Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset hurmannut sotaveteraani Hannes Hynönen kuoli

102-vuotiaaksi elänyt Hannes Hynönen ihastutti valoisalla elämänasenteellaan.

Kotimaa
 
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Mikkeliläinen 101-vuotias kahden sodan veteraani Hannes Hynönen kuvailee Linnan juhlia "vallan erikoiseksi tapahtumaksi tavalliselle miehelle". Hynönen muistelee omaa nuoruuttaan, johon tanssi kuului olennaisesti ja vastaa myöntävästi toimittajan kutsuun lattialle.

”Minä en ollenkaan vieroksu ikää, kun on hyvässä kunnossa. Mielellään kuuntelen viisaampien juttuja. Olen kuin seitsemänvuotias poika ajatuksenjuoksultani”, sanoi sotaveteraani Hannes Hynönen viime vuonna Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa seuraavana päivänä.

Linnan juhlissa suomalaiset hurmannut mikkeliläinen 102-vuotias veteraani kuoli maanantaina 30. marraskuuta. Samana päivänä, jolloin talvisota syttyi 76 vuotta sitten, ja Hannes Hynösenkin pitkä sotataival alkoi.

Hynösen kuolemasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Länsi-Savo.

Viime vuoden Linnan juhliin Hannes Hynönen sai kutsun tavattuaan presidentin puolison Jenni Haukion veteraanipäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Mikkelissä.

Hänestä tuli pian Linnan juhlien kirkkain tähti. Hänen elämäniloiset kommenttinsa ja useat käyntinsä Linnan tanssilattialla tekivät vaikutuksen suomalaisiin.

”Jos elän vanhaksi, niin tätä on mukava muistella”, Hynönen totesi tuolloin.

Esa Syväkuru / HS
Hynösen pojan mukaan isä suhtautui saamiinsa huomionosoituksiin nöyrästi ja kiitollisena.
Hynösen pojan mukaan isä suhtautui saamiinsa huomionosoituksiin nöyrästi ja kiitollisena.

Hannes Hynönen syntyi 10. tammikuuta 1913 Joroisissa kymmenlapsiseen torppariperheeseen vaatimattomiin oloihin. Hän pärjäsi koulussa hyvin, mutta köyhyyden takia hänellä ei ollut mahdollisuuksia jatko-opintoihin.

Kansakoulun käytyään hän piti kylän lapsille yhteiskunnallista opintokerhoa. Hän myös harrasti teatteria.

Talvisodan alkaessa 26-vuotias Hynönenkin joutui rintamalle. Hän muisteli, kuinka sodan alkupäivinä taisteluissa palamaan syttynyt talo järkytti häntä.

”Se näky sattui herkkään mieleen. Silloin puhuttelin vartiopaikalla itseäni ja sanoin, että on otettava ihan erilainen asenne.”

Hynönen selvisi sodista. Hän avioitui Toini Pöntisen kanssa ja elätti seitsemänlapsisen perheensä maanviljelijänä Mikkelin Vatilassa.

Nyt Hynösen jälkipolvet ovat karttuneet 12 lastenlapsella ja kuudella lastenlastenlapsella.

Juha Metso
Hannes Hynösen kunniamerkit.
Hannes Hynösen kunniamerkit.

Viitisen vuotta sitten Hynönen jäi leskeksi 65 avioliittovuoden jälkeen. Puolison menetyksestä huolimatta hän säilytti valoisan asenteen elämään.

”Olen kouluttanut itseäni yksinoloon. Tunsin itseni täysin tyhjäksi ja arvottomaksi tynnyriksi, kunnes ymmärsin, että tynnyri on täynnä muistoja”, mies kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hynönen sai ihmiset hyvälle mielelle. Viime kesänä Mikkelin raveissa Hynönen kertoi seuraavansa innokkaasti raveja ja käyneensä aiemmin iltaraveissa aina tiistaisin.

”Nyt on vähentynyt. Onko tullut laiskuus”, Hynönen hauskuutti yleisöä.

Hannes Hynösen suku on pitkäikäistä. Hänen Hilja -sisarensa kuoli myös 102-vuotiaana, ja muutkin sisarukset yli 90-vuotiaina.

Korkeasta iästään huolimatta Hynönen pystyi asumaan omassa kodissaan aina viime viikkoihin saakka.

Hynösen pojan Pertti Hynösen mukaan hänen isänsä oli kiinnostunut maailman menosta viimeiseen asti.

”Hän katsoi televisiota, seurasi maailman tapahtumia ja niistä juteltiin. Sillä tavalla hän kaatui saappaat jalassa”, Pertti Hynönen kertoi HS:lle tiistaina.

”Isä ihmetteli tätä riitaisaa maailmaa ja sotia. Ja sitä, ettei asioista voida sopia.”

Terhi Ylimäinen
Hannes Hynösen armeija-aikainen nuoruudenkuva.
Hannes Hynösen armeija-aikainen nuoruudenkuva.

Poikansa mukaan Hannes Hynönen suhtautui saamiinsa huomionosoituksiin nöyrästi ja kiitollisena. Hän muistutti, että sodassa oli paljon miehiä, joilta meni nuoruus ja koko elämä pilalle.

Hynönen joutui sairaalaan marraskuun alkupuolella kaaduttuaan kotonaan. Siltä reissulta hän ei enää palannut kotiin, vaan nukkui pois rauhallisesti sairaalan aamukahvin jälkeen.

Poikansa mukaan Hynönen jaksoi pitää oman elämänasenteensa loppuun saakka.

”Sairaalassakin hän oli ihan pirteässä kunnossa. Vanha Hannes sieltä pilkisteli aina esiin”, Pertti Hynönen kertoo.

”Tuntemattoman sotilaan sanoin – aika velikulta.”

Rio Gandara
Linnan juhlilla Hannes Hynönen tanssitti kirjailija Sofi Oksasta.
Linnan juhlilla Hannes Hynönen tanssitti kirjailija Sofi Oksasta.
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Linnassa suomalaiset hurmannut Hannes Hynönen pelkää, mitä tulevaisuus tuo Suomelle tullessaan. Tähän hetkeen pitäisi olla tyytyväisiä. Iltya-Sanomien Mikkelissä 101-vuotiaan talvisodan ja jatkosodan veteraanin Hannes Hynösen kotona tehdyssä ISTV:n haastattelussa Linnan juhlissa koko kansan Hannekseksi noussut parkettien hurmuri kertoo pelkäänsä Venäjän aikomuksia. Linnan juhlien mielenosoituksia Hannes ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että Suomessa asiat ovat hyvin. Hanneksen perspektiivi on pitkä. Hän ponnisti torpparin pojasta itselliseksi maanviljelijäksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat