Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssaepidemia ei ala vielä, mutta rokotteet ovat jo loppumassa eikä pikkulasten nenäsumutteita saada lisää

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Influenssa-rokote pistetään potilaan lihakseen.
Influenssa-rokote pistetään potilaan lihakseen. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Ilmainen rokotus nuorille ja vanhoille

 Terveyskeskukset rokottavat ilmaiseksi alle kolmivuotiaita, yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, vakavaa sairautta sairastavia ja niitä, joiden lähipiiriin kuuluva on altis saamaan vakavan influenssatartunnan.

 Puolustusvoimat antaa rokotteen palveluksessa oleville. Tammikuussa palvelukseen astuvat voivat hakea rokotteen terveyskeskuksesta.

 Muiden rokotetta haluavien pitää itse ostaa rokote apteekista. Siihen tarvitaan lääkemääräys, jonka saa terveyskeskuksesta.

 Rokotusten ajankohdaksi suositellaan marras–joulukuuta.

Suomessa on todettu vasta yksittäisiä influenssatapauksia, mutta influenssarokotteet ovat käymässä poikkeuksellisesti vähiin.

Viranomaiset ja rokotteiden maahantuojat eivät ole osanneet varautua siihen, että suomalaiset ovat hakeneet rokotuksia aiempaa innokkaammin jo marraskuun aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli tilannut 1,2 miljoonaa annosta influenssarokotetta ja 22 500 annosta pikkulapsille tarkoitettua nenäsumutetta. Nyt THL:n keskusvarastossa on jäljellä alle 10 000 influenssarokotetta ja nenäsumutteet ovat kokonaan loppu.

”Uusia rokotteita saadaan ensi viikolla, mutta pikkulasten nenäsumutteita ei saada näillä näkymin enää ollenkaan”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

THL suositteli aiemmin influenssarokotusta esimerkiksi kaikille turvapaikanhakijoille, sillä tauti voi levitä helposti vastaanottokeskuksissa, kuten taannoin varuskunnissa. Nyt aiotaan kuitenkin varmistaa, että kaikki riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen ensin.

Influenssarokotteita on jäljellä vielä terveyskeskuksissa ja neuvoloissa, mutta niiden määrästä ei ole Nohynekin mukaan tarkkaa tietoa. THL onkin pyytänyt neuvoloita ja terveyskeskuksia kartoittamaan jäljellä oleva rokotteiden määrä ja siirtämään niitä tarvittaessa paikasta toiseen.

”Rokotteita tilattiin niin, että niitä riittää viidesosalle kansalaisista. Niitä on jäänyt joka kaudella yli 200 000 annosta haaskuuseen, joten annosmäärän kasvattaminen ei tuntunut järkevältä”, hän sanoo.

Riskiryhmiin ja heidän lähipiiriinsä kuuluvat voivat hakea ilmaisen influenssarokotteen terveyskeskuksista, mutta muiden pitää hakea rokote itse apteekista.

Rokotteet ovat kuitenkin loppuneet tukusta ja osasta apteekkeja, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Räsänen Vaxigrip-influenssarokotetta maahan tuovasta Sanofi Pasteur MSD:stä.

”Saimme muutaman lisäerän Hollannista, jossa tarvittava määrä oli arvioitu liian suureksi. Uusia tilauksia apteekeilta ei ole voitu ottaa vastaan.”

Räsäsen mukaan yksittäispakatut rokotteet loppuivat jo kuukausi sitten. Lisäerä on kymmenen rokotteen pakkauksia, jotka menevät käytännössä apteekeista lääkäriasemille ja työterveyshuoltoon.

Syyt rokoteinnokkuuden nousuun ovat Nohynekin mukaan toistaiseksi arvailuja.

”Viestimissä on ollut puhetta influenssan vaaroista ja siitä, että tämän kauden rokotteen tehon oletetaan olevan hyvä. On rummutettu, että riskiryhmien lähipiiri on oikeutettu rokotukseen. Viime kaudella monet myös sairastuivat influenssaan ja se saattaa olla tuoreessa muistissa.”

Kertooko tilanne siitä, että narkolepsian aiheuttamasta huolesta olisi nyt toivuttu?

Ainakin pienten lasten vanhemmilla on edelleen huolia rokotteiden turvallisuutta kohtaan, Nohynek sanoo. Kaksivuotiaiden lasten vanhemmilta kysyttiin tutkimuksessa viime keväällä, kuinka halukkaita he ovat ottamaan nenäsumuterokotetta ja syitä siihen, miksi eivät ottaisi.

”Kävi ilmi, että vanhemmat ovat hyvin halukkaita tietämään influenssarokotteen turvallisuudesta. Eivät suinkaan kaikki pitäneet rokotteen ottamista tärkeänä perusterveelle lapselle, eikä influenssan tautitaakkaa jälkitauteineen selkeästi ymmärretty.”

Aiemmin alle viidesosalle pikkulapsista on annettu vapaaehtoisen influenssarokote. Nyt nenäsumutetta oli varattu kolmasosalle pikkulapsista.

THL:n erikoistutkijan Niina Ikosen mukaan influenssaa on esiintynyt Suomessa toistaiseksi vain yksittäistapauksina. Eri puolilla maata sairastuneiden ihmisten määrä on kuitenkin kasvanut jonkin verran verrattuna aiempiin viikkoihin.

”Ei ole viitteitä siitä, että epidemia olisi alkamassa. Voi olla, että tapausten määrä lähtee nousuun tai sitten mennään vielä muutamia viikkoja matalalla tasolla”, Ikonen sanoo.

Tavallisesti influenssa-aalto alkaa vuodenvaihteen paikkeilla, mutta viime kausi käynnistyi jo joulukuun alussa.

Nyt epidemia ei ole alkanut vielä muuallakaan Euroopassa. Liikkeellä on neljää influenssavirusta: kahta A- ja kahta B-virusta.

”Todennäköisesti kaikkia niitä tullaan toteamaan myös Suomessa. Useimmiten viruksista yksi tai kaksi nousee valtavirukseksi.”

Suomessa ensi kertaa käytössä oleva pikkulasten nenäsumutteena annettava influenssarokote kattaa kaikki neljä virusta. Tavallinen influenssarokote kattaa viruksista kolme, kaksi A-virusta ja yhden B-viruksen.

Rokotteita kannattaa Nohynekin mukaan ottaa vielä epidemian alettuakin. Jotkut kunnat jakavat niitä kauden loppuun asti, sillä kaikki eivät saa tartuntaa heti.

Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS. Asiantuntija: dosentti Karin Blomgren HUS Korvaklinikka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat