Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoitoa aiotaan karsia tuntuvasti – ”Näin merkittäviä heikennyksiä ei ole nähty”

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolitus säästöjen takia etenee eduskunnassa kuin juna, vaikka juuri kukaan ei sitä kannata. Leikkausten arvioidaan säästävän noin 60 miljoonaa euroa vuodessa.

Kotimaa
 
Ella Pugin / Lehtikuva
Päiväkotiryhmä ylittää suojatien Helsingin keskustassa 24. marraskuuta.
Päiväkotiryhmä ylittää suojatien Helsingin keskustassa 24. marraskuuta. Kuva: Ella Pugin / Lehtikuva

Eduskunnan sivistysvaliokunta hyväksyi keskiviikkona hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten jäsenten enemmistöllä lakiesityksen, joka puolittaa lapsen oikeuden varhaiskasvatukseen ensi vuoden elokuusta lähtien. Esitys etenee nyt suureen saliin.

Kokopäivähoito säilyy kokoaikaisesti töissä käyvien lapsella tai jos erikseen harkitaan, että lapsen etu sitä vaatii. Muiden on tyytyminen 20 tuntiin viikossa, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi kahta hoitopäivää viikossa.

Jo aiemmin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä perustuslakivaliokunta ovat näyttäneet vihreää valoa subjektiivisen päivähoito-oikeuden kuoppaamiselle. Tosin evästeenä on tähdennetty, että uudistuksen toteutus vaatii ”kiinteää seurantaa”.

Sivistysvaliokunnan mukaan tulisi laatia kokonaisarviointi uudistusten vaikutuksista lapsiin ja sukupuolten tasa-arvoon. Myös henkilöstön ja lasten suhteellisista määristä tulisi säätää vastedes lailla.

Hallitus perusteli uudistusta – tai paluuta vanhaan päivähoidon tarveharkintaan – julkisen talouden heikolla tilalla. Säästöjä siitä on arvioitu kertyvän noin 60 miljoonaa euroa vuodessa. Taustalla ovat kymmenen vuoden takaiset tilastot ja arviot, että noin 11 000 lasta siirtyisi osapäivähoitoon.

Tosin todellisten säästöjen koitumista pitkässä juoksussa on epäillyt jopa hallituspuolue kokoomuksen talousasiantuntija, kansanedustaja Juhana Vartiainen. Hän toivoi kirjoituksessaan Suomen Kuvalehdessä, että kaikilla puolueilla olisi lähivuosina rohkeutta arvioida uudelleen varhaiskasvatuksen voimavarojen kohdentamista.

Vartiainen viittasi varhaiskasvatukseen vakuutuksena, joka suojaa etenkin niitä lapsia, jotka ovat valinneet itselleen huonot vanhemmat. Tutkimusten mukaan ihmisen viisi ensimmäistä vuotta määräävät pitkälti, miten hän elämässä onnistuu.

Päivähoidon, kasvatuksen ja myös perusoikeuksien asiantuntijat ovat enimmäkseen arvostelleet säästöjä. Perustuslakivaliokunnan mukaan laki voidaan säätää tavallisena lakina, mutta lapsen etua pitäisi toki muistaa ajaa.

Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat mittailivat esitystä perustuslain pykälillä, jotka säätävät yhdenvertaisuudesta ja turvaavat sivistykselliset ja sosiaaliset oikeudet. Perustuslaki lupaa myös tukea vanhempia lasten kasvatuksessa.

Asiantuntijoista esimerkiksi dosentti Liisa Nieminen huomauttaa, ettei perheen tukea saisi valtiontaloudellisista syistä heikentää miten paljon tahansa. ”Näin merkittäviä heikennyksiä mitä hallitus tässä esittää, ei ole perusoikeusuudistuksen voimassa ollessa juuri nähty”, Nieminen arvioi etuuden puolitusta.

Samasta oikeuksien heikennyskiellosta muistuttaa lausunnossaan myös professori Raija Huhtanen, mutta hän päätyy siihen, ettei heikennyksistä yksityisille aiheutuvia vaikutuksia voida pitää suhteettomina verrattuna tavoiteltaviin hyötyihin.

Varhaiskasvatuksen asiantuntijoiden kannat esitykseen ovat yksiselitteisemmin kielteisiä. Kun lukee vain sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan saamat kolmisenkymmentä lausuntoa, valtaosa niistä pitää esitystä kaikin puolin huonona: Eriarvioisuus kasvaa, kun osassa kuntia oikeus säilyy ja osassa puolittuu. Yksinkertainen järjestelmä muuttuu kolmiportaiseksi. Tarveharkinta lisää kunnan byrokratiaa, leimaa perheitä ja aiheuttaa lisäkuluja lastensuojeluun. Osapäivälapset saattavat löytää itsensä 39 lapsen ryhmistä, joiden kokoonpano lisäksi vaihtelee.

Rajauksen tyrmääjiä ovat muiden muassa perushoitajien Super, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, opettajien OAJ, lastentarhan opettajien LTOL, Mannerheimin lastensuojeluliitto MLL, lapsiasiavaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto, Yhden vanhemman perheiden liitto, eduskunnan apulaisoikeusasiamies, toimihenkilöiden STTK, sosiaalialan Talentia, Nuorisotutkimusverkosto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä joukko varhaiskasvatuksen professoreita.

Terveydenhuoltoalan Tehyn mukaan päivähoito-oikeuden rajoitus voidaan kompromissina hyväksyä, mutta se ei saisi hankaloittaa naisvaltaisen alan työssäkäyntiä.

Sivistysvaliokunnan asiantuntijalistalla on 40 nimeä, joista tosin osa on samoja kuin kahdella muullakin valiokunnalla.

Asiantuntijoiden ja lausuntojen määrä on siis tuntuva, eli ei voi sanoa, ettei eduskunta olisi kartoittanut tuntoja. Toinen asia on, ovatko ne vaikuttaneet mitään, kun lopputulema on, että rajauksen vaikutukset ovat enimmäkseen huonot.

Enemmänkin toiveeksi jäävät valiokuntien kirjaukset, joiden mukaan vaikutukset lapsiperheisiin eivät saa olla kohtuuttomia tai johtaa mielivaltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat