Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubbin perättömät puheet voivat johtaa äänestykseen ministerin luottamuksesta

Hallintarekisteri voi poistua lakiesityksestä.

Kotimaa
 
Tarja Repo Lehtikuva
Osa yleisöstä osoitti mieltään valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok) ja hallitusta vastaan maanantaina Tampereen yliopistolla, jossa Stubb oli luennoimassa.
Osa yleisöstä osoitti mieltään valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok) ja hallitusta vastaan maanantaina Tampereen yliopistolla, jossa Stubb oli luennoimassa. Kuva: Tarja Repo Lehtikuva
Fakta

Hallintarekisteri

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää, joka mahdollistaa osakeomistusten piilottamisen ulkomaille.

 Hallintarekisterijärjestelmän tarkoituksena on saada lisää kilpailua osakkeiden säilytykseen ja pankeille lisää liiketoimintaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) eduskunnalle antama väärä tieto siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä, johtaa todennäköisesti eduskunnan äänestykseen Stubbin luottamuksesta.

Oppositiossa ainakin vasemmistoliiton, vihreiden ja Sdp:n johtajat vaativat Stubbia tilille eduskunnan edessä.

Hallitus käsittelee arvopaperikeskusasetusta tänään tiistaina. Perussuomalaiset ovat vastustaneet hanketta. Viime viikolla myös kaksi keskustan kansanedustajaa kyseenalaisti hallintarekisterihankkeen.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps) arvioi (HS 30.11.), että arvopaperikeskusasetus viedään läpi, mutta siitä irrotetaan hallintarekisteri.

Myös Stubb myönsi maanantaina Tampereen vierailunsa yhteydessä, että vaihtoehtona on hallintarekisterin poistaminen lakiesityksestä.

Koko soppa lähti liikkeelle torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki aloitti kysymystulvan hankkeesta.

Hallintarekisteriä kannattava Stubb sanoi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä (HS 27.11.).

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan vain noin kymmenen prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä lakihankkeelle, joka sallii pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille (HS 28.11.).

Stubb pahoitteli virhettään lauantaina niin blogissaan kuin Ylen TV1:n Ykkösaamussakin. Blogissaan hän sysäsi vastuuta valtiovarainministeriön valmistelulle ja viestinnälle.

Stubb pyysi asiaa anteeksi vielä maanantaina. Virheellinen prosenttiluku oli hänen mukaansa peräisin ”ihan omasta päästä”.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö eivät vakuuttuneet Stubbin maanantaisesta anteeksipyynnöstä ja selittelystä Tampereella.

”Kyllä valtiovarainministerin pitää käyttää faktoja asioista eikä ottaa omasta päästään”, sanoi Rinne.

Niinistön mielestä selittely vaikuttaa entistä sekavammalta. Hän toivoi valtioneuvoston tiedonantoa asiasta. Samaa esitti aiemmin Arhinmäki.

”On vakava asia, jos ministeri Stubb vääristelee viranomaisten näkemyksiä ja huolia.”

Myös Rinne haluaa Stubbilta eduskunnan edessä selvityksen. ”Se voi johtaa luottamusäänestykseen.”

Eduskunta ei voi päättää valtioneuvoston tiedonannosta. Jos hallitus päätyisi sellaiseen, keskustelussa voidaan esittää hallitukselle ja myös yksittäiselle ministerille epäluottamuslausetta ja siitä äänestetään.

Opposition yleisesti käyttämä keino on välikysymys, joka johtaa luottamusäänestykseen. Stubbin sanomisista voisi tehdä välikysymyksen.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen huomauttaa, että epäluottamuslausetta voidaan vaatia myös jonkun asian yhteydessä, joka liittyy Stubbiin.

Rinteen mukaan Stubbin luottamuksesta voitaisiin äänestää budjettilakien yhteydessä.

Edellisellä vaalikaudella äänestettiin puolustusministeri Stefan Wallinin (r) ja pääministeri Jyrki Kataisen (kok) luottamuksesta.

Wallinille esitettiin epäluottamuslause hänen vaikutuksestaan Dragsfjärdin varuskunnan säilyttämiseen ja Kataiselle filosofi Pekka Himaselta tilatusta tutkimuksesta.

Ministerit saivat luottamuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat