Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahti elpyy hitaasti

Kotimaa
 
Suolapulssi tuo happea Itämeren syvänteisiin – pintaveden fosfori ennakoi leväkesää
Suolapulssi tuo happea Itämeren syvänteisiin – pintaveden fosfori ennakoi leväkesää
Itämeren syvänteiden vesi vaihtuu pääaltaalla vain suolapulssien kautta. Pohjanläheisen veden fosfaattifosforin varasto ylläpitää sinileväkukintoja Suomenlahdellakin.

Ravinnekuormituksen pienentyminen näkyy vähitellen Suomenlahden levämäärissä. Ulkoisen kuormituksen vähentyminen vaikuttaa jo ennen kaikkea itäisellä Suomenlahdella, jossa merkittävimmät päästövähennykset on tehty.

Suomen, Viron ja Venäjän tutkijat ovat laatineet Suomenlahden teemavuoden yhteenvetona arvion yhteisen merialueen tilasta.

”Tärkein tulos oli se, että varsinaisen Itämeren vaikutus Suomenlahden tilaan on merkittävämpi kuin aiemmin on ajateltu”, sanoo erikoistutkija Mika Raateoja Suomen ympäristökeskuksesta.

Itämeren huono tila siis hidastaa myös Suomenlahden toipumista.

Itämeren pääaltaalla syvänteiden happiolot ovat huonontuneet ja fosforivarastot kasvaneet 1990-luvun loppupuolelta alkaen. Kun Itämeren pääaltaalta työntyy vettä Suomenlahdelle, fosforia voi vapautua syvävedestä pintakerroksiin.

Suomenlahden levämäärät ja leväkukintoja kasvattava fosforikuormitus ovat vähentyneet huomattavasti kymmenessä vuodessa. Itäisen Suomenlahden tilaan ovat Raateojan mukaan vaikuttaneet etenkin Pietarin jätevesien tehokas puhdistus ja Laukaanjoen fosforivuodon loppuminen Luoteis-Venäjän Kingiseppissä vuonna 2012.

”Pietarissa tehdyt toimet näkyvät selkeästi pistekuormituksen vähenemisenä, ja Laukaanjoki näkyy jokikuormituksessa”, Raateoja sanoo.

Koska sisäiseen kuormitukseen ei voi vaikuttaa, ainoa keino saada meri toipumaan on vähentää maalta tulevaa kuormaa lisää.

”Yhdyskuntajätevesien typenpoiston parantaminen on merkittävä asia, sillä fosforitilanteessa on parantamisen varaa enää lähinnä Venäjällä. Maatalouden lannoituksen optimointi tarpeen mukaan ja karjanlannan käyttö aina kuin mahdollista ovat tärkeitä”, Raateoja listaa rehevöitymisen vähentämiseksi suositeltavia toimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat