Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT:n puheenjohtaja Piirainen irtautui omapäisesti yhteiskuntasopimuksesta – HS selvitti, miksi

Yhteiskuntasopimuksen tekoa kannattavat jokseenkin kaikki muut keskeiset päättäjät paitsi AKT.

Kotimaa
 
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Aikalisä AKT:n taivuttelemiseksi yhteiskuntasopimukseen
Keskusjärjestöjohtajat keskeyttivät neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta noin tunnin jälkeen maanantaina. SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä painostettiin taivuttelemaan AKT mukaan. Neuvotteluja on määrä jatkaa keskiviikkona. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Miksi? Tätä kysymystä on kysytty siitä lähtien, kun Auto- ja kuljetusalojen liiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ilmoitti viime torstaina, että liitto irtautuu yhteiskuntasopimusneuvotteluista.

Päätös voi kaataa jättisopimusyrityksen jo tänään keskiviikkona, kun keskusjärjestöjen neuvottelijat jälleen kokoontuvat päättämään neuvottelujen jatkosta. Ilman lakkoherkkää AKT:ta työnantajat eivät suostu tekemään työrauhan takaavaa sopimusta.

Sopimuksen tekoa kannattavat jokseenkin kaikki muut keskeiset päättäjät paitsi AKT. Sopimuksen toivotaan luovan ilmapiirin, joka toisi investoijat ja talouskasvun takaisin Suomeen.

Samalla ay-liike saisi estettyä hallituksen pakkolakipaketin, joka pidentäisi muun muassa lähes kaikkien työaikaa, leikkaisi merkittävästi lomarahoja, tekisi sairastamisesta kalliimpaa ja lyhentäisi lomia.

Keskeinen kysymys on, miksi AKT irtautui jo tässä vaiheessa jokseenkin kaikkien haluamasta sopimuksesta, jonka sisällöstä ei ole vielä päätetty mitään?

Ensinnä pitää katsoa, kuka oikeastaan irtautui sopimuksesta.

Tiedotuspäätöksen teki nykytietojen varassa lopulta puheenjohtaja Marko Piirainen itse, vaikka hän on sanonut useaan otteeseen, että asiasta on tehty hallituksessa yksimielinen päätös. Piiraisen tiedote tuli yllätyksenä SAK:n johdolle, muille liitoille, AKT:n toimistolle ja ainakin kaikille Helsingin Sanomien haastattelemille AKT:n keskeisille vallankäyttäjille kuten hallituksen jäsenille.

MTV3:n uutiset kertoi maanantaina, että Piirainen teki päätöksen lähes itsenäisesti tai suppean piirin päätöksellä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan liiton hallitus keskusteli kriittisesti sopimuksesta 6. marraskuuta, mutta päätöstä irtaantua kokous ei ole tehnyt.

AKT:n hallituksella on siis sama päätös kuin jokseenkin kaikilla muillakin SAK:n liitoilla: työehtoja ei saa heikentää. Hallitus on antanut liiton johdolle valtuuden toimia tuon päätöksen perusteella. AKT:n hallituksen yksi jäsen sanoo, että Piirainen sai hänen mielestään toimia tämän määräyksen perusteella kuten toimi. Piirainen ei vastannut HS:n soittopyyntöön tiistaina.

Olennaista on, että jos keskitetty palkkaratkaisu syntyy, siitä irtaantumisesta päättää lopulta liiton sääntöjen mukaan valtuusto. AKT voi siis vielä hyväksyä sopimuksen, jos se on sopiva.

Myös AKT:n sisällä ihmetellään, miksi Piirainen toimi kuten toimi. Vaikka kaikki kannattavat tiukkaa linjaa, Piiraisen kannanottoa pidetään myös harkitsemattomana. Myös kuljetusalalla tiedetään, kuinka hauraassa tilanteessa talous on ja, että lakot ovat omiaan lisäämään työttömyyttä ja vähentävät rahapiirien halua investoida Suomeen.

AKT:ssa ihmettelyä riittää, vaikka liitossa tiedetään, että Piirainen on hyvin ärtyyntynyt nykyhallituksen toiminnasta ja EK:n viime viikolla tekemästä päätöksestä lopettaa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekemisen ensi keväänä.

Se on selvä, että Piirainen tietää, että hänen ilmoituksensa voi tuhota mahdollisen sopimuksen. Jäsenistö voisi kääntää hänen päänsä, mutta harvoin jäsenistö tai edes hallinto uskaltaa asettua julkisesti puheenjohtajaansa vastaan.

Piirainen on selvästi valinnut yhdeksi vaihtoehdoksi taistelun tien, vaikka puhuukin vain vuoden kuluttua alkavalle liittokierrokselle valmistautumisesta. Olisi ihme, jos hän ei olisi valmis yritykseen kaataa hallituksen pakkolait vaikka voimakeinoin. AKT:ssa elää vahva usko, että lait ovat kansainvälisten sopimusten vastaisia.

Jospa Piiraisen ajatuskulku meneekin niin, että jos hän kaataa yhteiskuntasopimuksen, hän saa rinnalleen ison joukon potentiaalisia lakkokavereita? Tilanne on hankala työnantajalle. Jos työnantajat eivät suostu edes neuvottelemaan sopimuksesta AKT:n irtioton takia, jää kaikilta näkemättä, olisiko AKT sittenkin tullut sopimuksen taakse.

Jos AKT jää ainoana ulos, se voi lopulta olla Suomen kannalta jopa pienempi paha kuin se, että tantereelle jää kymmeniä Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimista jo valmiiksi ärtyyntynyttä liittoa taistelemaan vaikka voimakeinoin pakkolakeja ja muita ay-liikkeen vastustamia lakeja vastaan.

Vaara toki olisi, että AKT saisi seuraa, eikä sopimuksesta tulisi riittävän kattavaa.

Mikko Stig
Marko Piirainen johtaa noin 50000 jäsenen AKT:ta.
Marko Piirainen johtaa noin 50000 jäsenen AKT:ta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat