Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Ulkoministeriön tietoturvahanke vesittyi – johtanut virkarikosepäilyihin ja verkkovakoiluun

Kotimaa
 
Seppo Samuli / LEHTIKUVA
Ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä (vas.), ulkoministeri Erkki Tuomioja ja valtiosihteeri Pertti Torstila (oik.) esiintyivät maaliskuussa 2013 tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin ulkoministeriön tietomurtouutista.
Ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä (vas.), ulkoministeri Erkki Tuomioja ja valtiosihteeri Pertti Torstila (oik.) esiintyivät maaliskuussa 2013 tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin ulkoministeriön tietomurtouutista. Kuva: Seppo Samuli / LEHTIKUVA

Ulkoministeriön sisäisen viestinnän salaushanke on pahasti kesken ja johtanut paitsi vuonna 2013 uutisoituun verkkovakoiluun, myös rikostutkintaan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asiasta kertoo Yleisradio MOT-ohjelmassa.

Ulkoministeriö ryhtyi vuonna 2007 selvittämään uusia tapoja turvaluokitellun tiedon siirtämiseksi. Hanke sai nimen Salve, johon annettiin Ylen mukaan vuonna 2008 määrärahaa aluksi 120 000 euroa. Yhteensä hankkeeseen on käytetty Ylen mukaan 13 miljoonaa euroa.

Vuonna 2011 hankkeeseen palkattiin kaksi ulkopuolista konsulttia, jotka säilyttivät vanhat työtehtävänsä Fujitsussa ja Elisassa. Heitä ei ole epäilty rikoksista.

Ulkoministeriössä tuolloin henkilöstöjohtajana ja tietoturvapäällikkönä toimineita ihmisiä on kuulusteltu epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tutkinnasta on vastannut keskusrikospoliisi.

Ulkoministeriön tietoturvapäällikkö ja toinen konsulteista ovat Ylen mukaan perhetuttuja. Toisen konsultin tietoturvapäällikkö tuntee opistoupseeritaustansa kautta, ja he ovat tutustuneet sotaharjoituksissa.

Yleisradion mukaan puolustusvoimat on ollut ”aikamoinen veturi nimenomaan liikenne- ja viestintäministeriön kanssa siinä, että Suomi varautuu tietoturvauhkiin”.

Keskusrikospoliisi päätti tutkinnan ilman syyteharkintaa maaliskuussa 2015.

Vuonna 2013 ulkoministeriön tietoverkoista löytyi venäläistä alkuperää oleva verkkovakoilukampanja. HS:n saamien tietojen mukaan verkossa välitettiin tuolloin alimman suojaustason tietoja, mutta läheskään kaikki ministeriön työntekijät eivät vaivautuneet edes käyttämään olemassa olevia salausratkaisuja. Lisäksi niiden käyttöön opastamisessa oli puutteita.

Yleisradion uutisoima Salve-hanke ei valmistunut aikataulussa. Syyksi Yle kertoo sen, että viestien salaus osoittautui liian vaikeaksi. Nyt hanke on yhdistetty valtiovarainministeriön vastuulla olevaan turvallisuusverkkohankkeeseen. Turvallisuusverkkohanke tottelee nyt nimeä Sa-Tu. Sa-Tu:n budjetti on Ylen mukaan 13 miljoonaa euroa. Tästä 2,5 miljoonaa euroa kuluu siihen, että ulkoministeriö voisi käsitellä sähköisesti suojaustasoltaan salaista tietoa.

Tällä hetkellä viranomaisilla on mobiilisovellus, joka mahdollistaa vain alimman suojaustason tietojen välittämisen. Yhteensä suojaustasoja on neljä.

 

Valtioneuvoston asetuksessa tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa suojaustasot on luokiteltu näin:

Suojaustaso I, erittäin salainen

 Jos salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen voi aiheuttaa erityisen suurta vahinkoa kansainvälisille suhteille, valtion turvallisuudelle, maanpuolustukselle tai muille julkisuuslaissa määritellyille yleisille eduille. Tiedon sähköinen käsittely edellyttää erillistä verkkoympäristöä, josta ei ole suoraa liitäntää heikommin suojattuihin verkkoihin.

Suojaustaso II, salainen

 Jos salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa kansainvälisille suhteille, valtion turvallisuudelle, maanpuolustukselle tai muille julkisuuslaissa määritellyille yleisille eduille. Sekä tämän että suojaustason I asiakirjan kopiot on luetteloitava erikseen. Tietoa saa siirtää viranomaisverkossa tai sa

Suojaustaso III, luottamuksellinen

 Jos salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen voi aiheuttaa vahinkoa kansainvälisille suhteille, valtion turvallisuudelle, maanpuolustukselle tai muille julkisuuslaissa määritellyille yleisille eduille. Tietoja voidaan välittää ilman salausta, jos tiedonsiirtokanava on esimerkiksi viranomaisverkko.

Suojaustaso IV, käyttö rajoitettu

 Jos salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen voi aiheuttaa haittaa julkisuuslaissa määritellyille yleisille eduille. Tietoja saa käsitellä sähköisesti ilman salausta, jos viranomainen päättää näin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat