Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liitot: Tarve uudelle suurjärjestölle kasvanut

Kotimaa
 

Tarve uuden palkansaajien keskusjärjestön perustamiselle eli käytännössä SAK:n ja STTK:n liittoutumiselle on kasvanut, arvioi järjestöhankkeen ohjausryhmä. Selvittelyyn osallistuvat 49 liittoa kokoontuivat maanantaina ensi kertaa linjaamaan uuden järjestön toimintaa ja strategiaa.

Liitot arvioivat, että tarve perustaa uusi palkansaajakeskusjärjestö on kasvanut nykyisessä työmarkkinatilanteessa.

Työnantajien EK on ilmoittanut, että se luopuu keskitetyistä palkkaratkaisuista, mutta tämä ei ohjausryhmän mukaan vaikuta suuren kattojärjestön suunnitteluun.

”Kolmikantaista sopimista tarvitaan edelleen”, sanoo ohjausryhmän puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja.

Hänen mukaansa yhteiskunnassa on muitakin kolmikantaisia asioita kuten eläkelainsäädäntöön ja työlainsäädäntöön liittyviä asioita.

Selvitysryhmän mukaan uutta keskusjärjestöä tarvitaan luomaan puitteet ”asianmukaisten työehtojen turvaamiseksi yhtä lailla palkansaajille, itsensä työllistäjille kuin yksinyrittäjille”. Järjestön keskeinen tavoite on olla sopijan lisäksi vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Elorannan mukaan uutta keskusjärjestöä tarvitaan, jotta ay-liike voi tiivistyä.

Liitot korostavat varsinkin nuorten saamista mukaan vaikuttamiseen. Epävarmuus työmarkkinoilla on lisääntynyt, kun työvoiman vuokraus, nollatuntisopimukset, silpputyö ja keikkatyöt lisääntyvät.

Hanketta vetävä projektipäällikkö Juha Heikkala kertoi maanantaina, että suomalaisen palkansaajakenttään vaikuttavat globaalit muutokset työnteossa ja työmarkkinoilla. ”Tärkeintä on EU-vaikuttaminen ja edunvalvonta. Uusi kattojärjestö tuo synergiaetuja”, hän sanoi.

Seuraavan kokouksen selvitystyöhön osallistuvat ammattiliitot pitävät maaliskuussa 2016, ja aiesopimus uudesta keskusjärjestöstä on tarkoitus allekirjoittaa kesäkuussa 2016.

Sen jälkeen tammikuussa 2017 Suomen keskeisimpiä vallankäyttäjiä on palkansaajien jättijärjestö. Järjestöstä tulisi merkittävä vallankäyttäjä, sillä SAK:n ja STTK:n korvaavalla kattojärjestöllä olisi jäseniä noin 1,7 miljoonaa.

Selvityshanketta ohjaavan ryhmän puheenjohtajan Elorannan tukena ovat varapuheenjohtajat Vakuutusväen Liiton VvL:n puheenjohtaja Liisa Halme ja Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat