Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Väärien tietojen antaminen ”vakava virhe” – hallitus kuoppaa kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen

Alexander Stubb nauttii edelleen Juha Sipilän luottamusta.

Kotimaa
 
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Vuolaasti anteeksi pyydellyt Stubb haluaa pysyä Kokoomuksen johdossa
Hallintarekisterihankkeen romahdettua valtiovarainministeri Alexander Stubb pyyteli vuolaasti anteeksi tekemiään virheitä, mutta sanoi hallitusyhteistyön vain vahvistuvan takaiskusta. Toimittajat Martta Nieminen, Kalle Koponen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Hallituspuolueiden puheenjohtajat eli pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) päättivät tiistaina haudata kiistellyn hallintarekisterihankkeen.

”Totesimme tänä aamuna hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken, että tässä tilanteessa hallintarekisterin vieminen eteenpäin ei ole järkevää”, Stubb kertoi tiistaina.

Artikkeliin liittyvät

Stubbin mukaan puheenjohtajat arvioivat, että tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan viranomaistahojen esittämiin huoliin.

Stubb oli pyytänyt valtiovarainministeriötä valmistelemaan EU:n arvopaperikeskusasetukseen liittyvän lainsäädännön ilman hallintarekisteriä.

”Me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Sitä ei tuoda tämän hallituskauden aikana”, Stubb painotti.

Hallintarekisterihanke on ollut hallituksessa varsinkin kokoomuksen ajama hanke, mutta perussuomalaiset ovat sitä vastustaneet. Myös keskustassa on ollut soraääniä.

Viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla Stubb sanoi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. Ministerin väitteestä syntyi lauantaina valtava kohu, kun HS kertoi omasta selvityksestään, jonka mukaan todellisuudessa vain noin 10 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli myönteisiä lakihankkeelle, joka olisi sallinut pörssiosakkeiden hallintarekisteröinnin suomalaisille.

Stubb on pyydellyt monta kertaa anteeksi virheellistä prosenttilukua ja jatkoi anteeksipyytelyä tiistainakin.

”Haluan korostaa vielä kerran, että en missään nimessä ole koskaan valehdellut eduskunnalle. Arvostan sitä instituutiota yli kaiken. Tein virheen ja pyydän sitä anteeksi”, hän sanoi.

Oppositiopuolueista Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät vaativat edelleen, että Stubbin on annettava selvitys kaikista viime aikojen virheellisistä lausunnoistaan eduskunnalle.

Pääministeri Sipilä torjui kuitenkin tiistaina toiveet pääministerin ilmoituksesta. Vasemmistoliitto on vaatinut myös valtioneuvoston tiedonantoa, jonka yhteydessä olisi voinut äänestää ministerin luottamuksesta.

”Tässä pitää muistaa koko ajan, että hallituksen esitystä ei ole eduskuntaan annettu. Tämä on ollut hallituksen omassa valmistelussa ja käsittelyssä”, pääministeri perusteli.

Koska lausunnot hallintarekisterihankkeesta olivat hyvin kriittisiä, hallintarekisteriasia ei Sipilän mukaan etene.

”Kyllä tämä oli viime torstaina jo trion kokouksessa ennen kyselytuntia siinä asennossa, että hyvin epätodennäköistä on, että löydämme sellaista esitystä, joka voitaisiin jättää”, Sipilä myönsi.

Oppositiopuolueissa harkitaan nyt joko välikysymystä tai epäluottamuslauseen antamista Stubbille jonkun sellaisen lakiesityksen yhteydessä, jonka esittelijä Stubb on. Se johtaisi luottamusäänestykseen.

Sipilän mukaan Stubb nauttii vielä hänen luottamustaan. Hän moitti kuitenkin Stubbin virheellistä vastausta kyselytunnilla. Jos vastaukset eivät perustu faktatietoon, on se Sipilän mukaan ”vakava virhe”.

”Hän on itse sen myöntänyt ja pyytänyt sitä anteeksi. Minulle tämä riittää”, hän sanoi.

Hän tähdensi, että ministerien vastaukset pitää perustua faktoihin ja eduskunnalla on oikeus myöskin sitä vaatia. Eduskunnalla on omia työkalujaan käytettävissä, miten asiaa jatkossa käsitellään, hän huomautti.

”Luonnollinen paikka olisi sama foorumi, missä kyseinen faktavirhe tapahtui eli kyselytunti.”

Stubb itse kertoi myös olevansa valmis antamaan opposition vaatimat tiedot eduskunnalle.

Sami Kero / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti tiistaina tiedotustilaisuudessa, että hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Vasemmalla alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti tiistaina tiedotustilaisuudessa, että hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu. Vasemmalla alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä moitti Alexander Stubbin virheellisiä vastauksia eduskunnan kyselytunnilla.
Pääministeri Juha Sipilä moitti Alexander Stubbin virheellisiä vastauksia eduskunnan kyselytunnilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat