Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: Ranska esitti avunpyynnön – Suomi valmistautuu lähettämään joukkoja Maliin

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini.
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Markus Jokela / HS

Bryssel

Suomi varautuu vastaamaan Ranskan esittämään avustuspyyntöön lähettämällä lisää joukkoja kriisinhallintaoperaatioon Maliin. Samalla Suomi on jatkamassa osallistumistaan Naton johtamassa sotilaallisessa koulutusoperaatiossa Afganistanissa ensi vuoden loppuun.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi Naton ulkoministerikokouksessa tiistaina, että Suomi on nyt saanut Ranskalta kahdenkeskisen pyynnön avusta, jota Ranska pyysi kaikilta EU-mailta Pariisiin 13. marraskuuta tehtyjen terrorihyökkäysten jälkeen.

”Ranskan pyynnöt ovat täsmentyneet tai täsmentymässä kaikille maille”, Soini kertoi Brysselissä.

Soini ei halunnut arvioida, kuinka paljon lisäjoukkoja Suomesta lähtisi korvaamaan Malissa olevia ranskalaisjoukkoja. Suomella on ulkoministeriön tilannekartan mukaan nyt Malissa kymmenen sotilasta EU-operaatiossa ja viisi YK-operaatiossa.

Soini osallistui Nato-kokouksen osuuteen, jossa vahvistettiin Afganistanissa meneillään olevan Naton johtaman kriisinhallinta- ja koulutusoperaatio Resolute Supportin jatko.

”On erittäin merkittävää, että Suomi on mukana siinä, että Afganistanin vakaus säilyy”, Soini sanoi. Hän lisäsi erikseen, että kokouksessa kannettiin myös huolta Afganistanin tulevaisuudennäkymistä.

Suomella on nyt Afganistanissa runsaat 40 sotilasta, ja Soini arveli, että määrä pysyy samana. Joukkojen pääosa pysyy Mazar-i-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa.

Aiemman suunnitelman mukaan Naton komennossa olevien joukkojen määrää olisi ensi vuonna ryhdytty supistamaan ja operaatiot olisi keskitetty pääkaupungin Kabulin alueelle.

Soini painotti ulkomaisten joukkojen läsnäolon jatkon ja Afganistanin vakauden merkitystä myös pakolaisvirtojen hallitsemiselle. Hänellä oli Nato-kokouksen yhteydessä myös erillinen kahdenkeskinen tapaaminen Afganistanin ulkoministerin Salahuddin Rabbanin kanssa.

Itämeren turvallisuus oli pääaihe kun Soini ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tapasivat aiemmin päivällä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Soini korosti erityisesti Ruotsin, Suomen ja 28 Nato-maan tapaamisten merkitystä. Viime vuoden syyskuussa Naton huippukokouksessa Ruotsille ja Suomelle annettu asema Naton tehostettuina kumppaneina avasi mahdollisuuden osallistumiselle poliittisella tasolla muihinkin kuin kriisinhallintaa käsitteleviin Nato-kokouksiin. Sellaisia tilaisuuksia ei ole vielä kuitenkaan ilmaantunut.

Merkittävä tilaisuus poliittisen yhteistyön lisääminen voisi tulla ensi vuonna Varsovassa järjestettävässä Naton huippukokouksessa, Soini arveli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat