Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus: Suomi voi luovuttaa kaksi venäläistä Yhdysvaltoihin

Kotimaa
 

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Suomi voi luovuttaa Yhdysvaltoihin kaksi venäläismiestä, joita epäillään Yhdysvalloissa mittavasta savukkeiden salakuljetuksesta. KKO:n mukaan ei ole esitetty selvitystä siitä, että Yhdysvallat loukkaisi miesten ihmisoikeuksia heidän kansalaisuutensa takia.

KKO antoi asiasta lausuntonsa oikeusministeriölle, joka päättää luovutuksesta.

Miesten epäillään suunnitelleen yhdessä yhdysvaltalaisten rikoskumppaneidensa kanssa järjestelyn, jolla amerikkalaiset asiakkaat saattoivat tilata netin ja puhelinmyynnin kautta edullisia savukkeita. Epäilyjen mukaan savukkeita toimitettiin Ukrainasta, Moldovasta ja Israelista suoraan asiakkaille niin, ettei pakkausten kerrottu sisältävän savukkeita. Tämän takia valmisteverot jäivät maksamatta.

Yhdysvaltalaisten viranomaisten arvion mukaan toiminnalla on vältetty vähintään 19 miljoonan dollarin eli lähes 18 miljoonan euron valmisteverot. Venäläismiesten ulkomaisille tileille taas on välitetty toiminnasta tullutta rahaa noin 16 miljoonan dollarin edestä.

Molemmat miehet vastustavat luovutusta.

Toinen heistä kertoo asuneensa Suomessa perheensä kanssa neljä vuotta. Miehellä on vaimo ja kaksi pientä lasta.

Mies ei usko saavansa Yhdysvalloissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Hän pitää maailmanpoliittisen tilanteen takia itsestään selvänä, että hänen kansalaisuutensa vaikuttaa asian käsittelyyn Yhdysvalloissa. Hän myös pelkää, että sekä hänen oma henkensä että perheen henki on vaarassa Yhdysvalloissa.

Toinen mies taas asuu perheensä kanssa Venäjällä, mutta hänen vanhemmillaan on asunto Suomessa. Mies vetosi siihen, että hän on kolmikymppinen, mutta häntä uhkaa Yhdysvalloissa yli sadan vuoden vankeusrangaistus. Tämä olisi hänen mukaansa jopa kuolemanrangaistusta kohtuuttomampi seuraamus.

Mies myös arvioi, että luovutus katkaisisi hänen kaikki ihmissuhteensa, eikä hän näkisi enää koskaan vanhempiaan ja alle vuoden ikäistä lastaan.

Jos luovutukseen suostutaan, Suomen pitää velvoittaa Yhdysvallat palauttamaan miehen oikeudenkäynnin jälkeen joko Suomeen tai Venäjälle kärsimään rangaistustaan, mies vaati. Luovutuksen ehdoksi pitäisi miehen mukaan asettaa myös se, ettei rangaistus ylitä sitä, mitä voidaan pitää suomalaisen oikeuskäsityksen kannalta kohtuullisena.

KKO päätyi siihen, että luovutukselle on lainmukaiset edellytykset. Miesten epäillyt rikokset olisivat Suomessakin rangaistavia törkeinä veropetoksina.

Asiassa ei ole KKO:n mukaan esitetty selvitystä, että miehet voisivat kansalaisuutensa takia joutua kidutuksen tai epäinhimillisen kohtelun kohteiksi tai eivät saisi reilua oikeudenkäyntiä.

KKO:n mukaan ei ole myöskään selvitystä siitä, että miehille tuomittava rangaistus olisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Rikosoikeudenkäynti ja vapausrangaistus aiheuttavat vakavia vaikeuksia perhe-elämälle, mutta tämäkään ei muodosta estettä luovutukselle, KKO päätti. Suomella ei siis ole perusteita kieltäytyä luovutuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat