Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakihanke sai Alexander Stubbin näyttämään typerältä

Ministeriöissä raja virkamiesviestinnän ja politikoinnin välillä on hämärtynyt.

Kotimaa
 
Videoanalyysi: Hallintarekisteri herättää valtavia poliittisia intohimoja
Videoanalyysi: Hallintarekisteri herättää valtavia poliittisia intohimoja
HS:n pääkirjoitustoimittaja Marko Junkkari pohtii, millaisia seurauksia hallintarekisterisotkulla voi olla ja perää keskustelua siitä, miten ministeriöiden viestintää pitäisi hoitaa. Toimittaja: Elina Väntönen, kuvaus: Arttu Luhtala.

Vanhan politiikan ohjenuoran mukaan ”asiat ovat niin kuin ne näyttävät olevan”. Ja saadakseen asiat näyttämään itselleen suotuisimmilta poliitikot mieluusti vähän koristelevat niitä. Tätä kutsutaan spinnaukseksi.

”Spin” on englantia ja tarkoittaa vääntämistä, kääntämistä, pyörittämistä ja kieputtamista. ”Spin doctor” on puolestaan tätä veivausta harjoittava erityisavustaja, pr-konsultti tai viestintästrategi, jonka tehtävä on manipuloida julkisuutta siten, että päämiehestä ja hänen ajamistaan asioista välittyisi mahdollisimman myönteinen kuva.

Kiistanalaista hallintarekisterilakiesitystä on spinnattu niin urakalla, että spinnaajienkin päät ovat menneet pyörälle.

Sekoilun lopputulos on myös aivan päinvastainen kuin ilmeisesti tavoiteltiin. Päämies eli valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) on saatu näyttämään typerältä, lakiesitys näyttää kaatuvan ja sitä paitsi valtiovarainministeriön viestinnän ja samalla koko ministeriön uskottavuus on koetuksella.

Suomalaisilla on perinteisesti ollut kova luottamus ministeriöiden virkakuntaan, mitä poliitikot myös surutta hyödyntävät. Usein kuulee ministerin perustelevan jotain kiistanalaista lakiesitystä tai ratkaisua sillä, että virkamiehet ovat valmistelleet sen ”virkavastuulla”.

Virkavastuu tarkoittaa virkasuhteessa olevan henkilön oikeudellista vastuuta virkatoimistaan. Se ei takaa sitä, että ministeriön virkamiehet valmistelisivat asioita politiikasta irrallaan jossain mystisessä arvovapaassa tyhjiössä.

Ylipolitisoituneella 1970-luvulla alemmankin tason virkamiehillä oli jonkin puolueen jäsenkirja. Nykyvirkamiehet eivät enää samaan tapaan ole puoluepoliittisesti sitoutuneita. Silti politiikka ei ole kadonnut ministeriöistä mihinkään – pikemminkin päinvastoin.

Poliittinen ohjaus ministeriöiden valmistelussa on hyvinkin voimakasta. Ministeri ei välttämättä sanele virkamiehille etukäteen haluttua lopputulosta, mutta hän määrittelee valmistelulle raamit, jotka tuottavat poliittisesti toivotun lopputuloksen.

Kun poliittisesti toivottu lopputulos on saavutettu, se viestitään julkisuuteen ministeriön viestintäosaston kautta – poliittisesti neutraaliin kaapuun puettuna.

Valtioneuvoston viestintää säädellään muun muassa perustuslaissa, julkisuuslaissa ja hallintolaissa. Viestintäohjeiden mukaan sen viestinnän keskeisiä periaatteita ovat luotettavuus, oikea-aikaisuus ja tasapuolisuus.

Hallintarekisterilain viestimisessä nämä periaatteet eivät toteudu.

Aamulehti julkaisi viikonloppuna valtiovarainministeriön viestintäosaston hallintarekisteriä koskevan viestintäsuunnitelman. Tavoitteena oli ”vaihtaa keskustelun näkökulma omistusten julkisuudesta kilpailun avautumiseen”. Lisäksi viestintäsuunnitelmassa listattiin muutamia toimittajia, joille haastatteluja annetaan etukäteen.

Jo aiemmin julkisuudessa puitiin sitä, että ministeriö ei päästänyt taustatilaisuuteensa kriittiseksi tietämäänsä toimittajaa.

Kyseessä oli puhdasoppinen spinnaus, jonka ei pitäisi tähän tapaan kuulua virkamiesviestijöille.

Ylipäätään viime vuosina raja ministeriöiden viestinnän ja politrukkien välillä on hämärtynyt, vaikka ohjeiden mukaan substanssiviestintä ja poliittinen viestintä pitäisi pyrkiä erottamaan toisistaan.

Esimerkiksi valtiovarainministeriössä ministeri tai hänen poliittinen esikuntansa tarkistaa ja hyväksyy tiedotteet ennen niiden julkistamista, jotta ne ovat linjassa hallitusohjelman ja ministerin tavoitteiden suhteen.

Oman lisänsä hallintarekisterisotkuun tuo valtiovarainministeri Alexander Stubbin sekoilu lukujen kanssa eduskunnan täysistunnossa. Stubb väitti kyselytunnilla, että noin 90 prosenttia lakiesitykseen annetuista lausunnoista on myönteisiä, kun todellisuudessa niiden osuus oli noin 10 prosenttia.

Tätä ei oikein voi pitää spinnauksenakaan, sillä mustan väittäminen valkoiseksi on lähinnä huonoa politiikan tekoa. Ainakin siitä jää heti kiinni.

Stubbin lausunnon takana taisikin olla ennen kaikkea heikko perehtyneisyys koko aiheeseen, mikä on omituista, kun muistaa miten voimalla kokoomus on runtannut lakia läpi.

Erityisen ongelmalliseksi Stubbin virheen teki se, että hän puhui nimenomaan täysistunnossa. Ministerin pitää puhua eduskunnassa totta. Onhan kyseessä ylintä lainsäädäntö- ja budjettivaltaa käyttävä elin.

Stubb pyysi virhettään anteeksi jo lauantaina. Tuolloin hän kirjoitti blogissaan: ”Esitykseen liittyvä valmistelu ja viestintä eivät ole täyttäneet niitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita valtiovarainministeriön toiminnalta edellytän.”

Tästä on helppoa olla samaa mieltä, vaikka lausunto onkin tekopyhä.

Politiikkaa ja valtionhallintoa ei tietenkään voi täysin erottaa toisistaan. Etenkin valtiovarainministeriö on perinteisesti ollut valtakeskittymä, joka käyttää virkamiesvallan rinnalla paljon myös puhdasta poliittista valtaa.

Tästä esimerkkinä vaikkapa ministeriön virkamiesten raportti Suomen sopeutustarpeesta juuri ennen viime kevään eduskuntavaaleja. Valtiovarainministeriön pitkäaikainen valtiosihteeri Raimo Sailas otti aikanaan reippaasti kantaa julkisuudessa vaikka mihin päivänpoliittiseen kysymykseen.

Spinnauksessa ongelmallisinta on se, että siinä pyritään vaikuttamaan asenteisiin salamyhkäisesti piilovaikuttamisen kautta. Sailas pyrki myös vaikuttamaan, mutta hän esiintyi julkisuudessa sentään omalla nimellään.

Spinnaus on terminä peräisin Yhdysvalloista, jossa toimii kaksipuoluejärjestelmä. Kun toinen puolue pääsee valtaan, niin samalla vaihtuu myös hallinnon virkakoneisto hyvinkin laajasti.

Suomi on pieni maa, jossa vallan vaihtuessa virkamiehistö kuitenkin jatkaa entisellään. Tämä on tuonut vakautta ja ennustettavuutta politiikan tekoon.

Jos Suomessa virkamiesten spinnaus yleistyy, tuloksena voi olla se, että uusi hallitus ryhtyykin järjestelmällisesti purkamaan edellisen tekemiä päätöksiä. Se olisi suomalaisen konsensuspolitiikan loppu – mutta ei välttämättä toisi siihen tulosvastuuta, kuten Stubb on vaatinut.

Reijo Hietanen
Valtiovarainministeri Alexander Stubb antoi eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterin kannatuksesta.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb antoi eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterin kannatuksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat