Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaveteraani Hannes Hynösen kaunis elämä liikutti hämmentynyttä kansaa

Kotimaa
 
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Kahden sodan veteraani Hannes Hynönen vei toimittajan tanssimaan
Mikkeliläinen 101-vuotias kahden sodan veteraani Hannes Hynönen kuvailee Linnan juhlia "vallan erikoiseksi tapahtumaksi tavalliselle miehelle". Hynönen muistelee omaa nuoruuttaan, johon tanssi kuului olennaisesti ja vastaa myöntävästi toimittajan kutsuun lattialle.

Itsenäisyyspäivä on yksi viimeisiä kansallisia instituutioita, jonka ääreen melkein kaikki suomalaiset kokoontuvat. Siksi itsenäisyyspäivän juhla presidentinlinnassa alkaa olla ainoa tapahtuma, jossa tuntemattomasta ihmisestä voi hetkessä tulla kansallinen kuuluisuus.

Vuosi sitten niin kävi Hannes Hynöselle. Juhliin kutsuttu 101-vuotias sotaveteraani kertoi Helsingin Sanomien lehtihaastattelussa elämästään niin koskettavasti, että hänestä tuli viimeisen elinvuotensa ajaksi epätodennäköinen kansallissankari.

Hynönen ei edes väittänyt olleensa mikään sotasankari. Haastattelussa hän tunnusti pelänneensä talvisodassa kovasti, koska ei ollut ”mikään karski mies”.

Velvollisuutensa hän kuitenkin teki niin sodassa kuin rauhassakin. Peräti 65 vuoden avioliitto, seitsemän lasta ja valoisana säilynyt luonne kertoivat, että Hynönen oli ymmärtänyt elämästä jotain, mitä kannattikin kuunnella.

Hyvösen persoonallisuus ei kuitenkaan yksin riitä selittämään hänen suosiotaan. Jokin hänen tarinassaan osui suomalaisiin juuri tässä ajassa.

Timo Hartikainen
Sotaveteraani Hannes Hynönen kuoli maanantaina 30.11. 102-vuotiaana. Hynönen kuvattuna kodissaan Mikkelissä 22. joulukuuta 2014.
Sotaveteraani Hannes Hynönen kuoli maanantaina 30.11. 102-vuotiaana. Hynönen kuvattuna kodissaan Mikkelissä 22. joulukuuta 2014.

Vastausta etsittäessä Hynöstä kannattaa verrata toiseen sotaveteraaniin, Adolf Ehrnroothiin, joka nousi vuosikymmenten syrjässä olon jälkeen suomalaisten sankariksi lamavuonna 1994. Myös Ehrnroothin julkisuus liittyi Linnan juhlin, jonka arvovieraisiin hän pitkään kuului.

Ehrnroothin viesti lamassa sinnitteleville suomalaisille oli taisteluhenki. Häntä kuunnellessaan oli helppo ajatella, että jos me selvisimme Talissa ja Vuosalmella, kai me nyt yhden talouslamankin nujerramme.

Ehrnroothin edustama sankariajatus oli ihailtava, mutta inhimillisesti vaativa, kovakin. Kenraalin muistopuheessa tätä kuvattiinkin ”viimeiseksi vänrikki Stoolin hengen edustajaksi Suomessa”.

Runebergilaisen sankari-ihanteen rinnalla Suomessa on aina vaikuttanut myös inhimillisempi sankariuden malli, jonka Väinö Linna ikuisti Tuntemattomaan sotilaaseensa.

Linnalaisessa ajattelussa sankarius ei nouse isänmaallisuuden tai sotilaskunnian kaltaisista ulkoisista ihanteista vaan siitä, että tavallinen ihminen kykenee voittamaan pelkonsa ja pelastaa henkiriepunsa, toverinsa ja siinä sivussa ehkä jopa sen isänmaankin.

Hannes Hynönen oli juuri tällainen sankari.

Sankarius ei ole ihmisen ominaisuus vaan viitta, jonka muut ihmiselle ripustavat. Sankari on palveluammatti.

Adolf Ehrnrooth vastasi 1990-luvulla yhdenlaiseen, Hannes Hynönen viime vuonna toisenlaiseen sankarikysyntään.

Edellinen lama oli taloudellisesti syvempi, mutta kansakunnan kannalta henkisesti helpompi, koska epäedulliset olosuhteet olivat vain syösseet maan vaikeuksiin. Sisulla ja Nokialla siitä selvittiin.

Sen sijaan nyt kukaan ei tunnut tietävän, missä ollaan tai mihin mennään. Onko tämä pitkä lama vai uusi normaali? Mikä on Suomi, keitä ovat suomalaiset? Taisteluhenkeä on vaikea vaatia, jos johtajatkaan eivät tiedä, mihin suuntaan pitäisi lähteä.

Tällaisessa tilanteessa tuntui hyvältä tutustua ihmiseen, joka oli syntynyt tsaarin aikana, kokenut itsenäistymisen ja sodat, nähnyt nousut ja laskut ja elänyt kaiken läpi tyytyväisenä, ellei jopa onnellisena.

Hannes Hynönen oli pienten odotusten mies, joka eli suuren elämän. Kai mekin siis tästä jotenkin selviämme.

Adolf Ehrnroothilla oli tapana lausua paatosta äänessään: ”Suomi on hyvä maa. Sitä kannattaa puolustaa.”

Hannes Hynönen ei jaellut isänmaalle samanlaisia ohjeita, mutta tarkemmalla katsomisella hänen puheissaan oli paljonkin ohjeeksi kelpaavaa.

Ehkäpä keskenään riitelevien suomalaisten kannattaisi joskus kysyä toisiltaan, kuten Hannes sodan jälkeen omalta Toiniltaan:

”Lähdetkö tekemään leivät, jos minä hommaan jauhot.”

Kansan suosikki Hannes Hynönen lähettää joulutervehdyksen suomalaisille
Kansan suosikki Hannes Hynönen lähettää joulutervehdyksen suomalaisille
Itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa koko kansan suosikiksi noussut 101-vuotias Hannes Hynönen valmistautuu jouluun kotonaan Mikkelissä. Kuuntele Hannes Hynösen muistoja ja ajatuksia joulusta.
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Sotaveteraani Hannes Hynönen puhuu rakkaudesta ja Venäjän-pelosta
Linnassa suomalaiset hurmannut Hannes Hynönen pelkää, mitä tulevaisuus tuo Suomelle tullessaan. Tähän hetkeen pitäisi olla tyytyväisiä. Iltya-Sanomien Mikkelissä 101-vuotiaan talvisodan ja jatkosodan veteraanin Hannes Hynösen kotona tehdyssä ISTV:n haastattelussa Linnan juhlissa koko kansan Hannekseksi noussut parkettien hurmuri kertoo pelkäänsä Venäjän aikomuksia. Linnan juhlien mielenosoituksia Hannes ei ymmärrä. Hän muistuttaa, että Suomessa asiat ovat hyvin. Hanneksen perspektiivi on pitkä. Hän ponnisti torpparin pojasta itselliseksi maanviljelijäksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat