Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi osallistui Naton salaisen raportin tekoon: Itämeren tilanne näyttää hyvin epävakaalta

Ruotsin ja Suomen tehostettu Nato-kumppanuus on junnannut paikallaan. Salainen raportti Itämeren turvallisuustilanteesta voi tuoda siihen vauhtia.

Kotimaa
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Naton ulkoministerikokous järjestettiin tiistaina Brysselissä.
Naton ulkoministerikokous järjestettiin tiistaina Brysselissä. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Bryssel Suomi ja Ruotsi ovat olleet mukana laatimassa sotilasliitto Natolle uutta turvallisuusarviota Itämeren alueesta. Salaiseksi luokitellussa raportissa tilanne nähdään diplomaattilähteiden mukaan hyvin epävakaana.

Kahden sotilasliiton ulkopuolisen maan osallistuminen Naton jäsenmaiden käyttöön tarkoitetun sotilaallisen raportin laadintaan on eri arvioiden mukaan uutta poliittista yhteistyötä, jota luvattiin Ruotsille ja Suomelle Naton huippukokouksessa viime vuoden syyskuussa.

Artikkeliin liittyvät

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei kuitenkaan arvioinut yhteistyötä poikkeukselliseksi.

”On normaalia virkamieskäytäntöä, että tällaista tehdään”, Soini sanoi Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä Brysselissä tiistaina.

Soini osallistui kokouksen osuuteen, jossa vahvistettiin päätös Naton johtaman kriisinhallinta- ja koulutusoperaation jatkamisesta Afganistanissa nykyvahvuudessaan ensi vuoden lopun yli.

Muut arvioijat eivät olleet yhtä pidättyväisiä. Itämeri-raportin valmistumista oli etukäteen toivottu aiheeksi järjestää Naton 28 jäsenmaan ja Ruotsin ja Suomen välillä ministeritason tapaaminen, joka ei olisi yhteydessä Naton johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin.

Ruotsin ja Suomen edustajat eivät ole peitelleet kiinnostustaan sellaisen tapaamisen järjestymiseen, eivätkä aina turhautumistaan siihen, ettei niitä vielä ole ilmaantunut.

Nyt otettiin kuitenkin pieni askel tiivistetyn poliittisen yhteistyön suuntaan. Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Soinin ja Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kolmistaan ennen Afganistan-kokousta. Ruotsalaislähteiden mukaan tapaamisessa ei keskusteltu Itämeri-raportista yksityiskohtaisesti.

Lisäksi Naton jäsenmaiden pysyvien edustajien neuvosto on diplomaattien mukaan jo kahteen otteeseen käynyt läpi arvioita Itämerestä yhdessä Ruotsin ja Suomen kanssa.

Itämeri on selvästi nousemassa avainasemaan, kun Ruotsin ja Suomen tehostetulle Nato-kumppanuudelle yritetään yli vuoden hiljaiselon jälkeen luoda aitoa poliittista sisältöä. Myös Soini korosti Itämerta alueena, jossa yhteistyöstä on hyötyä myös Natolle.

Ilman vauhditusta tehostettu kumppanuus voi jäädä ainakin poliittisen yhteistyön osalta merkitykseltään vähäiseksi.

Viime vuoden syyskuussa Nato päätti huippukokouksessaan Walesissa kutsua Australian, Jordanian, Georgian ja Suomen tehostettuun kumppanuusohjelmaan. Ruotsi ja Suomi olivat korostaneet toivovansa osallistumista poliittiseen yhteistyöhön asioissa, joihin kumppanuusmailla on osallistumismahdollisuus.

Uuden yhteistyön tarve korostui viime vuonna, kun Venäjän sotatoimet Ukrainassa käänsivät Naton painopisteen kriisinhallinnasta takaisin keskinäisen puolustukseen. Kumppaneille osallistuminen Naton harjoituksiin muuttui tärkeämmäksi kuin osallistuminen kriisinhallintaan.

Ennen tiistaita Ruotsin ja Suomen ministereitä ei kuitenkaan oltu kutsuttu mukaan ainoaankaan vuoden aikana järjestettyyn ulko- tai puolustusministerikokoukseen.

Naton korkeassa virassa oleva edustaja kiisti taustakeskustelussa, että tehostettu kumppanuus olisi jäänyt toivottua laimeammaksi.

Edustajan mukaan yhteistyö etenee ”asteittain”, ja viime kuukausien ministerikokousten asialistat ovat olleet poikkeuksellisen täysiä.

Naton kansainvälisen virkamieskunnan ja edustustojen työskentelyä tuntevien henkilöiden arviot tehostetun kumppanuuden tilasta ovat tylympiä.

Arvioiden mukaan jäsenmaiden halukkuus tuoda kumppanuusmaita mukaan Naton päätösten valmisteluun on todellisuudessa hyvin vähäistä. Toistuvan kaavan mukaan kumppaneille joko kerrotaan päätöksistä kun ne on tehty tai kun valmistelu on muodollista loppupäätöstä vaille valmista.

Tässä kaavassa Itämeri-raportti on selvä muutos. Toinen muutos on se, että Ruotsi ja Suomi on jo nyt kutsuttu osallistujiksi vuonna 2018 Norjassa järjestettävään suurharjoitukseen.

Varhainen mukaantulo tarkoittaa, että maat voivat myös vaikuttaa harjoituksen sisältöön ja saada sen paremmin omia puolustustarpeitaan vastaavaksi.

Vaihtoehto tehostetun kumppanuuden ohjelmalle on Ruotsin kehittämä malli, jossa tiiviimmässä yhteistyössä olevat kumppanuusmaat voivat omilla avauksillaan laajentaa yhteistyötään Natossa. Sekään ei kuitenkaan tee niistä jäsenmaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat