Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin työntekijät saavat palkanleikkauksen sijaan 15 euron korotuksen

Valtakunnansovittelijan esitys kelpasi postiriidan osapuolille. Posti lupaa, että joulukortit ja -paketit tulevat perille ajoissa.

Kotimaa
 
Valtakunnansovittelija: "Postin kiistaan on syntynyt sopu"
Valtakunnansovittelija: "Postin kiistaan on syntynyt sopu"
Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan postiriidan osapuolet hyväksyivät maanantaina kello neljäntoista maissa sovintoehdotuksen. "Postin kiistaan on syntynyt sopu, samalla tukilakkojen uhat väistyvät", Helle sanoo. Kuvaus: Terhi Liimu.
Fakta

Työntekijöille 15 euron korotus

 Työntekijöiden kannalta sovussa on hyvää se, että työnantaja ei leikkaa sunnuntaikorvauksia tai muita lisiä. Leikkausten sijaan työntekijät saavat tyypillisesti 15 euron korotuksen kuukausipalkkaan.

 Työnantaja ei myöskään puutu esimerkiksi vuoroihin tai muihin työehtoihin.

Posti saa luvan alihankintaan

 Postin kannalta myönteistä on muutosturvasopimuksen lopettaminen. Sopimus on taannut irtisanottaville lakisääteistä paremmat korvaukset.

 Postitoiminnassa saa vastedes käyttää vuokratyövoimaa ja alihankkijoita. Alihankkijoita saatetaan hyödyntää haja-asutusalueilla, vuokratyövoimaa ruuhka-aikoina.

Työntekijät saivat läpi keskeiset tavoitteensa, kun Postin työehtoriitaan löytyi maanantaina sopu.

”Tärkeimmät asiat onnistuivat”, sanoo työntekijöitä edustavan Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Sopu takaa myös sen, että postinjakelun häiriöt loppuvat viimeistään ensi viikolla. Posti lupaa, että joulukortit ja -paketit saapuvat perille ajoissa.

Neuvotteluissa työnantaja vaati työntekijöiden erilaisten lisien leikkaamista siten, että Paun laskelmien mukaan kuukausiansiot olisivat voineet pienentyä jopa sadoilla euroilla.

Leikkausten sijaan työntekijät tulevat mukaan useimpia aloja koskevaan työllisyys- ja kasvusopimukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa työntekijöistä saa 15 euron korotuksen kuukausipalkkaansa.

Työnantaja lisäksi havitteli työehtosopimuksen muuttamista muun muassa niin, että vuorojen kestoa olisi voinut muuttaa joustavasti. Työehtosopimukseen ei kuitenkaan kosketa.

Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Minna Helteen sunnuntaina tekemän sovintoesityksen.

”Kohtuullisen tyydyttävä paketti”, kertoo työnantajia edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Posti Groupin toimitusjohtaja Heikki Malinen kuvailee sopua niin ikään tyydyttäväksi.

Sovinnon avulla työnantaja pääsee eroon muutosturvasopimuksesta, joka on taannut irtisanottaville useamman kuukauden ylimääräiset ansiot. Vastedes ylimääräisiä korvauksia on tarjolla vain vapaaehtoisesti irtisanoutuville.

Posti pääsee myös eroon alihankkijoiden ja vuokratyövoiman käytön kiellosta postitoiminnassa.

”Nyt ollaan samalla viivalla kuin kilpailijat”, Malinen kertoo.

Postin työehdoista on nyt sopu ensi vuoden lokakuun loppuun.

Mahdollista on, että ensi syksynä esiin nousevat samat asiat kuin päättyneissä neuvotteluissa. Paltan Aarto kuvasi sopua vasta ”ensi askeleeksi” Postin uudistumisessa.

Työriidan taustalla on perinteisen postin määrän nopea väheneminen. Posti arvioi, että digitalisaatio vähentää jaeltavaa postia noin kymmenen prosentin vuosivauhdilla.

Postin työriita uhkasi kärjistyä entistä pahemmin, kun AKT ja useat muut kuljetusliitot aikoivat liittyä Paun työtaisteluun. Sopu takasi laajojen tukilakkojen peruuntumisen.

Heidi Niemisen mukaan muiden liittojen tuki oli Paulle keskeistä.

”Sanoi työnantaja mitä tahansa, tukitoimilla oli hyvin olennainen vaikutus”, hän kertoo.

Edullisella merkillä varustetut joulukortit pitää lähettää 14. joulukuuta mennessä. Joulupaketit on syytä lähettää viimeistään 18. joulukuuta.

Jukka Grondahl / HS
Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) ja Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoivat sovinnosta maanantaina valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä.
Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) ja Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoivat sovinnosta maanantaina valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat