Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaveteraani Hannes Hynönen vetosi suomalaisissa inhimillisyyteen

Hynönen muistutti meitä jokaista vastuusta sekä omasta ja toistemme hyväntahtoisuudesta, kirjoittaa Jussi Lähde.

Kotimaa
 
Jussi Lähde
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Linnassa suomalaiset hurmannut Hannes Hynönen pelkää, mitä tulevaisuus tuo Suomelle tullessaan. Tähän hetkeen pitäisi olla tyytyväisiä. Iltya-Sanomien Mikkelissä 101-vuotiaan talvisodan ja jatkosodan veteraanin Hannes Hynösen kotona tehdyssä ISTV:n haastattelussa Linnan juhlissa koko kansan Hannekseksi noussut parkettien hurmuri kertoo pelkäänsä Venäjän aikomuksia. Linnan juhlien mielenosoituksia Hannes ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että Suomessa asiat ovat hyvin. Hanneksen perspektiivi on pitkä. Hän ponnisti torpparin pojasta itselliseksi maanviljelijäksi.

”Ei ilo tule itsestään, sitä pitää osata hieman kehrätä. Ilon lanka on aina myös omista käsistä kiinni.”

Mikkeliläinen sotaveteraani Hannes Hynönen (1913–2015) ilmestyi suomalaiseen mediaan juuri silloin, kun nykyistä lamaa elävä kansa hänenlaistaan hahmoa kipeimmin kaipasi.

Viime vuoden itsenäisyyden juhlavastaanoton myötä hänen elämäniloa leiskuvat sanansa ja sirkeä silmänpilkkeensä tavoittivat kerralla koko kansan.

Hannes Hynönen oli niitä harvinaisia ihmisiä, jotka saivat kuulijansa ja keskustelukumppaninsa ylittämään oman sydämensä keskiviivan. Hynösen sanoma suomalaisille oli muistutus siitä, että maailma kaikkine ongelmineen on lopulta huomattavasti parempi kuin se maailma, johon hän syntyi ja jossa hän ihmiselämää pitkään seurasi.

Hynönen korosti ihmisen omaa vastuuta tavalla, jonka poliittinen keskustelu oli unohtanut. Hän muistutti meitä jokaista vastuusta sekä omasta ja toistemme hyväntahtoisuudesta: siitä, että usko hyvän mahdollisuuteen ja parempaan tulevaisuuteen yhdessä tekemällä ei ole katteetonta.

Hynönen oli itse todistanut kansakunnan parhaat hetket, sotien jälkeisen jälleenrakennuksen saavutukset. Hänelle tuo aika oli myös henkisen selviytymisen ja saavuttamisen aikaa.

Hynösen kanssa käymissäni keskusteluissa hän muistutti usein, että meillä suomalaisilla oli tuolloin jotain paljon vahvempaa kuin materia.

”Silloin haluttiin antaa lapsille parempi tulevaisuus, mutta sillä ei ymmärretty helpompaa tulevaisuutta”, Hannes totesi keskustellessamme.

Suomalaisessa nostalgiakertomuksessa Hynönen oli sotaveteraani, joka ei vedonnut kansallistunteeseen vaan inhimillisyyteen. Siinä missä kernaali Adolf Ehrnrooth puheenvuoroineen toimi aikoinaan katarsiksena suomettumisen ajan sotien tulkinnoista, Hannes Hynönen toi äänellään ja katsellaan muistutuksen siitä, että ihmisen ei pidä päästää irti uteliaisuudestaan.

Viimeisen matkapuhelimensa hän kävi ostamassa yli sadan vuoden iässä ja ilman toisten apua.

”Minä tiedän, miten ihminen tulee Suomessa kuuluisaksi. Pitää vain elää yli sata vuotta ja käydä Helsingissä”, Hynösellä oli tapana naurahtaa, kun keskustelu kääntyi hänen kansansuosioonsa.

Hynönen ei julkisuudesta hätkähtänyt. Hän oli ehtinyt katsella maailmaa elämän laipiolta jo pitkään ja heräsi jokaiseen päivään oman kertomansa mukaan viimeisen päivän riemulla: ”Tämäkin linnunlaulu – ajattele, että minä saan kokea sen.”

Hynönen sai elämänsä viimeisen vuoden aikana ihmisiltä paljon kirjeitä. Hän luki niitä mielellään, tutkiskeli asioita mielessään ja oli myös yhteydessä kirjeiden lähettäjiin.

Hannes Hynösen maailmankuvassa kristillisellä elämänkäsityksellä ja Jumalalla oli oma sijansa. Hynöselle Jumala ei kuitenkaan ollut tuputustavaraa.

”Olen joskus ajatellut, että ihminen, joka elää kuin suomenhevonen, elää itseään ja muita varten hyvän elämän. Suomenhevonen on luotettava: se ei säiky vähästä ja jaksaa aina uskoa siihen, että kun tämä työ on tehty, koittaa ansaittu levon hetki”, Hynönen sanoi tavatessamme viime kesänä Mikkelissä St. Michel -raveissa.

”Hevonen kun osaisi puhua, niin kuulisimme vihdoinkin niitä todellisia viisauksia.”

Kirjoittaja on Hevosurheilu-lehden päätoimittaja, joka on tavannut Hynösen useita kertoja ja kirjoittanut tästä laajan henkilökuvan.

Terhi Ylimäinen
Hannes Hynönen (1913–2015).
Hannes Hynönen (1913–2015).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat