Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa elää noin 23 000 sotaveteraania – puolet naisia

Kotimaa
 

Suomessa elää edelleen noin 23 000 sotaveteraania, jotka osallistuivat talvi-, jatko- tai Lapin sotaan. Keski-iältään sotaveteraanit ovat lähes 91-vuotiaita.

”Valtaosa heistä oli rintamalla Kannaksella jatkosodassa 18–19-vuotiaina. Esimerkiksi Lapin sota oli semmoinen kummallinen sota, että saatettiin käskeä joku nuorempikin tehtäviin”, Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo.

Vielä tämän vuoden alussa elossa oli 209 sotaveteraania, jotka olivat täyttäneet sata vuotta tai juhlimassa tänä vuonna 100-vuotispäiviään. Keväällä 107 vuotta täyttänyt Toivo Rantala on Sepän mukaan Suomen vanhin sotaveteraani.

Naisia elossa olevista sotaveteraaneista on lähemmäs puolet, noin 10 000. He palvelivat rintamalla ilman asetta.

”Naisia oli esimerkiksi ilmatorjunnassa ja viestinnässä, he laittoivat arkkuun ruumiita, tekivät ruokaa ja hoitivat kanttiinia”, Seppä luettelee.

Noin 600 sotaveteraania asuu Ruotsissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Virossa.

Lähes 80 prosenttia nykyisistä sotaveteraaneista asuu Sepän mukaan kotona. Loput ovat tehostetun palveluasumisen piirissä tai laitoshoidossa. Yksinasuminen on veteraaneille tyypillistä, sillä joukossa on paljon leskiä. Osa toimii taas puolisonsa omaishoitajana.

”Parhaimmassa kunnossa olevat vielä urheilevat ja laulavat kuorossa, joukossa on esimerkiksi kolmiloikan yli 90-vuotiaiden ikäluokan maailmanmestari. Suurin osa on sellaisia, jotka eivät pysty tai halua osallistua ja lähteä pois kotoaan.”

Maanantaina kuolleesta Hannes Hynösestä Sepälle tulee mieleen vuoden takaiset veteraanipäivän juhlat Mikkelissä. Seppä istui pöydässä Hynöstä vastapäätä ja ihmetteli, minne vanha mies lähti menemään.

”Hannes sanoi, että hänen pitää lähteä hakemaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja tanssimaan. He olivat varmaan molemmat vähän yllättyneitä, mutta hyvin se meni.”

Sepän mukaan Hynönen oli ulospäin suuntautunut, mielellään keskusteleva ihminen, jolla oli viisaita vastauksia asioihin.

”Hän aina sanoi olevansa vaatimattomista oloista tuleva pikkutilan isäntä. Hän tuli kuuluisaksi vasta 100 vuotta täytettyään, mutta oli vaatimaton ja hieno mies loppuun asti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat