta.

Tukitaisteluista ovat ilmoittaneet muiden muassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Suomen merimiesunioni. Niiden piti laittaa boikottiin tiistaista lähtien myös muut logistiikka-alan yritykset kuin Postin ja DHL:n.

Taustalla oli Helsingin käräjäoikeuden perjantaina päättämä väliaikainen turvaamistoimi ja liitoille tuomitut 500 000 euron uhkasakot. Liitot laajensivat boikotteja suuriin logistiikkayrityksiin. Muuten kyseessä olisi ollut kilpailun vääristäminen. Boikottien alku venyi maanantailta tiistaille.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin tukitoimien on määrä näkyä keskiviikosta alkaen asiamiesposteissa, jos kiista ei ratkea.

Pam on kehottanut kaupan alalla työskenteleviä lopettamaan Postin toimintoihin liittyvät työt lakon aikana. Toimet eivät koske hätätyötä.

Heti maanantaina puolilta öin JHL:n tukitoimien piti näkyä lennoilla ja niiden piti kestää tiistaihin puolilleöin.

Tällä välillä Finaviassa, RTG:ssä ja Airprossa työskentelevät JHL:n jäsenet eivät kuormaa, siirrä tai tai palvele Postiin liittyviä kuljetuksia Finavian kentillä Suomessa.

JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan matkustajaliikenteen matkatavarat ja muut koneet luvataan hoitaa normaalisti. Tukitoimilla ei ole vaikutuksia myöskään muun rahdin tai ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

Myös Ilmailualan unioni IAU lupasi, etteivät sen maanantaille ja tiistaille kaavailemat tukitoimet vaikuta matkustajien, heidän matkatavaroidensa, rahdin tai ulkomailta saapuvan postin kulkuun. Sen sijaan ne kohdistuisivat lentoasemilta lähtevän postin käsittelyyn ja miehistön ruoka-annosten toimituksiin postilennoille.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen (SLSY) piti ryhtyä postilaisten tukitoimiin maanantaina aamulla kello kymmeneltä. Lentohenkilökunnan ylityökielto olisi voimassa perjantaihin puolilleöin.

SLSY:llä on täydet valmiudet ryhtyä muihin tukitoimiin, jos PAU:n neuvotteluissa ei edistytä, järjestö ilmoitti. SLSY:n jäsenet työskentelevät pääsääntöisesti Finnairilla, Blue1:lla ja Nordic Regional Airlinesilla. Finavian mukaan tukilakot eivät toistaiseksi vaikuta lentojen sujuvuuteen.

Perjantaina myös Suomen lennonjohtajien yhdistys kertoi tukevansa Postin työntekijöiden työtaistelua.

Yhdistys on kieltänyt maanantaista kello 12 alkaen jäseniään yli- ja lisätöistä. Tukitoimet jatkuvat tarvittaessa perjantaihin kello 24:een asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat