Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoväki osoittaa tänään mieltään hallituksen leikkauslinjaa vastaan

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Ville Männikkö
Opiskelijat valtasivat syyskuussa Porthanian rakennuksen vastalauseena hallituksen leikkausesityksiä vastaan.
Opiskelijat valtasivat syyskuussa Porthanian rakennuksen vastalauseena hallituksen leikkausesityksiä vastaan. Kuva: Ville Männikkö

Tieteentekijöiden liitto on valinnut vuoden tieteenteon esteeksi ”pääministeri Juha Sipilän hallituksen yliopistoja ja tutkimusta kurjistavat toimenpiteet”.

Liitto valitsee vuosittain tieteenteon esteen. Tämän vuoden valinnan perusteena sillä on kolme pointtia: yliopistojen ja tutkimusrahoituksen jättileikkaukset, ymmärtämättömyys perustutkimusta kohtaan ja halveeraava kielenkäyttö tieteentekijöistä.

Hallitus leikkaa yliopistoilta ja tutkimukselta noin 500 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Yliopistojen rahoitusindeksi jäädytetään koko hallituskaudeksi, ja Tekesin tutkimusrahoituksesta leikataan 100 miljoonaa.

Tieteentekijät arvostelevat myös sitä, että hallituksen piirissä ryhdytään arvioimaan perustutkimukselle laatukriteereitä. Yliopistoilla ollaan huolissaan kaupallisen hyötyajattelun tuomisesta perustutkimukseen ja tutkimuksen poliittisen ohjauksen lisäämisestä.

Lisäksi liitto arvostelee hallituksen ministereiden kielenkäyttöä tieteentekijöistä. Lausunnot kuten ”On ollut kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu”, ” Kuuntelen mieluummin ulkoministeriön diplomaattia kuin jotain päivystävää dosenttia”, ”Niukkuus lisää luovuutta” sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen paimenkirjeen sävy ovat tiedotteen mukaan osoituksia siitä, että tieteentekijöitä ja tutkittua tietoa ei arvosteta.

Yliopistoväki osoittaa mieltään koulutusleikkauksia vastaan tiistaina useilla paikkakunnilla. Mielenosoituksia on ainakin Helsingin, Turun, Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa sekä Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella.

Helsingissä mielenilmaus alkaa puolenpäivän jälkeen Senaatintorille, jossa on tiedossa puheita ja mielenosoituskulkue. Tarkempi ohjelma löytyy tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat