Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohijuoksutukset tekivät Eurajoesta likaviemärin

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Eurajoki Sorkkisten kylän kohdalla lähellä Euraa lokakuussa 2012. JVP-Euran jätevedenpuhdistamo sijaitsee lähistöllä.
Eurajoki Sorkkisten kylän kohdalla lähellä Euraa lokakuussa 2012. JVP-Euran jätevedenpuhdistamo sijaitsee lähistöllä. Kuva: Juha Sinisalo

Eurajoen huonoa kuntoa kummasteltiin vuosikaudet.

Syksyllä 2012 paljastui, että JVP-Eura Oy:n jätevedenpuhdistamolta oli johdettu jokeen säänöllisesti suuria määriä käsittelemättömiä jätevesiä. Jopa puolet viemärivesistä pumpattiin ainakin ajoittain suoraan jokeen.

Viranomaisille ei kerrottu, vaikka puhdistamo oli ilmeisesti tehnyt näin useita vuosia.

Varsinais-Suomen ely-keskus teki poliisille tutkintapyynnön. Nyt JVP-Euran entistä toimitusjohtajaa ja entistä käyttöpäällikköä epäillään ympäristön turmelemisesta.

Ohijuoksutukset ovat heikentäneen joen hygieenistä tilaa ja tehneet joesta ajoittain likaviemärin. Joki on ollut käyttökiellossa korkean mikrobipitoisuuden vuoksi ainakin kahdesti.

JVP-Eura sai uuden ympäristöluvan vuonna 2013. Siinä Etelä-Suomen aluehallintovirasto edellyttää puhdistamon saneerausta ja jätevesien johtamista muualle kuin Eurajokeen, esimerkiksi mereen.

Kaikki jätevettä jokeen laskevat laitokset valittivat luvasta. Nyt se on lainvoimainen, sillä marraskuun alussa 2014 Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi valitukset pääosin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat