Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus vaakalaudalla – AKT pysyy ehdottomana

Kotimaa
 
HS
SAK jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja maanantaina – Lauri Lyly toivoo ”joulukuun kihlausta”
SAK jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja maanantaina – Lauri Lyly toivoo ”joulukuun kihlausta”
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi sunnuntai-iltana SAK:n työvaliokunnan kokouksen jälkeen, että liitto jatkaa uhattuna olleita neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta. Hän toivoo, että asiasta saadaan ratkaisu 7. joulukuuta SAK:n hallituksen kokouksessa. Lylyn mukaan tilannetta ovat vaikeuttaneet AKT:n vetäytyminen neuvotteluista, Postin työkiista ja EK:n haluttomuus sopia asioista keskitetysti.

SAK:n työvaliokunta on päättänyt jatkaa neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta maanantaiaamuna. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kutsui ylimääräisen kokouksen koolle sunnuntai-illaksi, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ilmoitti torstaina irtautuvansa lopullisesti yhteiskuntasopimuksesta.

Lylyn mukaan neuvotteluja ovat vaikeuttaneet Postin työkiista ja Elinkeinoelämän keskusviikon (EK) viime keskiviikon ilmoitus, ettei se enää nyt käytävien työmarkkinaneuvottelujen jälkeen sovi asioista keskitetysti.

Lyly kertoi kolmituntiseksi venyneen kokouksen jälkeen, että SAK odottaa nyt EK:n päätöksiä. SAK:n hallitus kokoontuu Lylyn mukaan 7. joulukuuta, jolloin neuvottelutuloksen tulisi olla valmis.

”Haemme eräänlaista joulukuun kihlausta.”

SAK vaatii työnantajilta ja maan hallitukselta sitoutumista kolmikantaiseen lakien valmisteluun.

Lyly toivoi, että asioita hoidetaan vastakin kolmikannan mukaisesti eikä ilmoitusasioina. Lisäksi SAK edellyttää Postin työehtokiistan nopeaa ratkaisua.

”On vaikea kuvitella, että teemme työmarkkinaratkaisua, jossa meidän yhtä jäsenliittoamme ollaan kurmuuttamassa ja työehtoja huonontamassa.”

Neuvotteluja on käyty pää­ministerin Juha Sipilän (kesk) painostuksesta. Hallitus ei hyväksy laajaa kilpailukyky- ja palkkaratkaisua työrauhoineen, jos se ei kata jokseenkin kaikkia palkansaajia.

Sipilä arvioi sunnuntai-iltana Brysselissä, että neuvottelujen jatkuminen on tärkeintä.

”Pallo on nyt kokonaan ­työmarkkinajärjestöillä. Odotan niiltä yhteistä ehdotusta. Katsotaan, syntyykö sellainen ensi viikolla”, Sipilä sanoi.

”Viime viikon toiveikkuus siitä, että sopimus syntyisi, on kyllä vähentynyt osaltani.”

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toisti sunnuntai-iltana työnantajapuolen kannan, että neuvottelujen jatkamisen ratkaiseva kysymys on yhä se, osal­listuuko AKT työntekijäpuolen rintamaan.

EK ja työntekijäjärjestöt tapaavat huomenna maanantaina. Häkämies aikoo kysyä heti alkuun Lylyltä, onko tällä takanaan kaikki joukot.

”Mikäli osoittautuu, että AKT:n päätös on pitävä eivätkä he osallistu neuvotteluihin, niitä on hyvin vaikea jatkaa.”

Jos SAK:n työvaliokunta olisi päättänyt vetäytymisestä, se olisi tarkoittanut yhteiskuntasopimusneuvottelujen loppumista.

Työvaliokuntaan kuuluvat Lylyn lisäksi SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Jarkko Eloranta sekä AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Keskusjärjestöjen välisiä neuvotteluja ovat käyneet työnantajia edustavat EK ja Kuntatyön­antajat sekä palkansaajia edustavat SAK, Akava ja STTK.

AKT vetäytyi sopimuksesta, koska uskoo saavansa paremman sopimuksen itsenäisesti. Se ilmoitti syyksi myös EK:n päätöksen vetäytyä keskitetyistä työmarkkinaneuvotteluista.

Neuvotteluja on käyty SAK:n syksyllä esittämän tarjouksen pohjalta. Sen mukaan palkan­korotukset olisivat vuonna 2017 nolla euroa.

Vuonna 2018 siirryttäisiin malliin, jossa palkankorotusvaran määrittelisi vientisektorin palkanmaksukyky. Lisäksi ehdotuksessa on ollut erilaisia työnantajamaksujen alennuksia ja siirtoja palkansaajille.

Jos yhteiskuntasopimus onnistutaan muotoilemaan, se tuodaan SAK:n hallitukseen, jossa SAK:n liitot – mukaan lukien AKT – päättävät, hyväksyvätkö ne lopputuloksen.

Jos sopimus kaatuu, hallitus joutuu ottamaan käyttöön pakkolakinsa. Edessä voisi olla runsaasti lakkoja, jotka saattaisivat vahingoittaa Suomen taloutta vakavasti.

HS-työryhmä: Heikki Arola, Ville Eloranta, Virve Kähkönen, Teemu Luukka

SAK jatkaa yhteiskuntasopimusneuvotteluja maanantaina – Lauri Lyly toivoo ”joulukuun kihlausta”. HS.fi/hstv
HSTV Live2
HSTV Live2
Katso HSTV:n suora lähetys.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat