Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkulasten influenssarokotteet loppumassa – lisää ei enää saada

Influenssarokotteiden suosio yllätti vaikka epidemia ei ole vielä edes alkanut.

Kotimaa
 
Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Olet luultavasti niistänyt nenäsi väärin koko elämäsi - näin teet sen oikein
Toimittaja: Jukka Ruukki HS, Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS. Asiantuntija: dosentti Karin Blomgren HUS Korvaklinikka.
Fakta

Riskiryhmät saavat ilmaisen rokotteen

 Terveyskeskukset rokottavat ilmaiseksi alle kolmivuotiaita, yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, vakavaa sairautta sairastavia ja heidän lähipiiriään.

 Tavallisesti influenssaepidemia alkaa vuodenvaihteessa. Rokotuksen ajankohdaksi suositellaan marras–joulukuuta, mutta rokotteen voi ottaa vielä epidemian alettuakin.

 Liikkeellä on kahta A- ja kahta B-virusta. Tavallinen influenssarokote kattaa viruksista kolme, ja pikkulasten nenäsumute kaikki neljästä viruksesta.

Suomessa on todettu vasta yksittäisiä influenssatapauksia, mutta influenssarokotteet ovat käymässä poikkeuksellisesti vähiin. Viranomaiset eivät ole osanneet varautua siihen, että suomalaiset ovat hakeneet rokotuksia aiempaa innokkaammin jo marraskuun aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli tilannut 1,2 miljoonaa annosta influenssarokotetta ja 22 500 annosta pikkulapsille tarkoitettua nenäsumutetta. Nyt THL:n keskusvarastossa on jäljellä alle 10 000 influenssarokotetta ja nenäsumutteet ovat kokonaan loppu.

”Uusia rokotteita saadaan ensi viikolla, mutta pikkulasten nenäsumutteita ei saada näillä näkymin enää ollenkaan”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Influenssarokotteita on jäljellä vielä terveyskeskuksissa ja neuvoloissa, mutta niiden määrästä ei ole Nohynekin mukaan tarkkaa tietoa.

”Rokotteita tilattiin niin, että niitä riittää viidesosalle kansalaisista. Niitä on jäänyt joka kaudella yli 200 000 annosta haaskuuseen, joten annosmäärän kasvattaminen ei tuntunut järkevältä”, hän sanoo.

Riskiryhmiin ja heidän lähipiiriinsä kuuluvat voivat hakea influenssarokotteen terveyskeskuksista, mutta muiden pitää hakea rokote apteekista.

Rokotteet ovat kuitenkin loppuneet tukusta ja osasta apteekkeja, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Jukka Räsänen Vaxigrip-influenssarokotetta maahan tuovasta Sanofi Pasteur MSD:stä.

Apteekkeihin saatu lisäerä on kymmenen rokotteen pakkauksia, jotka menevät lääkäriasemille ja työterveyshuoltoon.

Syyt rokoteinnokkuuden nousuun ovat Nohynekin mukaan toistaiseksi arvailuja.

”Viestimissä on ollut puhetta influenssan vaaroista ja siitä, että tämän kauden rokotteen tehon oletetaan olevan hyvä. On rummutettu, että riskiryhmien lähipiiri on oikeutettu rokotukseen. Viime kaudella monet sairastuivat influenssaan ja se saattaa olla tuoreessa muistissa.”

THL:n erikoistutkijan Niina Ikosen mukaan influenssaa on esiintynyt Suomessa toistaiseksi vain yksittäistapauksina. Eri puolilla maata sairastuneiden ihmisten määrä on kuitenkin kasvanut jonkin verran verrattuna aiempiin viikkoihin.

”Ei ole viitteitä siitä, että epidemia olisi alkamassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat