Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä, Stubb ja uusi poliittinen kulttuuri – harhaan johtavaa viestintää tai puutteellisia tietoja

Kotimaa
 
Paavo Teittinen Helsingin Sanomat

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) voitti huhtikuussa eduskuntavaalit, hän vannoi muuttavansa politiikan kulttuuria.

Viime aikojen tapahtumien valossa lienee selvää, ettei näin ole käynyt. Sipilän hallituksen tapa toimia on mahdollisesti vielä edeltäjiään häikäilemättömämpi.

Sipilän piti johtaa faktapohjalta, avoimesti ja asiaperustein. Sen sijaan päättäjät näyttävät omaksuneen tarkoitus pyhittää keinot -asenteen, jonka mukaan he voivat väännellä totuutta lähes miten huvittaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) eduskunnalle antama väärä tieto hallintarekisteriä puoltavien viranomaisten määrästä on tästä vain tuorein esimerkki.

Stubb on aiemmin esittänyt myös muita selkeitä asiavirheitä sisältäviä väitteitä hallintarekisteristä. Syyskuussa Stubb taas vakuutti Ylen haastattelussa, että hallitus on selvittänyt ”juurta jaksain” niin sanottujen pakkolakien perustuslainmukaisuuden. Näin sanoi myös oikeusministeri Jari Lindström (ps).

MTV:n toimittajan Salla Vuorikosken asiakirjapyyntöjen ja johtavien perustuslakiasiantuntijoiden kommenttien perusteella on kuitenkin selvää, ettei näin ole voitu tehdä.

Sipilä taas kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla syyskuussa, että valtio velkaantuu miljoona euroa tunnissa ja komissio päättää kohta asioistamme.

Oikea luku on tunnetusti noin 600 000 euroa ja budjetista päättää aina Suomen eduskunta. Komissio voi korkeintaan sakottaa, ja sekin on hyvin kaukainen skenaario.

Muutama virhe on ymmärrettävä, etenkin kun hallituksen avustajakaarti ei ole enää entisen veroinen. Kun merkittävissä asioissa tehdään toistuvasti virheitä, tämä alkaa kuitenkin näyttää tietoiselta toimintatavalta.

Valehtelu on vakava syytös, jota ei pidä esittää kevyin perustein. Mutta lienee reilua sanoa, että johtavat poliitikot joko harjoittavat systemaattista harhaanjohtavaa viestintää tai sitten heillä on usein puutteelliset tiedot perusasioista.

Kumpikaan vaihtoehto ei tietenkään ole mairitteleva.

Joka tapauksessa on politiikan uskottavuuden kannalta tärkeää, että hallitus ryhdistäytyy eikä enää suolla julkisuuteen selvästi perättömiä väitteitä.

On myös selvää, että nykyisessä poliittisessa ympäristössä median tärkeys ja vastuu korostuvat entisestään. Jokainen hallituksen esittämä väite ja luku on syytä jatkossa tarkistaa yhä paremmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat