Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojat eivät pärjää koulussa, ja se sotkee naistenkin urasuunnitelmat

Kotimaa
 
Marjo Valtavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja Oulussa.

Naisia on johtotehtävissä yhä vähän, käy ilmi keskuskauppakamarin tuoreesta tutkimuksesta. Pörssiyhtiöiden hallituksissa naisia on 24 prosenttia ja johtoryhmissä 22 prosenttia.

Osuudet kuulostavat tutuilta. Vastaava ilmiö – joskin toisin päin – vallitsee isojen kaupunkien niin sanotuissa ykköslukioissa. Ne tyttöistyvät vauhdilla.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa naisten osuuden yhtiöiden hallituksissa 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Opetushallituksen suosituksen mukaan myös koulujen tasa-arvo edellyttää, ettei vähemmistöön jäävän sukupuolen osuus laske alle 40 prosentin. Poikien puolesta ei vain kukaan nouse barrikadeille.

Kun kirjoitin ykköslukioiden tyttövaltaistumisesta ja korkeakoulujen naisistumisesta, jotkut vanhan linjan feministit kommentoivat kärjekkäästi, ettei se ole mikään ongelma. Ongelma on naisten heikompi pärjääminen työelämässä ja puuttuminen johtotehtävistä.

Mutta entäpä jos naisten työelämää parannettaisiinkin peruskoulua tasa-arvoistamalla? Peruskoulussa tytöt saavat nykyään jokaisessa aineessa parempia arvosanoja kuin pojat. Entäpä jos eivät saisikaan? Pojatkin menisivät heittämällä ykköslukioihin ja sijoittuisivat myöhemmin yhtä varmasti korkeakouluopintoihin kuin naiset. Myöhemmin meillä olisi entistä enemmän korkeakoulutettuja miehiä, jotka käyttävät vanhempainvapaita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilaston mukaan nimittäin perhevapaita käyttävät nimenomaan hyvin koulutetut isät, joiden puolisolla niin ikään on parempi koulutus.

Kun entistä useampi mies jäisi lasten kanssa kotiin, yhä useampi nainen saisi nopeammin vakituisen työn ja etenisi johtotehtäviin.

Nyt työelämässä porskuttavat parhaiten korkeakoulutukseen päässeet miehet – pieni joukko peruskoulun ja lukion tiukasta seulasta selvinneitä. Moni korkeasti koulutettu nainen taas sukkuloi työttömyysjaksojen, pätkätöiden ja perhevapaiden kiertueella.

Menevätkö yhteiskunnan varat tavallaan hukkaan naisten kouluttamisessa? Ja onko valtion varojen haaskausta, että suuri miesjoukko jää korkeakoulutuksen ulkopuolelle?

Ainakin jälkimmäinen on totta. Sekin on varmaa, että miesten jääminen lasten kanssa kotiin edistää naisten uraa.

Ne, jotka eivät kanna huolta siitä, että pojat pärjäävät peruskoulussa surkeasti tyttöihin verrattuna, eivät halua edistää naisten tasa-arvoa työelämässä.

Koulun opetusmetodit ovat nyt menossa uusiksi: ilmiöpohjaisen oppimisen ja uuden teknologian pitäisi korvata perinteinen pänttäys. Kaupungeissa myös pohditaan lukioiden sijoittelua niin, että keskiarvorajat tasoittuisivat. On siis toivoa, että poikienkin arvosanat saadaan nousuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat