Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvirenkaat pitää vaihtaa tiistaina – autoilijoiden syytä varautua poikkeuksellisiin keleihin

Kotimaa
 
Leif Rosas
Helmikuussa 2012 vaikean ajokelin aikaan sattui kymmenien autojen ketjukolari Lahdenväylällä Kehä I:n kohdalla Helsingissä.
Helmikuussa 2012 vaikean ajokelin aikaan sattui kymmenien autojen ketjukolari Lahdenväylällä Kehä I:n kohdalla Helsingissä. Kuva: Leif Rosas

Huomenna tiistaina on viimeinen päivä, jolloin lain mukaan saa vielä ajaa kesärenkailla. Mutta autoilijoiden on syytä varautua lumisateen lisäksi muunkinlaisiin poikkeuksellisiin keleihin, kuten voimakkaisiin tuulenpuuskiin, joita on Suomeen tänään maanantaina tuonut Tanskasta heikentyneenä saapunut Gorm-hirmumyrsky.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskasen mukaan maanteillä vaaratilanteita voivat aiheuttaa esimerkiksi yllättävät tuulenpuuskat, heikko näkyvyys ja uriin kertyvät lätäköt.

”Tärkein asia on ennakointi. Kuljettajien kannattaa varata huonolla kelillä kaikkiin matkoihin selvästi tavallista enemmän aikaa. Olisi hyvä myös varmistaa, että pyyhkimien sulat ovat hyvässä kunnossa. Se vaikuttaa näkyvyyteen paljon, jos vettä tulee saavista kaatamalla.”

Entä, jos ennakointi on jäänyt tekemättä ja kuljettaja tajuaa tilanteen vasta maantiellä?

”Ajonopeuden laskeminen parantaa aina selviämisen mahdollisuuksia. Urissa ajamista kannattaa välttää, koska auto voi joutua vesiliirtoon hyvilläkin renkailla. Jos taas joutuu vesiliirtoon, niin tärkeintä on, ettei käännä ohjauspyörää. Parasta on vain nostaa kaasupoljin ylös ja odottaa, että rengas puree tienpintaan”, Heiskanen sanoo.

Voimakas tuuli voi yllättää autoilijan esimerkiksi, kun tie kaartuu metsätaipaleen jälkeen peltoaukealle. Heiskasen mukaan auto voi heilahtaa rajustikin puuskan vaikutuksesta.

”Esimerkiksi viime talvena muutama linja-auto ajautui ojaan liukkaalla kelillä, koska tuuli työnsi ne pois tieltä. Mutta jos tienpinta ei ole jäässä, tuuli on harvoin osallisena onnettomuuksissa.”

Renkaiden kunto on myös tärkeää, kun ajokeli on liukas. Tiistai 1. joulukuuta pitää viimeistään vaihtaa talvirenkaat autoon.

Talvirenkaiden urasyvyyden täytyy olla vähintään 3 milliä rengaskuvion pääurissa. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan loskaisella, lumisella tai muuten heikolla kelillä urasyvyyden olisi hyvä olla vähintään 5–6 milliä.

Liikenneturvan Heiskasen mukaan talvirenkaissa tulee olla 0,3–0,5 baaria enemmän painetta kuin kesärenkaissa, koska kylmyys laskee ilmanpainetta.

Kesärenkailla ajaminen talvella voi paitsi vaarantaa liikenneturvallisuuden myös koitua kuskille kalliiksi. Poliisi voi rangaista vääränlaisilla renkailla ajamisesta huomautuksella, rikesakolla tai päiväsakoilla.

Moottoriajoneuvon rakennetta, varusteita tai kuntoa koskevasta rikkomuksesta määrättävän rikesakon suuruus on 70 euroa. Rikesakko ei riitä, jos ajokeli on erittäin huono.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Heikki Ihalaisen mukaan rangaistuksen suuruutta arvioidaan sen mukaan, kuinka paljon teko vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat