Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnan juhlissa suomalaiset hurmannut veteraani Hannes Hynönen on kuollut

Kotimaa
 
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Mikkeliläinen 101-vuotias kahden sodan veteraani Hannes Hynönen kuvailee Linnan juhlia "vallan erikoiseksi tapahtumaksi tavalliselle miehelle". Hynönen muistelee omaa nuoruuttaan, johon tanssi kuului olennaisesti ja vastaa myöntävästi toimittajan kutsuun lattialle.

Viime vuoden Linnan juhlista julkisuuteen noussut mikkeliläinen veteraani Hannes Hynönen on kuollut. Hän oli kuollessaan maanantaina 102-vuotias. Hynösen kuoleman vahvisti HS:lle hänen poikansa Pekka Hynönen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo-lehti.

Länsi-Savo sai Hynösen lapsilta tiedotteen, jossa kerrottiin seuraavaa: ”Isämme Hannes Hynönen nukkui rauhallisesti pois aamukahvin jälkeen kello 08.30 maanantaina 30. marraskuuta 2015.”

Hynönen ihastutti monia suomalaisia Linnan juhlien seuraajia tarinoillaan ja useilla käynneillään tanssilattialla.

”Minä en ollenkaan vieroksu ikää, kun on hyvässä kunnossa. Mielellään kuuntelen viisaampien juttuja”, Hynönen sanoi HS:lle juhlia seuraavana päivänä.

”Olen kuin seitsemänvuotias poika ajatuksenjuoksultani.”

Yhtäkkiä median keskipisteeksi joutunut Hynönen oli hämmentynyt saamastaan huomiosta.

”Enhän minä puoli vuotta sitten ymmärtänyt, että tällaista voisi tapahtua. Jos elän vanhaksi, niin tätä on mukava muistella.”

Linnan juhlissa Hynöstä ilahdutti jälleennäkeminen presidentti Sauli Niinistön puolison Jenni Haukion kanssa.

”Ilo ei riitä kuvaamaan tätä tunnetta. Kun nyt vain se Jennin tervehtiminen menisi hyvin”, Hynönen mietti pari päivää ennen juhlaa HS:n haastattelussa.

Hynönen istui toissa keväänä Haukion vieruskaverina kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mikkelissä ja ihastui presidentin puolisoon ikihyviksi. Tapaamisesta seurasi iloisesti yllättänyt kutsu Linnan juhliin.

Hynönen syntyi vuonna 1913 Joroisissa köyhään torpparin perheeseen. Hän kävi kansakoulun ja menestyi hyvin, mutta jatko-opinnot jäivät rahanpuutteen vuoksi. Mikkeliläinen Otavan opistokin oli liian kallis, hän kertoi HS:n haastattelussa.

Hynösellä oli sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tajua. Nuorena häntä loukkasi syvästi se, miten parempiosaiset halveksuivat köyhiä. Vielä yli satavuotiaana hän muisti, miten mikkeliläiset kauppiaat laskivat pahansuopaa leikkiä kauppamatkalle autolla saapuneista maanviljelijöistä.

”Turvenuijillakin on auto, sanoivat putiikin pitäjät. Et usko, miten kovaa työtä tekevien maamiesten pilkkaaminen loukkasi minun sieluani” Hynönen muisteli HS:lle 101-vuotiaana pari päivää ennen Linnan juhlia.

Kansakoulun käytyään Hynönen alkoi oma-aloitteisesti pitää kylän lapsille ja nuorille yhteiskunnallista opintokerhoa. Hän harrasti myös teatteria.

Elämäntyönsä hän teki maanviljelijänä Mikkelin Vatilassa, mistä hän osti itselleen tilan 23-vuotiaana.

Hynönen meni sodan jälkeen naimisiin Toini Pöntisen kanssa. He saivat seitsemän lasta, joista yksi hukkui aikuisena. Toini-vaimo kuoli puolenkymmentä vuotta sitten 65 aviovuoden jälkeen.

Hynösen suku on pitkäikäistä. Hänen Hilja -siskonsa kuoli samanikäisenä eli 102-vuotiaana ja muutkin sisarukset yli 90-vuotiaina.

Linnan juhlien alla 101-vuotiaana antamassaan haastattelussa Hannes Hynönen arveli itsekin elävänsä 102-vuotiaaksi. Hän päätteli sen siitä, että viittä vuotta aiemmin käki oli kukkunut hänelle kuusi kertaa.

Hannes Hynönen kuoli 30. marraskuuta, joka on talvisodan alkamisen muistopäivä. Hänen pitkä sotataipaleensa alkoi tasan 76 vuotta sitten, 30. marraskuuta 1939. Hynönen olisi täyttänyt 103 vuotta tammikuussa.

Oikaisu 1. joulukuuta klo 16.05: Hannes Hynösen sukunimi oli osassa kirjoitusta virheellisesti Hyvönen.

Esa Syväkuru / HS
Hannes Hynönen oli syntynyt vuonna 1913.
Hannes Hynönen oli syntynyt vuonna 1913.
Rio Gandara / HS
Hannes Hynönen ja kirjailija Sofi Oksanen olivat tanssilattian seuratuimpia pareja.
Hannes Hynönen ja kirjailija Sofi Oksanen olivat tanssilattian seuratuimpia pareja.
Terhi Ylimäinen
Hannes Hynösen armeija-aikainen nuoruudenkuva.
Hannes Hynösen armeija-aikainen nuoruudenkuva.
Juha Metso
Hannes Hynösen kunniamerkit.
Hannes Hynösen kunniamerkit.
Kansan suosikki Hannes Hynönen lähettää joulutervehdyksen suomalaisille
Kansan suosikki Hannes Hynönen lähettää joulutervehdyksen suomalaisille
Itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa koko kansan suosikiksi noussut 101-vuotias Hannes Hynönen valmistautuu jouluun kotonaan Mikkelissä. Kuuntele Hannes Hynösen muistoja ja ajatuksia joulusta.
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Linnassa suomalaiset hurmannut Hannes Hynönen pelkää, mitä tulevaisuus tuo Suomelle tullessaan. Tähän hetkeen pitäisi olla tyytyväisiä. Iltya-Sanomien Mikkelissä 101-vuotiaan talvisodan ja jatkosodan veteraanin Hannes Hynösen kotona tehdyssä ISTV:n haastattelussa Linnan juhlissa koko kansan Hannekseksi noussut parkettien hurmuri kertoo pelkäänsä Venäjän aikomuksia. Linnan juhlien mielenosoituksia Hannes ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että Suomessa asiat ovat hyvin. Hanneksen perspektiivi on pitkä. Hän ponnisti torpparin pojasta itselliseksi maanviljelijäksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat