Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen ateria naapurien kanssa, sata saunailtaa ja keskustakirjasto – Satavuotiasta Suomea juhlitaan sadoilla eri tavoilla vuonna 2017

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Suomi 100 -hankkeen hallituksen puheenjohtaja Paula Lehtomäki ja pääsihteeri Pekka Timonen juhlavuoden tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä tiistaina.
Suomi 100 -hankkeen hallituksen puheenjohtaja Paula Lehtomäki ja pääsihteeri Pekka Timonen juhlavuoden tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä tiistaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Budjetti on 20 miljoonaa

 Juhlavuoden organisaation valtuuskuntaan kuuluu 70 jäsentä, sen puheenjohtajana toimii pääministeri Juha Sipilä (kesk). Hallitukseen kuuluu 12 jäsentä, sihteeristöön valtioneuvoston kansliassa 7 jäsentä.

 Juhlavuoden organisaatioon kuuluu myös koko maan kattava alueverkosto. Muita toimijoita ovat muun muassa kunnat, kansainväliset yhteisöt, koulut, korkeakoulut, yritykset ja urheiluväki.

 Juhlavuoden virallinen budjetti on 20 miljoonaa ja se jakautuu vuosille 2013–2018. Lisäksi eri toimijat rahoittavat hankkeitaan.

 Kohdemaita ovat Pohjoismaat, Viro, Venäjä, Saksa, Iso-Britannia sekä alueista Pohjois-Amerikka.

 Esimerkkinä aiemmista itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvistä valtiollisista päätöksistä on Sitran perustaminen vuonna 1967, kun Suomi saavutti keski-iän.

Sata koulua kokeilee uusia tapoja opettaa ja oppia. Suomalaisia kutsutaan ruokailemaan yhdessä naapureidensa kanssa. Tutkimusmestari Ari Savikko perustaa Muonioon Suomen kalakirjaston, joka sisältää lähes kaikki Suomessa ilmestyneet kalakirjat aina vuodesta 1730 lähtien.

Suomen satavuotisjuhliin on vielä reilusti aikaa, mutta jo nyt organisaatiot, erilaiset yhteisöt ja yksityishenkilöt ovat kehitelleet lähes 600 eri tapaa, jolla maata voisi juhlistaa vuonna 2017. Niistä 326 on jo hyväksytty osaksi Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.

Juhlavuoden teemana on yhdessä tekeminen, joka on hankkeen vetäjien mukaan erittäin ajankohtainen tänäkin päivänä.

”Tarkoitus on juhlistaa Suomen itsenäisyyttä, mutta myös vahvistaa suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta”, sanoi Suomi 100 -hankkeen hallituksen puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki juhlavuoden tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

Juhlavuoteen kuuluu myös uuden kansallispuiston perustaminen. Mihin puisto tulee, sitä ei ole vielä päätetty.

Toinen näkyvä ponnistus on Helsingin keskustakirjasto, jota valtio lähti rahoittamaan Suomen itsenäisyyden satavuotishankkeena.

Juhlavuosi 2017 katsoo kolmeen eri suuntaan: menneisyyteen eli mikä teki Suomesta Suomen, nykyisyyteen eli millainen maamme on nyt ja tulevaan eli miten esimerkiksi nuoret näkevät maan.

”Juhlavuoden valmistelun on tarkoitus mahdollistaa, että tavallisten suomalaisten hankkeet, ovat ne sitten isoja ja pieniä, pääsevät osaksi ohjelmaa”, Lehtomäki sanoi.

Juhlavuoden organisaatiolta on mahdollista hakea rahoitusta ohjelmalle. Sitä on saanut esimerkiksi 100 saunailtaa -projekti, joka syntyi kahden kaveruksen, Jarkko Lehtopellon ja Lari Lohikosken, keskustelusta yhteisöpalvelu Facebookissa noin vuosi sitten, itsenäisyyspäivän aikoihin.

”Idea oli jo olemassa ennen kuin saimme tietää tästä valtioneuvoston satavuotisjuhlavuodesta”, Lehtopelto kertoo.

Ideasta on nyt kehittynyt projekti, joka laajenee viiden toimittajasta ja kuvaajasta muodostuvan työparin ponnistukseksi. Tarkoitus on, että kukin työpareista saunoo 20 kertaa ensi vuoden ja vuoden 2017 alkupuolen aikana eri puolella Suomea.

”Ajatuksena on, että ne mahdollisimman hyvin kuvaisivat sitä, mitä suomalaisuus on. Kuvaamme vanhoja ja nuoria, urheiluporukoita, ihmisiä laidasta laitaan”, Lehtopelto kertoo.

Videot ja kuvat ladataan 100saunailtaa.fi -sivulle. Projektista on myös tarkoitus tehdä kirja.

Suomi 100-hanke on teettänyt Tilastokeskuksella tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset haluavat viettää satavuotisjuhlia ennen kaikkea läheistensä kanssa. Yli puolet suomalaisista ovat valmiita talkoihin yhteisen hyvän edistämiseksi ja hieman vajaa puolet ovat halukkaita osallistumaan juhlavuoden konserttiin tai muuhun kulttuuritapahtumaan.

”Halu sitoutua on jo nyt korkealla tasolla”, sanoi Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen.

Juhlaan on satavuotisorganisaation mukaan aihetta, vaikka Suomen talous laahaa, hallituksen leikkaukset sapettavat monia ja maahan saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä voi hämmentää tai pelottaa.

”Moniko muu valtio on pitänyt yllä demokratiaa, oikeusvaltiota ja sananvapautta sadan vuoden ajan? Voin sanoa, että laskutoimitus on aika lyhyt”, Timonen sanoi.

Jos haluaa ehdottaa juhlavuoteen ohjelmaa, se käy verkossa osoitteessa suomifinland100.fi

Juhani Niiranen / HS
Helsingin keskustakirjaston perustaminen Töölönlahdelle on yksi 100-vuotisjuhlavuoden hankkeista.
Helsingin keskustakirjaston perustaminen Töölönlahdelle on yksi 100-vuotisjuhlavuoden hankkeista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat