Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perämeren rannikolle perustetaan Suomen neljäs maisemanhoitoalue

Alueen tarkoitus on turvata kulttuurimaisemia ja historiallisia ominaispiirteitä.

Kotimaa
 

Kansallismaisemat ovat keskeisiä symboleita – neljä luokkaa maisema-alueita

 Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet: Hyvin säilyneitä kulttuurimaisemia, joista löytyy perinteisiä, rakenuksia, hoidettuja viljelmiä ja monimuotoista, myös ihmisen muokkaamaa luontoa. Alueet täytyy ottaa huomioon maakuntakaavoituksessa ja muissa kaavoissa.

  Maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet: Kuten valtakunnalliset arvoalueet, mutta alueilla on arvoa vain maakunnallisesti. Otetaan huomioon kaavoituksessa.

  Maisemanhoitoalueet: Kyläyhdistysten tai kuntien aloitteista perustettuja alueita, joita hoidetaan erityisen hoitosuunnitelman mukaan.

  Kansallismaisemat: Kansallisesti tärkeitä symboleita, joissa ilmenee Suomen eri osien edustavimmat luonnon- ja kulttuuripiirteet.

Perämeren rannikolle Simoon tuli maanantaina Suomen neljäs valtakunnallinen maisemanhoitoalue. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen perustama maisemanhoitoalue edustaa Perämeren rannikon perinteistä elinkeinomaisemaa saaristoalueineen.

Alueen erityispiirteitä ovat maankohoamisrannat sekä Simojoki suistoineen ja vanhoine uomineen. Kulttuurimaiseman muodostavat avoimet viljelymaisemat sekä perinteinen talonpoikainen rakennuskanta.

Alue on laajuudeltaan 7 821 hehtaaria, josta maata on 3 762 hehtaaria ja vettä 4 059 hehtaaria. Yksityiset maanomistajat omistavat maa-alueista 81 prosenttia. Alueella asuu noin 650 ihmistä.

Aloitteen maisemanhoitoalueen perustamisesta tekivät Simoniemen kyläyhdistys, Simoniemi-Viantien kylätoimikunta ja Simon kunta.

Maisemanhoitoalueen tavoite on luoda edellytyksiä alueen luonnon- ja kulttuurimaiseman kauneuden, historiallisten ominaispiirteiden ja näihin liittyvien arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi. Tarkoitus on myös innostaa ihmisiä omaehtoiseen maisemanhoitoon.

Päätökseen sisältyy hoito- ja käyttösuunnitelma ”Simon Wanhat kylät”, jossa tehdään selkoa alueen arvoista sekä maisemanhoidon toteuttamisen keinoista.

Aikaisemmin on ympäristöministeriön päätöksellä perustettu kolme valtakunnallista maisemanhoitoaluetta: Raaseporin Skärlandetiin, Kauhajoen Hyypänjokilaaksoon sekä Pelkosenniemen Kairalan ja Luiron kyliin.

Lisäksi ELY-keskusten päätöksellä on perustettu kaksi maakunnallista aluetta: Sallan Saijaan ja Suomussalmen vienalaiskyliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat