Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilakko päättyi – yhteiskuntasopimuksen jatko riippuu nyt AKT:sta

Neuvottelijat vetosivat voimakkaasti Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liittoon AKT:hen, jotta se tulisi mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin.

Kotimaa
 
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Keskusjärjestöjohtajat keskeyttivät neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin jälkeen maanantaina. SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä painostettiin taivuttelemaan AKT mukaan. Neuvotteluja on määrä jatkaa keskiviikkona. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Yhteiskuntasopimus

 Yhteiskuntasopimus on yksi Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelman tavoitteista.

 Sopimuksen avulla on määrä parantaa kustannuskilpailukykyä. Tavoitteena on alentaa yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia.

 Nyt neuvotteluja on käyty SAK:n syksyisen tarjouksen pohjalta. Sen mukaan palkankorotukset olisivat vuonna 2017 nolla euroa. Vuonna 2018 korotusvaran määrittelisi vientisektori.

 Jos sopimus ei synny, hallitus ottaa käyttöön pakkolait, jotka leikkaisivat esimerkiksi sairausetuja. Edessä olisivat myös liittokohtaiset ratkaisut.

Postilakon päättyminen voi työmarkkinatoimijoiden mukaan edistää neuvotteluja hallituksen ajamasta yhteiskuntasopimuksesta.

Suurimpana esteenä niiden edistymiselle pidetään yhä Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liittoa AKT:tä, joka on ilmoittanut jäävänsä sopimusneuvotteluiden ulkopuolelle.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt kokoontuivat maanantaina aamupäivällä pohtimaan, onko mahdollista jatkaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) aloitteesta viime keväänä alkaneita neuvotteluja laajasta yhteiskuntasopimuksesta.

Paikalla Eteläranta 10:ssä olivat työnantajien etuja ajavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kuntatyönantajat KT sekä palkansaajien puolesta neuvottelevat Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeastikoulutettujen Akava.

Yhteiskuntasopimus ei kaatunut noin kaksituntisessa kokouksessa, vaikka sellaistakin ehdittiin ennakoida.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan yksikään osapuoli ei ollut halukas kaatamaan neuvotteluja vielä, vaikka tilanne tuntuikin olevan umpikujassa.

Seuraavan kerran osapuolet kokoontuvat keskiviikkona aamulla.

Tarkoitus on, että osapuolet yrittävät vielä vedota AKT:hon.

”Postilakon sovinto oli myönteinen päätös ja myönteinen askel myös näille yhteiskuntasopimusta koskeville neuvotteluille. Etenkin tukilakkojen koventuminen ja syventyminen olisi vaikeuttanut neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta tuntuvasti”, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, kun Postin lakossa oli päästy sopuun.

Häkämiehen mukaan nyt on entistä enemmän syytä vedota AKT:hen, jotta se tulisi neuvottelupöytään, koska AKT oli erittäin aktiivinen postilaisten lakon tukija.

Mikäli postilakko olisi jatkunut, kuljetusalan tukilakot olisivat tiistaina vaikeuttaneet tuntuvasti tavaraliikennettä satamissa.

Häkämiehen mukaan AKT:n pään kääntäminen on nyt lähinnä SAK:n sisäinen asia.

”Toivottavasti voimakas vetoomus saisi heidät vielä muuttamaan mielensä”, Häkämies vetosi.

Jo ennen maanantain neuvotteluja Häkämies painotti, että SAK:n tulee saada kaikki liittonsa mukaan, eikä AKT:n kaltaista avainryhmää voi jättää pois. Häkämies vertasi ahtaajia kätilöihin, jotka joutuvat tinkimään eduistaan.

Ennen maanantain neuvotteluja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ihmetteli EK:n jyrkkää kantaa, että sopimus olisi kiinni yhdestä liitosta.

”Turha ennakoida, pyörtääkö AKT kantansa”, Lyly sanoi saapuessaan neuvonpitoon.

Neuvottelujen jälkeen Lyly tunnusti, että ”tuolta tuli aika isoja ja paljon vetoomuksia saada AKT mukaan, että varmaan keskusteluja pitää vielä heidän kanssaan käydä”.

Myös Lyly piti Postin lakon loppumista ”yhtenä myönteisenä signaalina” yhteiskuntasopimusneuvottelujen kannalta.

”Hyvä kysymys”, Lyly kuitenkin vastasi siihen, miten AKT saadaan houkutelluksi mukaan neuvotteluihin.

”Vetoomus on nyt annettu.”

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi, että kaikkien keskeisten liittojen pitää olla neuvotteluissa mukana. Samaa mieltä oli Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

”Kyllä pallo on nyt SAK:lla. Muut osapuolet ovat sitä mieltä, että poikkeamia ei ole”, Fjäder sanoi.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korosti liittojen vastuullisuutta. ”Pakkolainsäädäntö olisi eettisesti epäoikeudenmukainen etenkin pienituloisille”, Palola sanoi.

Palolan mukaan kaikkien vastuullisten liittojen tulisi olla mukana edes neuvotteluissa ja katsoa sitten niiden lopuksi, hyväksyykö tuloksen vai ei.

neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat vaakalaudalla, koska Auto- ja kuljetusalan liitto AKT vahvisti sunnuntaina irtaantuneensa lopullisesti sopimuksen teosta.

Tällä hetkellä kaikki muut liitot – tai eivät ainakaan ole muuta sanoneet – ovat valmiita neuvottelemaan sopimuksesta paitsi AKT. Se uskoo vahvan lakkoaseensa voimin saavan liittoneuvotteluissa itselleen paremman sopimuksen kuin yhteiskuntasopimuksessa.

Työnantajapuoli on ilmoittanut ehdottomasti, että myös AKT:n pitää olla mukana sopimuksessa myös neuvottelujen aikana.

Työnantajat haluavat AKT:n mukaan, koska muiden työrauhalla ei ole juuri merkitystä, jos AKT laittaa syystä tai toisesta satamat kiinni.

Työmarkkinajärjestöissä mietitään kuumeisesti, miten AKT:n irtiotosta huolimatta neuvottelut voisivat jatkua. Se on hyvin vaikeaa.

Julkisuuteen ei ole ilmaantunut yhtään keskeistä osapuolta, joka ei haluaisi, että työmarkkinoilla saataisiin aikaiseksi laaja kilpailukykyä ja työrauhaa lisäävä sopimus.

Olisi erikoista, jos yksi taho voi estää kaikkien muiden haluaman sopimuksen, tai tässä tapauksessa estää jopa neuvottelun sopimuksesta.

Neuvotteluissa etsitään vaihtoehtoa hallituksen työehtoja epätasaisesti ja rajusti heikentäville pakkolaille, jotka muun muassa pidentäisivät työaikaa, lyhentäisivät monien lomia ja tekisivät työntekijöiden sairastamisesta nykyistä kalliimpaa.

Suomesta on vaikea löytää myöskään olennaista osapuolta, joka haluaisi nämä pakkolait voimaan – mukaan lukien hallitus, joka ne on pannut liikkeelle.

Hallituksen mielestä pakkolait ovat pakolliset, jos työmarkkinajärjestöt eivät löydä keinoja, joilla hallituksen mielestä uskottavalla tavalla Suomen kustannuskilpailukyky paranisi niin, että työttömyys ajan myötä lähtisi laskuun.

Mikäli sopimus kaatuu, edessä voi olla erittäin levoton liittojen välinen työehtoneuvottelukierros ensi syksynä ja talvena.

Se voisi tietää vakavia lakkoja.

Poliittisia lakkoja olisi odotettavissa jo aikaisemmin hallituksen ay-liikettä raivostuneiden työelämälakihankkeiden takia.

Juhani Niiranen / HS
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan AKT:n saaminen mukaan neuvotteluihin on SAK:n sisäinen asia.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan AKT:n saaminen mukaan neuvotteluihin on SAK:n sisäinen asia.
Synkeän tunnelman työmarkkinakokous alkoi
Synkeän tunnelman työmarkkinakokous alkoi
Työmarkkinajohtajat saapuivat aamupäivällä työnantajajärjestön EK:n tiloihin neuvottelemaan, voidaanko laajaa yhteiskuntasopimusta enää pelastaa AKT:n irtauduttua siitä viime viikolla. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat