Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahjojen hankinta netissä vaatii tarkkuutta – HS kokosi tärpit turvallisiin ostoksiin

Kotimaa
 

Joulukauppa käy jo kuumana. Viime viikon perjantaina monet suomalaisetkin kaupat viettivät niin sanottua Black Fridayta eli Mustaa perjantaita. Yhdysvalloista lähtöisin oleva perinne aloitti joulusesongin.

Yhä useampi ostaa joululahjat kivijalkakaupan sijasta ulkomaisesta verkkokaupasta. HS selvitti, mitkä ovat verkkokaupan sudenkuopat ja miten ne voi välttää.

Miten erottaa luotettavan ulkomaisen verkkokaupan epäluotettavasta?

Varmaa merkkiä ei ole. Sosiaalinen media ja omat kaverit eli muiden kuluttajien kokemukset ovat luotettavin tietolähde.

On hyvä merkki, jos yrityksen verkkosivuilla on runsaasti tietoa tilausehdoista, valitusosoite sekä sähköpostiosoite, puhelinnumero ja katuosoite. Jos sivuilla kerrotaan pelkkä postilokero-osoite, kannattaa epäilysten herätä.

Kiinalainenkin yhtiö voi käyttää esimerkiksi Suomen .fi-verkkotunnusta. Tunnus ei kerro mitään siitä, minne yritys on rekisteröity ja mistä se oikeasti toimii.

Vain verkkokauppa, joka markkinoi Suomessa ja palvelee suomeksi, joutuu noudattamaan Suomen lainsäädäntöä. Esimerkiksi englanninkielisissä verkkokaupoissa kuluttaja ei voi tietää, minkä maan lainsäädäntöä niihin sovelletaan ja mitä tämän maan lait sanovat esimerkiksi palautusoikeudesta.

Kuluttajan oma vastuu on hyvin suuri. Hänen vastuullaan on esimerkiksi tietää mitä saa tuoda maahan ja mitä ei.

Monet eurooppalaiset verkkokauppayhtiöt ovat Trust mark -sertifiointijärjestelmässä. Siinä mukana olevat yhtiöt ovat luvanneet suojata kuluttajien oikeuksia. Yrityslistauksia ja lisätietoa aiheesta löytyy osoitteista europeantrustmark.eu ja fi.theshoppingassistant.com.

Mitkä ovat verkkokaupan tyypillisimmät ongelmat?

Kuljetus- ja tullimaksut voivat yllättää. Esimerkiksi brittiverkkokaupassa kuljetuksen hinta voi olla kiinteä ja nousta jopa kymmeniin euroihin.

Kuluttaja voi luulla tilaavansa tavaraa Englannista, mutta tavara toimitetaankin Kiinasta, ja hintaan lisätään yllättäviä tulleja ja arvonlisäveroja.

Jos tavara osoittautuu piraattituotteeksi, koko lähetys voi pysähtyä rajalle. Kuluttajansuoja on tällöin heikko, koska toimijoita on käytännössä mahdoton tavoittaa.

Tavallisen kuluttajan on hankala alkaa riidellä EU:n ulkopuolelta toimivan verkkokaupan kanssa palkkaamatta asianajajaa. Suomalaiset kuluttajasuojaviranomaiset eivät voi auttaa.

Mikä on turvallisin tapa maksaa verkko-ostos?

Umpivarma tapa on maksaa laskulla sen jälkeen, kun tavara on tullut.

Myös luottokortti on luotettava maksutapa. Silloin kuluttaja on suojattu siltä varalta, että tavaraa ei toimitetakaan, lentoyhtiö menee konkurssiin tai tulee muita ongelmia.

Paypal antaa mahdollisuuden valittaa 45 päivää ostoksen maksamisen jälkeen. Se ei riskittömyydessä ole luottokortin veroinen.

Kaikkein riskialtteinta on maksaa suoraan tilille.

Voiko ostettavan tuotteen laadusta varmistua?

Se on ulkomaisessa verkkokaupassa hyvin vaikeaa.

Onko suuri ja tunnettu verkkoyhtiö luotettavampi kuin pieni?

Yleensä kyllä, sillä firmat eivät kasva hirveän suureksi huijaamalla. Esimerkiksi Amazonia koskevia valituksia tulee vähän.

Silti kuluttajalla on aina riski esimerkiksi ostaa vahingossa väärä tuote tai erehtyä tilauksen kokonaishinnasta kuljetus- ja muiden kustannusten jälkeen.

Valitusten valossa verkkokauppa ei kovin riskialtista. Yleensä riskit liittyvät tiettyihin samoihin yrityksiin.

Lähteet: Johtaja Leena Lindström, Euroopan kuluttajakeskus ja johtava lakimies Tuula Sario, Kuluttajaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat