Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aidsiin kuolee enää harvoin Suomessa – ”Olin onnekas, että sain tietää ajoissa”

Lääkitys aloitetaan nykyään heti, kun tartunta on todettu.

Kotimaa
 
Pertti Kurikan nimipäivät muistuttaa kondomin käytön tärkeydestä
Pertti Kurikan nimipäivät muistuttaa kondomin käytön tärkeydestä
Pertti Kurikan Nimipäivät julkaisee uuden biisin Pertti käyttää kondomia Maailman aids-päivänä. Bändi kertoo videolla kondominkäytöstä ja muistuttaa, että kondomi suojaa seksitaudeilta. Punkbändi esiintyy aids-päivän tapahtumassa Hercules-ravintolassa Helsingissä.
Fakta

Tiistaina vietetään maailman aids-päivää

 Maailman aids-päivä on vuosittainen teemapäivä. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.

 Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Suojaamattoman seksin lisäksi se voi tarttua myös verikontaktissa tai äidistä lapseen.

 Eniten hiv-tartuntoja todetaan 30–34-vuotiailla.

 Maailmanlaajuisesti hiv-tartuntoja arvioidaan olevan yli 35 miljoonaa.

 Aids on Afrikassa nuorten yleisin ja maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin kuolinsyy.

 YK:n hiv- ja aids-ohjelman Unaidsin mukaan uusien tartuntojen määrä on laskenut 35 prosenttia huippuvuodesta 2000 ja kuolemat 42 prosenttia huippuvuodesta 2004.

Lähteet: Hiv-tukikeskus, maailma.net

Aidsiin kuolee Suomessa enää yksittäisiä ihmisiä vuodessa. Tämän vuoksi helsinkiläisen Tapani Valkosen maailma ei romahtanut, kun hän sai tietää olevansa viruksen kantaja vuonna 2004.

”Tunsin paljon hiv-positiivisia, joten tiesin, ettei terveydentilani tule juuri muuttumaan”, Valkonen kertoo.

Tartunta havaittiin vain noin puoli vuotta sen saamisesta. Hän kävi testeissä, koska kuuli, että seksikumppanilla oli todettu tartunta.

”Olin onnekas, että sain tietää näin ajoissa.”

Useimmiten aids-kuoleman syynä on se, että virus löydetään liian myöhään eli vuosia tartunnan saamisesta.

”Harvassa ovat ne, jotka eivät ota lääkkeitään säännöllisesti. Kun diagnoosi tehdään, sen jälkeen on turvassa,” sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiolääkäri Jussi Sutinen.

Suurin osa suomalaisista hiv-potilaista on saanut sairautensa seksisuhteessa.

Siksi lääkärit ja potilasjärjestöt patistavat verikokeeseen, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa. Hiv voi olla oireeton olla jopa kymmenen vuotta.

Hiv-lääkkeet ovat kehittyneet valtavasti vuosien aikana. Helpoimmillaan hoidoksi riittää yksi kolmea vaikuttavaa ainetta sisältävä pilleri päivässä. Lääkitys romahduttaa virusten määrän elimistössä. Tartunnan saaneiden lääkehoito aloitetaan nykyisin melko pian positiivisen testituloksen jälkeen.

”Nykyisin ajatellaan, että hyvän puolustuskyvyn omaavatkin hyötyvät lääkityksestä. Sitä suositellaan jokaiselle potilaalle, kun he ovat siihen valmiita sitoutumaan”, Sutinen sanoo.

Hiv-lääkkeiden tehon ratkaisee se, ottaako potilas pillerin päivittäin suurin piirtein samaan aikaan. Jos lääkkeet ottaa milloin sattuu, virus kehittää vastustuskyvyn niitä vastaan.

Hus-alueella on nyt seurannassa 1 450 henkeä, joka on reilut puolet kaikista Suomen hiv-potilaista

Varhainen ja säännöllinen lääkehoito poistaa kuolemanriskin. Kun hoito aloitetaan, ja virusten määrä elimistössä on matalla riittävän kauan, tartuntariskikin näyttää käytännössä häviävän. Silti hiv-positiivisiakin kehotetaan käyttämään kondomia: se suojaa muilta sukupuolitaudeilta ja myös toisilta ärhäkämmiltä hi-viruksilta.

”Mutta jos kondomi menee rikki, enää ei kannata ajatella, että se on katastrofi”, Sutinen sanoo.

Lääkeyhtiöt kehittelevät parhaillaan lääkkeitä, joita tartunnan saanut voisi ottaa pistoksina kerran kuukaudessa tai jopa harvemmin. Parhaimmassa tapauksessa lääke voisi tulla markkinoille lähivuosina.

Suomalaisen hiv-positiivisen elinikää ei voida vielä ennustaa, koska nykyiset lääkkeet ovat olleet käytössä vasta noin 20 vuotta. Ero hiv-negatiiviseen väestöön on kaventunut koko ajan: hi-viruksenkin kantajakin kuolee Suomessa useammin kansantauteihin tai tapaturmissa kuin viruksen aiheuttamaan aidsiin. Koska hiviin saadaan parantava hoito?

”Sitä tutkitaan ihan hirveästi, mutta lähellä ei vielä olla”, Sutinen sanoo.

Valkosen mukaan kuolemanpelko on kuitenkin vielä läsnä. Hän rohkaisee tartuntaa epäileviä testeihin ja vertaistuen piiriin.

”Pelottavampaa on pelätä kuin tarttua asioihin. Hiv ei ole enää lainkaan vaikeasti hoidettavissa,” nykyisin Positiiviset ry:n hallituksen puheenjohtajana toimiva mies sanoo.

Etelä-Afrikassa on maailman eniten hiv-tartuntoja A22–A23.

Kimmo Räisänen
Aids-kuolmen syy on useimmiten se, että virus löydetään myöhään.
Aids-kuolmen syy on useimmiten se, että virus löydetään myöhään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat