Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkallokelillä paras tapa pysyä liikenteessä hengissä on ennakointi

Tuulenpuuskat voivat yllättää aukeilla paikoilla. Vesiliirrossa ratti täytyy pitää suorassa.

Kotimaa
 
Juha Metso
Pertti Halonen väänsi nastarengasta vanteelle maanantaina Kouvolan rengaspalvelussa.
Pertti Halonen väänsi nastarengasta vanteelle maanantaina Kouvolan rengaspalvelussa. Kuva: Juha Metso

Suomeen saapunut Gorm-myrsky pakotti autoilijat tarkkaavaisuuteen maanantaina. Ruotsia ja Tanskaa kurittanut myrsky laantui Suomeen tullessaan selvästi mutta nosti tuulenpuuskat silti monin paikoin noin 20 metriin sekunnissa.

Tuulet olivat voimakkaita etenkin lounais- ja etelärannikolla. Melko voimakkaita puuskia esiintyi myös muualla maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Ajokeliä heikensivät myös vesi-, räntä-, ja lumisateet.

Liikenneturvan yhteyspäällikön Tapio Heiskasen mukaan myrskytuulten uhka oli hyvä muistutus tiellä liikkujille talvisista keleistä. Maanantaina vaaratilanteita aiheuttivat puuskien lisäksi heikko näkyvyys ja uriin kertyneet lätäköt.

”Tärkein asia huonoilla keleillä on ennakointi. Kuljettajien kannattaa varata kaikkiin matkoihin selvästi tavallista enemmän aikaa ja pitää riittävä turvaväli. Esimerkiksi Uudellamaalla turvavälit ovat hirvittävän pieniä. Olisi hyvä myös varmistaa, että pyyhkimien sulat ovat hyvässä kunnossa. Se vaikuttaa näkyvyyteen paljon, jos vettä tulee kuin saavista kaatamalla”, Heiskanen sanoo.

Entä, jos ennakointi on jäänyt tekemättä ja kuljettaja tajuaa tilanteen vasta maantiellä?

”Ajonopeuden laskeminen parantaa aina selviämisen mahdollisuuksia. Urissa ajamista kannattaa välttää, koska auto voi joutua vesiliirtoon hyvilläkin renkailla. Jos taas joutuu vesiliirtoon, niin tärkeintä on, ettei käännä ohjauspyörää. Parasta on vain nostaa kaasupoljin ylös ja odottaa, että rengas puree tienpintaan.”

Heiskasen mukaan tuulisella säällä puuska voi yllättää autoilijan esimerkiksi, kun tie kaartuu metsätaipaleen jälkeen peltoaukealle. Tällöin auto voi heilahtaa rajustikin puuskan vaikutuksesta.

”Esimerkiksi viime talvena muutama linja-auto ajautui ojaan liukkaalla kelillä, koska tuuli työnsi ne pois tieltä. Jos tienpinta ei ole jäässä, tuuli on harvoin osallisena onnettomuuksissa.”

Renkaiden kunto helpottaa merkittävästi auton hallintaa poikkeuksellisen huonoissa olosuhteissa. Tänään tiistaina on viimeinen päivä, jolloin lain mukaan saa vielä ajaa kesärenkailla.

Suuri osa Suomen autoilijoista on jo siirtynyt talvirengasaikaan. Maanantaina Kouvolan Rengaspalvelussa näkyi kuitenkin vielä viimeisiä renkaanvaihtajia.

”Meidän asiakkaistamme 90 prosenttia vaihdatti renkaat jo ennen ensilumia. Tänä vuonna ei tullut mitään ruuhkasesonkia, vaan asiakkaita on käynyt tasaisesti”, sanoo liikkeen työntekijä Pertti Halonen.

Talvirenkaiden urasyvyyden täytyy olla vähintään 3 milliä rengaskuvion pääurissa. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan loskaisella, lumisella tai muuten heikolla kelillä urasyvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään 5–6 milliä.

Liikenneturvan Heiskasen mukaan talvirenkaissa tulee olla 0,3–0,5 baaria enemmän painetta kuin kesärenkaissa, koska kylmyys laskee ilmanpainetta.

Renkaiden ajo-ominaisuudet heikentyvät sekä liian täysinä että liian tyhjinä. Liian kovat renkaat eivät pure tiehen yhtä hyvin kuin oikeaan paineeseen täytetyt. Tyhjät renkaat puolestaan joustavat liikaa ja käyttäytyvät epätavallisesti jarrutuksissa sekä väistöissä.

”Vajaapaineisuus on kuitenkin selvästi näistä kahdesta se suurempi virhe”, Heiskanen sanoo.

Kesärenkailla ajaminen talvella voi paitsi vaarantaa liikenneturvallisuuden myös koitua kuskille kalliiksi. Poliisi voi rangaista vääränlaisilla renkailla ajamisesta huomautuksella, rikesakolla tai päiväsakoilla. Poliisi arvioi rangaistusta sen mukaan, kuinka teko vaarantaa liikenneturvallisuutta. Rikesakko ei riitä, jos ajokeli on erittäin huono.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat