Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n lipunmyynti loppuu 13 asemalla – ainakin 157 aiotaan irtisanoa

Junalippuja voi jatkossa ostaa esimerkiksi R-kioskeilta tai verkkokaupasta.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Marketta ja Reijo Takanen odottivat maanantaina Mikkelin-junaa Kuopion asemalla.
Marketta ja Reijo Takanen odottivat maanantaina Mikkelin-junaa Kuopion asemalla. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

VR irtisanoo ainakin 157 työntekijää

 Rautatieyhtiö VR Group tiedottaa uudistuksiin liittyvien irtisanomisneuvottelujen etenemisestä vaiheittain.

 Maanantaina VR kertoi, että ensimmäisessä vaiheessa irtisanotaan 157 työntekijää. Irtisanomiset koskevat työntekijöitä lipputoimistoissa, hallinnossa, operaatiokeskuksessa ja asiakaspalvelukeskuksessa.

 Seuraavassa vaiheessa VR kertoo, miten irtisanomiset kohdistuvat konduktööreihin, veturinkuljettajiin, ratapihatoimintojen ja kunnossapidon työntekijöihin.

 Elokuussa yhtiö kertoi, että mahdollisesti 570 työpaikkaa on vaarassa.

Kuopio

VR lopettaa ensi vuoden alussa junalippujen myynnin 13 omassa toimipisteessään.

Yhtiö sulkee lipunmyyntitoimistonsa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Karjaalla, Kokkolassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Pasilassa, Riihimäellä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Vaasassa.

Toimipisteet suljetaan 10. tammikuuta mennessä. Sen lisäksi Kemijärven lipunmyyntipiste suljetaan ensi vuoden aikana.

Jatkossa VR Group myy lippuja omissa toimipisteissään vain Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Tampereella, Tikkurilassa, Turussa ja Oulussa.

Lippuja saa myös R-kioskeilta, juna-asemien automaateista, matkatoimistoista, Matkahuollosta ja sähköisesti VR:n verkkokaupasta, VR Mobiilista ja puhelinpalvelusta. Myös junista voi ostaa yhä lippuja.

VR:n mukaan matkustajat ovat viimeisen kolmen vuoden aikana muuttaneet merkittävästi junalippujen ostotapojaan. Nykyään 85 prosenttia lipuista ostetaan muualta kuin asemien lipunmyynnistä.

Silti 15 prosenttia junamatkustajista ostaa lippunsa yhä lipunmyyntipisteistä. Yksiä heistä ovat mikkeliläiset eläkeläiset Marketta ja Reijo Takanen, jotka maanantaina odottivat Mikkelin-junaa Kuopion asemalla. He pitävät uutisia erittäin huonoina.

”Vanhemmat ihmiset eivät helposti opi käyttämään mekaanisia laitteita. Osa ei käytä kotona tietokonettakaan, niin miten täällä asemalla kiireessä voisi ostaa lipun automaatista. Ainakin automaattien vieressä pitäisi olla ihminen antamassa hyvää koulutusta, että ihmiset tottuvat siihen”, Reijo Takanen sanoo.

”Lisäksi myyntipisteissä palvelu on ollut niin hyvää ja ystävällistä, että mielellään siitä yhä nauttisi. Sieltä on saanut paljon tietoa, mitä ei ole itse huomannut kysyäkään.”

VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanaisen mukaan VR:n myyntipisteistä lippunsa ostavien määrä vähenee kuukausittain.

”Joukossa on varmasti kaiken ikäisiä ihmisiä. Tietysti tarvitaan henkilökohtaistakin palvelua. Sitä varten R-kioskikanava on varsin kattava. Ja junasta voi yhä ostaa lipun”, Romanainen sanoo.

Kaikilla myyntipisteensä lopettavilla juna-asemilla ei ole R-kioskia, mutta kaikilta paikkakunnilta se löytyy. Esimerkiksi Kuopiosta lähin R-kioski löytyy radan takaa linja-autoaseman puolelta.

VR:n lippuja myyvät yli 600 R-kioskia ympäri Suomea.

Ensi vuoden alussa junalippujen hinnat laskevat. VR aikoo myös yksinkertaistaa lippujen hinnoittelua.

”Aiomme laskea junalippujen hintoja pysyvästi ensi vuoden alkupuolella. Jotta voimme tehdä sen kannattavasti, meidän on uudistuttava ja muutettava toimintatapojamme”, Romanainen sanoo.

Hänen mukaansa hinnan alennus on merkittävä.

”Puhumme kaksinumeroisesta luvusta.”

Säilyvätkö jatkossa myös opiskelija- ja eläkeläisalennukset?

”En ota siihen kantaa. Sanoisin niin, että opiskelijat ja eläkeläiset ovat meille tärkeä asiakasryhmä. Tavoitteena on, että kaikkien hinnat tulevat laskemaan”, Romanainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat