Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kyllä pelottaa” – seksuaalinen häirintä on tuttua opiskelijoille

”Asun itse siinä lähellä ja mietin, että se olisin ihan hyvin voinut olla mä”, Valeria Veresiuc miettii raiskausta Hesperian puistossa.

Kotimaa
 
"Kyllä mua hermostuttaa tosi paljon" - opiskelijat pohtivat viime päivien väkivaltaa
"Kyllä mua hermostuttaa tosi paljon" - opiskelijat pohtivat viime päivien väkivaltaa
Raiskaukset ja Myyrmäessä tapahtunut ammuskelu ovat puhuttaneet suomalaisia viime päivinä. Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun opiskelijoista osa on alkanut pelätä ulkona liikkumista.

Pelottaako? Sitä kysymystä on käsitelty viime päivinä poikkeuksellisen paljon myös Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun Pasilan yksikön opiskelijoiden kahvipöytäkeskusteluissa.

”Kyllä pelottaa”, kahvilassa istuva tradenomiopiskelija Valeria Veresiuc sanoo.

Veresiuc on vasta kuullut ystävältään viime perjantaina Helsingin Hesperian puistossa tapahtuneesta raiskauksesta.

”Asun itse siinä lähellä ja mietin, että se olisin ihan hyvin voinut olla mä”, Veresiuc sanoo.

Tietojenkäsittelyä opiskelevan Pipsa Paatsion turvallisuuden tunnetta viime päivien raiskauksista ja väkivallanteoista kertovat uutiset eivät ole järkyttäneet.

”Ei pelota. En koe, että tämä olisi mitenkään turvaton kaupunki tai ympäristö”, Paatsio sanoo.

Koulun aulassa kotiinlähtöä tekevät Tuuli Elomäki, Säde Hotakainen, Elisa Ryynänen ja Katariina Kosunen sanovat, että seksuaalinen häirintä on helsinkiläisnaisille turhan tuttua.

”Mutta yhdeksässä tapauksessa kymmenestä häiriköijä on suomalainen. Se on tosi yleistä. Varsinkin viikonloppuisin, kun on vähän alkoholia alla”, Katariina Kosunen sanoo.

Naiset kertovat, että häiriköinti on yleisimmin huutelua ja ”lähmimistä”.

”Perseestä puristetaan”, Tuuli Elomäki sanoo.

Suurin syy häirintään on naisten mielestä alkoholi.

”Meidän kulttuuri on sellainen, että emme hirveästi kosketa. Muuten ollaan pidättyväisiä, mutta sitten, kun ollaan kännissä, niin ei osata käyttäytyä”, Säde Hotakainen sanoo.

Elisa Ryynänen kertoo toivovansa, että häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta puhuttaisiin enemmän julkisuudessakin.

”Pitäisi olla tasapuolinen. Suomalaisen miehen tekemä raiskaus on yhtä hirveä kuin ulkomaalaisenkin”, Ryynänen sanoo.

Entäs miehet sitten? YK:n yhteydessä toimiva Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti julkaisi vuonna 2010 tutkimusraportin, jonka mukaan 49 prosenttia tutkimukseen satunnaisotannalla valituista 2 000 miehestä oli kokenut fyysistä väkivaltaa 15 vuotta täytettyään.

Maanantai-iltana Myyrmäessä ammuttiin miestä juna-asemalla.

”Juuri asemat olivat kyllä niitä pahimpia”, Haaga-Helian opiskelija Samuli Sepponen sanoo. Hän varttui aikuiseksi Helsingin Kannelmäessä.

”Kannelmäen ja Malminkartanon asemien ympärillä oli välillä aika raffia menoa. Minut ryöstettiin kahdesti. Kaksi kertaa on ollut puukko kaulalla ja kerran ase ohimolla. Tekijät taisivat olla erilaisten aineiden käyttäjiä”, Sepponen sanoo.

Myös Roihuvuoressa lapsuutensa viettänyt Antti West ryöstettiin. ”Se tapahtui Herttoniemessä, kun olin 15-vuotias”, West sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Tuuli Elomäki, Säde Hotakainen, Elisa Ryynänen ja Katariina Kosunen kertovat, että naisten seksuaalinen häirintä on Helsingissä yleistä.
Tuuli Elomäki, Säde Hotakainen, Elisa Ryynänen ja Katariina Kosunen kertovat, että naisten seksuaalinen häirintä on Helsingissä yleistä.
Juhani Niiranen / HS
Samuli Sepponen (vas.) ja Antti West.
Samuli Sepponen (vas.) ja Antti West.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat