Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjä vaatii puhdistamon entiselle johtajalle ehdollista Eurajoen turmelemisesta

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Vedenpuhdistamo JVP-Euran työntekijät päästivät vuosien ajan puhdistamattomia jätevesiä Eurajokeen.
Vedenpuhdistamo JVP-Euran työntekijät päästivät vuosien ajan puhdistamattomia jätevesiä Eurajokeen. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma

Syyttäjä vaatii Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmän johtajalle Pekka Sundmanille ehdollista vankeusrangaistusta ympäristön turmelemisesta. Oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona Rauman käräjäoikeudessa.

Syyte liittyy Eurajokeen vuosina 2006–2012 päästettyihin puhdistamattomiin ulosteperäisiin jätevesiin. Sundman toimi kyseisinä vuosina jätevedenpuhdistamo JVP-Euran osa-aikaisena toimitusjohtajana. Sundman työskenteli samaan aikaan myös Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylijohtajana. Hän siirtyi vuonna 2013 Turun kaupungin palvelukseen.

Sundmanin lisäksi syytteessä on yhtiön silloinen käyttöpäällikkö.

Euran kunnan ja paikallisten yhtiöiden omistamalle puhdistamoyhtiölle syyttäjä vaatii yhteisösakkoa 30 000 euroa. Lisäksi syyttäjä vaatii yhtiötä maksamaan valtiolle rikoshyödyn eli 400 000 euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Väntsin mukaan Sundman ja käyttöpäällikkö toimivat tahallaan tai ainakin törkeän huolimattomasti, kun he sallivat yhtiön työntekijöiden päästää usean vuoden ajan jokeen huomattavan osan puhdistamolle tulleista jätevesistä.

Puhdistamon puhdistuskyky oli riittämätön, sillä jätevesien lisäksi sinne päätyi paljon sulamis- ja sadevesiä. Tämä johtui Euran kunnan viemäriverkon huonosta kunnosta.

”Syytetyt jättivät noudattamatta velvoitetta, ettei laitoksen toiminnasta aiheudu terveydelle vaaraa”, Väntsi sanoi käräjäoikeudessa.

Syytetyt myös salasivat ohijuoksutukset valvontaviranomaisille tehdyissä ilmoituksissa. Syytetyt eivät myöskään kirjanneet puhdistamon häiriötilanteita.

”Syytettyjen toiminnan takia Eurajoen vesi on joutunut vuosien aikana useasti käyttökieltoon likaantumisen aiheuttaman terveysvaaran takia”, Väntsi sanoi.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteet. Avustajansa mukaan Pekka Sundman ei toiminut tahallisesti eikä törkeän huolimattomasti. Sundman ei ole sallinut ohituksia eikä ole ollut tietoinen ohijuoksutuksista ennen syyskuuta 2012.

Vedenpuhdistamon kapasiteetti oli Sundmanin mukaan riittävä. Vielä vuonna 2011 Lounais-Suomen aluehallintovirasto myönsi paikalliselle vesiyhtiölle luvan toimittaa puhdistamoon jätevesiään.

”Kunnan surkean viemäriverkon takia puhdistamoon on tullut sinne kuulumatonta vettä. Euran kunta on törkeästi laiminlyönyt osakassopimusta ja rikkonut ympäristölupaa”, Sundmanin avustaja kertoi oikeudelle.

Toinen syytetty, osa-aikainen käyttöpäällikkö vastasi syytteeseen oikeudessa ilman avustajaa. Hän kiisti syytteen ja sanoi, että ohijuoksutukset olivat vakiintuneet jo ennen hänen aikaansa. Hän toimi puhdistamolla osa-aikaisena, noin 20 tuntia kuukaudessa.

”En ole tahallisesti jättänyt ilmoittamatta juoksutuksista enkä ole salannut mitään. Olen toiminut korkeintaan huolimattomasti”.

Eurajokeen päästettyjen jätevesien määrää ei ole voitu selvittää tarkasti, sillä niistä ei pidetty kirjaa.

”Sain edelliseltä käyttöpäälliköltä tiedon, että mittatietoja ei ole. Sen jälkeen unohdin asian. Vasta kun kohu nousi, linjasto tutkittiin ja löydettiin mittari”, käyttöpäällikkö sanoi oikeudessa.

Puhdistamoyhtiö JVP-Eura katsoo, että yhtiössä ei ole menetelty vastoin lakia toisin kuin syyttäjä esittää.

Oikeudenkäynnille on varattu kolme istuntopäivää.   

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat