Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akaan kuolonkolarin uhreilla ei ollut turvavöitä – asuivat vastaanotto­keskuksessa

Kotimaa
 

Akaalla tiistaina iltapäivällä sattuneessa kolarissa kuoli henkilöautossa kuljettajana ollut, vuonna 1985 syntynyt tamperelaisnainen sekä matkustajina olleet, vuosina 2011 ja 2000 syntyneet tytöt. Tytöt olivat poliisin mukaan sukua naiselle, mutta eivät samaa perhettä.

Lapset olivat turvapaikanhakijoita ja he asuivat Punkalaitumen toimipisteessä, joka toimii SPR:n Turun vastaanottokeskuksen alaisena. Toimipisteen vastaavan ohjaajan Kaisa Hyyti-Suojasen mukaan uhrien perheelle on järjestetty kriisiapua. Sitä tarjotaan myös kaikille muille apua tarvitseville.

”Ihmiset ovat järkyttyneitä ja surullisia”, Hyyti-Suojanen sanoo.

Poliisi epäilee turman sattuneen, koska tie oli liukas ja henkilöauto lähti ohittamaan edellä ajanutta traktoria liian myöhään. Valtatie 9:ää Turun suuntaan kulkenut auto oli ensin osunut vastakkaista kaistaa ajaneen auton kylkeen. Sen jälkeen se oli lähtenyt heittelehtimään entistä rajummin, ja osunut vastaan tulleen rekan keulaan.

Tie oli onnettomuuspaikalla jäinen, mutta autossa oli alla hyvät talvirenkaat. Rekankuljettaja oli poliisin mukaan ehtinyt jarruttaa voimakkaasti ja ajaa tien oikeaan laitaan. Kukaan muu ei loukkaantunut turmassa.

Onnettomuuden uhreilla ei ollut turvavyötä ja he lensivät törmäyksen voimasta ulos autosta. Poliisin mukaan turvavyö olisi saattanut pelastaa erityisesti takapenkillä olleet lapset.

Sisä-Suomen poliisin tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Antti Uusipaikan mukaan toisinaan tapaa autoilijoita, jotka eivät käytä turvavyötä.

”Tätä tapahtuu varsinkin taajamanopeuksissa, vaikka juuri niissä turvavyö pelastaa.”

Taajamissa 89 prosenttia käyttää turvavyötä etupenkillä ja 88 prosenttia takapenkillä, kertoo Liikenneturvan vuoden 2014 tienvarsiseuranta. Taajamien ulkopuolella 94 prosentilla oli etupenkillä turvavyö, takapenkillä vyön käytöstä ei ole lukuja saatavilla.

Alle kuusivuotiailla lapsilla lähes kaikilla eli 98 prosentilla oli turvavyö tai turvaistuin. 6–14-vuotiaista 90 prosenttia käytti ainakin turvavyötä.

”Sitä voisi edelleen käyttää enemmän. Vuoden 2013 kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa 30 ihmistä olisi pelastunut, jos turvavyötä olisi käytetty”, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Petteri Jääskeläinen.

Viime vuosina turvavyön käytön seurantaluvuissa ei ole Liikenneturvan mukaan ollut suurta vaihtelua.

Poliisi tutkii Akaan turmaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksina. Rekan kuljettajaa tai toista henkilöautoilijaa ei epäillä rikoksesta. Turma sattui Kylmäkosken Nesteen huoltoaseman kohdalla, tiellä on 80 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

Kuluvana vuonna tammi–marraskuun liikenneturmissa on kuollut 238 ihmistä. Vuonna 2014 kuolleita oli 224 ja sitä edeltävänä vuonna 258 ihmistä. Luvut ovat Tilastokeskukselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat