Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeimman kunniamerkin saavalle Pekka Vihervuorelle kaikki ihmiset ovat mahdollisia asiakkaita

Kotimaa
 
Risto Silvola
Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori saa Suomen Valkoisen Ruusun suurristin.
Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori saa Suomen Valkoisen Ruusun suurristin. Kuva: Risto Silvola

”Se on myös tälle talolle”, kommentoi korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori saamaansa kunnianosoitusta. Tasavallan presidentti on myöntänyt Vihervuorelle tämän vuoden itsenäisyyspäivän korkeimman kunniamerkin, Suomen Valkoisen Ruusun suurristin.

”Jotain on voinut aavistaa, koska edeltäjäni ovat sen saaneet”, Vihervuori jatkaa.

Vihervuori on nyt johtanut maan ylintä hallintotuomioistuinta, KHO:ta, yli kolme vuotta. Kansalaisten mielikuvissa KHO istuu norsunluutornissa, mutta Vihervuoren näkemys on toinen: kaikki kansalaiset, yksityinen sektori ja julkinen sektori ovat KHO:n mahdollisia asiakkaita.

Yhteiskunnan tilanne näkyy siinä, mitä asioita tulee KHO:n käsiteltäväksi.

Nyt KHO on esimerkiksi miettinyt valmiiksi, miten se pystyy omalta osaltaan hoitamaan turvapaikanhakijoiden asiat. KHO on turvapaikka-asioissa viimeinen lukko eli turvapaikanhakijat ja Maahanmuuttovirasto voivat viedä sen käsittelyyn Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisut.

Turvapaikkaa koskevat valitukset alkavat näkyä KHO:ssa loppukeväällä, Vihervuori ennustaa.

”Ruuhka ei kovin vahvasti näy vielä edes Helsingin hallinto-oikeudessa, jonne kaikki turvapaikka-asiat on keskitetty, vaan tulppa on nyt Maahanmuuttovirastossa. Koko ketjussa on menossa valtava myllerrys, eli ratkaisujen tekoon haetaan lisävoimaa.”

KHO teki heti syksyllä aloitteen lainmuutoksesta, jonka mukaan turvapaikka-asioissa valitusluvan käsittelyyn tarvittaisiin jatkossa vain kaksi jäsentä, kun normaalisti valitusluvasta päättää kolmihenkinen kokoonpano. Hanke on edennyt ripeästi ja on nyt eduskunnan käsiteltävänä.

”Tämä nopeuttaisi meidän käsittelyämme hyvinkin paljon.”

Vihervuori painottaa, että on tärkeää ratkaista asiat nopeasti kaikissa asteissa. Myös KHO:lla on hänen mukaansa nopea iskukyky ratkaista asiat nopeasti ja oikein, jos henkilöstöä on riittävästi.

Hallitus on esittänyt turvapaikkahakemusten käsittelyyn lisämäärärahoja koko ketjulle, myös KHO:lle.

Vihervuori pitää nopeaa resurssien lisäystä merkittävänä, sillä kyseessä on hänen mukaansa ensimmäinen kerta, kun riittävät resurssit nähdään tuottavuuden takeena. Toisin sanoen säästöjä syntyy, kun resursseja on niin paljon, että asiat pysytään käsittelemään ripeästi.

”Moni ei tähän asti ole ymmärtänyt, että toimiva hallintotuomioistuinjärjestelmä on tuottava eikä siis menoerä. Jos ajatellaan vain säästöjä, se on koko julkistalouden ja kansantalouden kannalta aivan liian kapea näkökulma.”

Vihervuori kummastelee julkisuudessa esitettyjä heittoja, joissa on ehdotettu ulkomaalaisasioihin valituskieltoa KHO:een.

”On epätodennäköistä, että tälle löydettäisiin perustuslailliset edellytykset. Valituskielto tarkoittaisi myös sitä, että jokainen yksityiselle valittajalle myönteinen hallinto-oikeuden päätös jäisi lopulliseksi. Ei voida ajatella epäsymmetristä valituskieltoa, joka oikeuttaisi viranomaisen valittamaan, mutta ei yksityistä ihmistä”, Vihervuori toteaa.

”Tällaiset perusfaktat ovat jääneet yleisessä keskustelussa pimentoon. Oletetaan aina, että valittaja on yksityinen ihminen, tässä tapauksessa turvapaikanhakija, joka siellä yrittää jotain.”

Vihervuoren mielestä kysymys valitusoikeudesta näyttäytyy pintakeskustelussa ja mediassakin yksinkertaisena.

”Puhutaan haittavalittajista, joita niitäkin varmasti on.”

Hän kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi ympäristöasiassa valittaja voi yhtä hyvin olla firma tai kunta itse kuin ne haitankärsijät, jotka vastustavat jotain hanketta.

”Kaikki riippuu siitä, mitä hallinto-oikeus on päättänyt. Ei ole sellaista olettamaa, että jutut ratkaistaan aina tietyllä tavalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat