Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaamuotoisten parkkikiekkojen aika alkoi

Kotimaa
 
10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
Kun pysäköintikiekon ominaisuuksia ei enää määritellä asetuksissa tarkasti, kelpaako parkkikiekoksi mikä vain viritys? Videolla esitellään 10 ehdokasta, jotka kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin rakennusvirastosta arvioi. Toimittaja: Heidi Lämsä, graafikko: Boris Stefanov

Tänään, joulukuun 1. päivänä parkkikiekot vapautuvat tiukasta sääntelystä. Parkkikiekko saa olla pyöreä, pinkki tai vaikka tekninen väline.

Pysäköintikiekko nimetään uudessa liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa laitteeksi. Tärkeimmät voimaan jäävät määräykset ovat tässä: pysäköinnin alkamisajan täytyy olla auton ulkopuolelta selvästi luettavissa ja laite on asetettava näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle.

Yksiselitteisesti kiellettyjä viritelmiä ovat paperiset tai pahviset laput, joille pysäköinnin alkamisaika on piirretty tai kirjoitettu. Parkkikiekko voi kuitenkin olla tuulilasiin kiinnitettävä pysäköintikiekkotarra.

Perinteisestä poikkeavien parkkikiekkojen kelpaavuus testataan käytännössä. Pysäköinnintarkastajat joutuvat puntaroimaan tapauksia yksi kerrallaan.

Helsingin rakennusviraston kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila suosittelee, että autoilijat eivät lähtisi liian villisti irrottelemaan pysäköintikiekkoviritelmillä, vaikka yksityiskohtaisista määräyksistä luovutaankin.

”Jos tarkastaja joutuu aprikoimaan, onko kyseessä vaikkapa kojelaudalle unohtunut kello vai parkkikiekko, siitä voi saada virhemaksun. Sitten autoilijalla on oma vaivansa kirjoittaa oikaisuvaatimusta ja ehkä valitusta hallinto-oikeuteen”, Kossila sanoo.

”Parempi ottaa varman päälle”, Kossila ohjeistaa.

Kossila uskoo, että autoilijat ottavat nyt käyttöön joissakin autoissa valmiina tuulilaseissa olevat kiekot, jotka aiemmin eivät virallisesti kelvanneet.

”Samoin niitä joidenkin liikkeiden jakamia eri värisiä, vihreitä kiekkoja otetaan käyttöön. Niissäkin tuli aikaisemmin ne tiukat rajat vastaan”, Kossila kertoo.

Tulevaisuudessa parkkikiekot saattavat jäädä vähitellen pois käytöstä, kun sähköisesti etäluettavat parkkikiekkopalvelut tai -järjestelmät otetaan käyttöön. Sellainen voi olla esimerkiksi matkapuhelinsovellus.

Helsingissä kokeiltiin keväällä kamera-autoa, jonka skanneri luki pysäköityjen autojen rekisteritunnuksia. Jatkossa autoilija voi matkapuhelinsovelluksella ilmoittaa auton saapumisajan parkkiruutuun. Kamera-auto skannaa autoja, ja jos johonkin rekisteritunnukseen ei löydy tietoja parkkeerausajasta tai -maksusta, lähtee asiasta tieto tarkastajille.

”Sitten tarkastajat tulevat paikalle ja todentavat tilanteen, mistä on kysymys. Voihan siellä olla vielä manuaalinen kiekko käytössä”, Kossila katsoo tulevaan.

Rekisteritunnuksen perusteella pysäköintiä tarkastavia järjestelmiä ei kuitenkaan ole vielä kunnissa käytössä. Kunkin ilmoitustavan käyttökelpoisuus on ensin vahvistettava kunnan alueella ja uudenlaisen ilmoitustavan käyttömahdollisuudesta on kerrottava kunnan verkkosivuilla.

Tähän saakka pysäköinnin alkamisaika on merkitty seuraavaan tasa- tai puoleentuntiin riippuen siitä, kumpi ajankohta on lähempänä saapumisaikaa. Uuden asetuksen mukaan alkamisajaksi voidaan merkitä myös täsmälleen se kellonaika, jona ajoneuvo pysäköidään. Riippumatta merkitsemistavasta, pysäköintiaika lasketaan kuitenkin alkavaksi seuraavasta puoli- tai tasatunnista kuten nykyisinkin.

Kokemuksia pysäköintikiekon sääntelyn vapauttamisesta kerätään heti joulukuun alusta alkaen. Pysäköintikiekkoa ja sen käyttöä koskevat säännökset käsitellään vielä uudestaan tieliikennelain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat