Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Jos nuorella on hyvä suhde vanhempiin, koulu sujuu eikä mieltä ahdista

Vanhempien suhteen merkitys tuli esiin nuorten tuoreessa kouluterveyskyselyssä, johon vastasi 70 000 lukiolaista ja ammattikoululaista.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Alle kymmenesosa kyselyyn vastanneista koki, ettei pysty keskustelemaan vanhempiensa kanssa omista asioistaan juuri koskaan.
Alle kymmenesosa kyselyyn vastanneista koki, ettei pysty keskustelemaan vanhempiensa kanssa omista asioistaan juuri koskaan. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Kyselyyn vastasi 70 000 nuorta

 Vuoden 2015 kouluterveyskyselyyn vastasi lähes 39 000 lukiolaista ja yli 31 000 ammattiin opiskelevaa nuorta.

 Kyselyssä nuoret arvioivat itse suhdettaan äitiin ja isään asteikolla: hyvä, kohtalainen, huono. Yksi vastausvaihtoehto oli, ettei äitiä ja isää ole lainkaan tai nuori ei tapaa heitä.

 Nuorilta kysyttiin myös, miten he pystyvät keskustelemaan vanhempiensa kanssa.

Nuoren ja vanhemman hyvä suhde ja toimiva keskusteluyhteys kannattelevat nuorta läpi vaikeiden nuoruusvuosien.

Vanhempien suhteen merkitys tuli selvästi esiin nuorten tuoreessa kouluterveyskyselyssä. Siihen vastasi yhteensä 70 000 lukiolaista ja ammattikoululaista.

Kyselyn mukaan nuorilla, joilla on hyvä suhde ja keskusteluyhteys vanhempiinsa, on selvästi vähemmän vaikeuksia opiskelussa, vähemmän koulu-uupumusta ja ahdistuneisuutta. He myös kokevat terveytensä paremmaksi kuin nuoret, jotka arvioivat suhteen vanhempiinsa huonoksi.

”Suhteella vanhempiin on selvä yhteys keskeisiin nuoren hyvinvointia ja opiskelua kuvaaviin tekijöihin”, sanoo tutkija Anni Matikka terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kyselyssä valtaosa nuorista arvioi, että heidän suhde vanhempiinsa on hyvä ja keskusteluyhteys toimiva. Muutama prosentti vastanneista arvioi suhteen vanhempiinsa huonoksi. Alle kymmenesosa koki, ettei pysty keskustelemaan vanhempiensa kanssa omista asioistaan juuri koskaan.

”Se näkyy selvästi nuoren hyvinvoinnissa ja opiskelussa”, Matikka sanoo.

Matikan mukaan kiinnostavaa tutkimuksessa oli se, miten voimakkaasti nuorten ja vanhempien huono suhde heikensi nuorten hyvinvointia.

Eniten vaikeuksia oli juuri niillä nuorilla, jotka kokivat suhteen vanhempiinsa huonoksi. Heillä oli vaikeampaa kuin nuorilla, joilla ei ollut vanhempia lainkaan tai nuori ei tapaa heitä.

Matikan mukaan tutkimus vahvistaa ajatusta siitä, kuinka tärkeää on, että vanhemmat tukevat keskusteluyhteyttä nuoreen myös hankalina aikoina.

”Kyselyyn vastanneet olivat toisen asteen opiskelijoita. Vielä senkin ikäiset tarvitsevat hyvää suhdetta vanhempaan ja toimivaa vuorovaikutusta”, Matikka sanoo.

Matikka huomauttaa, että tärkeitä ovat suhteet molempiin vanhempiin, vaikka monessa tutkimuksessa korostuu nuoren suhde äitiin.

”Tässä tutkimuksessa ihan selvästi näkyi, että myös isäsuhde on hyvin merkityksellinen”, Matikka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat