Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläistehtaan fosforivuoto oli valtava koko Itämeren mittakaavassa – todellinen suuruus paljastui vasta nyt

Kotimaa
 
Sergei Gratsev
Fosforitin lannoitetehdas Kingissepissä.
Fosforitin lannoitetehdas Kingissepissä. Kuva: Sergei Gratsev
Fakta

Tutkimus paljasti päästön

 Fosforitin lannoitetehtaan valtava fosforipäästö Luoteis-Venäjän Kingiseppissä paljastui syksyllä 2011.

 Jätekipsivuoren vuoto selvisi suomalais-venäläisessä tutkimuksessa.

 Itämeren suojelukomissio Helcom julkisti tulokset tammikuussa 2012.

 Tehdas kiisti vuodon jyrkästi, mutta alkoi kaikessa hiljaisuudessa selvittää syytä.

 Päästö hävisi julkisuuteen tultuaan äkisti.

 Tilanne kärjistyi äärimmilleen huhtikuussa 2012, kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB pidätti Syken erikoistutkija Seppo Knuuttilan, joka oli ottamassa vesinäytteitä tehtaan ympäristössä. Juuri Knuuttila oli paljastanut vuodon.

 Kesäkuussa 2012 Fosforitin emoyhtiö EuroChem kertoi padonneensa vuotavan ojan jo talvella ja ohjanneensa kipsivuoren suotovedet käsittelyyn.

 Brittikonsultti Atkinsin seuranta osoittaa, että jätevesien käsittelyjärjestelmä toimii ja Laukaanjoen tila on hyvä.

Venäjällä vuonna 2011 paljastunut Fosforitin lannoitetehtaan fosforivuoto oli yli kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä alun perin arvioitiin, jopa yli 2 200 tonnia rehevöittävää fosfaattifosforia vuodessa. Jättimäisen vuodon tukkimisen myötä Suomenlahden ja koko Itämeren fosforikuormitus on vähentynyt merkittävästi.

Tehdas kipsivuorineen on Kingiseppin kaupungissa lähellä Viron rajaa.

Päästön todellisesta määrästä on saatu lisätietoa brittiläisen konsulttiyhtiö Atkinsin toteuttamasta seurannasta. Sen tarkoituksena oli selvittää, miten Fosforit-lannoitetehtaan keväällä 2012 rakentama puhdistusjärjestelmä toimii. Samalla on seurattu Laukaanjoen fosforipitoisuuksia sekä tehtaan ylä- että alapuolella.

Atkinsin mukaan tehtaan emoyhtiön EuroChemin rakennuttama puhdistusjärjestelmä toimii ja viereisen Laukaanjoen fosforikuormitus on hallinnassa. Vedenlaatu on hyvä, ja Laukaanjoen fosfaattikuormitus oli viime vuonna enää alle 20 tonnia.

Raportista selviää, että päästö oli huomattavasti suurempi kuin Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila alun perin arvioi. Lannoitetehtaan alueelta on päätynyt Suomenlahteen jopa yli 2 200 tonnia leville suoraan käyttökelpoista fosfaattifosforia. Määrä on kaksinkertainen Suomesta Itämereen päätyvään ihmisen aiheuttamaan kuormaan verrattuna. Itämeren maista ainoastaan Puolasta päätyy mereen enemmän fosfaattifosforia kuin yhden venäläistehtaan alueelta tuli.

Seppo Knuuttilan mukaan venäläisten omat havainnot kattoivat kaikki tehdasalueen päästöt ainoastaan vuonna 2011, jolloin vesinäytteitä otettiin Laukaanjoesta kipsivuoren alapuolelta. Kun tehdasalueen kaikki päästöt otetaan mukaan laskelmaan, päästön suuruus nousee täysin omaan mittaluokkaansa.

Fosforit tukki vuodon keväällä 2012. Päästön loppumisen vaikutus Suomenlahden fosforikuormitukseen on ollut merkittävä. Se vastaa peräti viidenneksen vähennystä välittömästi rehevöittävän, leviä ruokkivan fosforin kuormaan koko Itämerellä.

Yhdessä Pietarin jätevesiremontin kanssa Laukaanjoen valtavan fosforikuorman vähenemä on jo näkynyt pienempinä levämäärinä etenkin itäisellä Suomenlahdella, joka on kirkastunut viime vuosina.

”Kun Fosforitin ja Pietarissa tehtyjen toimien vaikutus kumuloituu vuosi vuodelta, vaikutusten on aikaa myöten pakko näkyä Suomenlahden tilassa, ensin idässä ja myöhemmin muuallakin”, Knuuttila sanoo.

Atkins tutki Fosforitin tilannetta puolueettomana asiantuntijana, jonka lannoitejätti EuroChem palkkasi seuraamaan, toimiiko jätevesien käsittelyjärjestelmä ja onko vuoto todella loppunut. Atkins teki työn vuonna 2013 suomalaisen John Nurmisen säätiön valvonnassa. Säätiön rooli päästön selvittämisessä oli merkittävä.

”Päästöleikkaus oli massiivista luokkaa. Kyseessä on valtava päästö, Itämeren mittakaavassa viidesosa. Sen saaminen pois on upea saavutus”, sanoo John Nurmisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.

Korjaus 2.12. klo 13.05: Fosfaattipäästöt olivat yli kaksinkertaiset verrattuna alun perin arvioituihin, eivät lähes kolminkertaiset.

Sergei Gratsev
Vesinäytteen ottopaikka tehtaan lähistöllä.
Vesinäytteen ottopaikka tehtaan lähistöllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat