Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus paljasti suuren päästön ja sen lähteen

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Luoteis-Venäjällä Kingiseppissä sijaitseva Fosforitin lannoitetehtaan alue paljastui erittäin mittavaksi Suomenlahden rehevöittäjäksi syksyllä 2011.

Itämeren suojelukomissio Helcomin hallinnoimassa ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että tehtaan ympäristöstä vuoti viereiseen Laukaanjokeen ja edelleen Suomenlahteen valtava määrä rehevöittävää fosfaattifosforia.

Ensimmäinen epäily päästöstä saatiin vuonna 2008. Tämän seurauksena mahdollista päästölähdettä alettiin selvittää Helcomin hankkeessa syksyllä 2011. Päästön lähde ja kokoluokka varmistuivat marraskuussa 2011.

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila arvioi päästön määräksi tuhat tonnia vuodessa. Tämäkin määrä on huikea. Se vastaa miljoonan ihmisen puhdistamattomien jätevesien aiheuttamaa kuormitusta.

Päästö loppui viikko sen jälkeen, kun se oli tullut julki tammikuussa 2012.

Fosforitin tehdas ei myöntänyt päästöä, mutta se kuitenkin patosi samaan aikaan puron, jota pitkin tehtaan jätekipsivuoren fosforipitoiset suotovedet päätyivät Laukaanjokeen.

Tilanne kärjistyi äärimmilleen, kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB huhtikuussa pidätti Knuuttilan, joka oli ottamassa vesinäytteitä etukäteen sovitulla alueella tehtaan ympäristössä.

Kesäkuussa 2012 Fosforitin emoyhtiö EuroChem myönsi, että tehdas oli tukkinut vuodon jo talvella ja sen jälkeen ohjannut fosforipitoiset vedet käsittelyyn.

Kesällä 2013 EuroChem palkkasi riippumattoman asiantuntijan arvioimaan käsittelyjärjestelmän toimivuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat