Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torjuntaa ja eristämistä – Suomessa syrjitään ikääntyneitä työntekijöitä enemmän kuin muualla Euroopassa

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Syrjintä voi esimerkiksi lukita työntekijän sellaiseen työpaikkaan, jossa on huono ilmapiiri.
Syrjintä voi esimerkiksi lukita työntekijän sellaiseen työpaikkaan, jossa on huono ilmapiiri. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomalaisessa työelämässä on eurooppalaisittain paljon syrjintää, ja se kohdistuu etenkin yli 55-vuotiaisiin.

Syrjintää on niin paljon, että se voi vaarantaa tavoitteet työurien pitenemisestä, toteaa tutkija Niina Viitasalo väitöstutkimuksessaan, joka tarkastetaan ensi viikolla Tampereen yliopistossa.

Viitasalo työskentelee yliopiston Työelämän tutkimuskeskukseksessa. Hän selvitti ikäsyrjintää niin Tilastokeskuksen työolotutkimusten vastauksista kuin 31:n syrjintää kokeneen ihmisen kirjoituksista.

”Yllättävää oli, että ikäsyrjinnästä kirjoittavien joukossa oli paljon toimihenkilöitä ja korkeasti koulutettuja”, Viitasalo sanoo.

Kirjoittajissa oli monen alan ihmisiä, muun muassa opettajia ja insinöörejä. Moni oli vielä työelämässä, eläkkeellä olevat taas kertoivat miten heitä oli jopa vuosien ajan painostettu lähtemään eläkkeelle.

Yleisimmäksi ikäsyrjintä osoittautui 55 vuotta täyttäneillä naisilla, jotka ovat toimihenkilöitä ja valtion palveluksessa. Myös miehet kokivat ikäsyrjintää, mutta eivät niin usein.

Yllätys oli se, että ikäsyrjintä ei tee ainoastaan työllistymistä vaikeaksi, vaan myös tekee työpaikan säilyttämisen vaikeaksi. Irtisanomisissa iäkkäimmät ovat usein ensimmäisiä lähtijöitä.

Syrjintä voi myös lukita työntekijän työpaikkaan, jossa on huono ilmapiiri. ”Kun iäkkäitä ei rekrytoida, työntekijöitä jää jumiin hyvinkin vaikeisiin ja ahdistaviin tilanteisiin”, Viitasalo sanoo.

Ikäsyrjintä on kielteisiä ennakkoluuloja ja asenteita, jotka johtavat siihen, että vanhimpiin työntekijöihin suhtaudutaan eri tavalla kuin nuorempiin.

”Kielteiset asenteet ovat yleisin syrjinnän muoto”, Viitasalo sanoo. ”Ne ovat yleisiä ja välittyvät työpaikan ilmapiirissä.”

Asenteet ja luulot voivat nousta ihmisen todellisesta tai jopa kuvitellusta iästä. Ne heijastuvat arjen tilanteisiin, joissa työntekijä kokee, ettei häntä arvosteta, että hänet torjutaan tai eristetään, tai että häntä painostetaan tai vähätellään.

Torjunta ilmenee niin, että varttuneen on vaikea löytää uutta työpaikkaa, mutta myös niin, että hän ei pääse koulutukseen tai että hänelle maksetaan palkkaa eri perusteilla kuin muille.

Painostamista ovat vihjeet siirtymisestä eläkkeelle tai työttömyyseläkeputkeen tai jättäytymisestä kokonaan työelämän ulkopuolelle. Eristämiseen ja vähättelyyn taas johtavat kielteiset asenteet tai olettamukset.

Jos syrjintää ei tunnisteta, pitkät työurat voivat jäädä toiveeksi, Viitasalo korostaa. Johtajat ovat siinä avainasemassa.

Jo se voi auttaa, että asia otetaan rohkeaksi puheeksi. Muuten voi käydä niin, että toistuvat vihjeet saavat työntekijän kokemaan, ettei hän ole enää täysivaltainen työyhteisön jäsen, ja hän voi tulla työnnetyksi työpaikan marginaaliin tai ajetuksi työelämän ulkopuolelle.

Reitti saattaa kulkea sairauspoissaolojen kautta. Viitasalo havaitsi, että ikäsyrjinnän kokeminen lähes kaksinkertaistaa vaaran jäädä pitkille sairauslomille. Tulos on kolmen vuoden seurannasta, jossa yli 55-vuotiaita verrattiin nuorempiin työntekijöihin ja muut syyt kuten työ ja terveys otettiin huomioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat