Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passijärjestelmää ei saatu korjattua – myöhästyminen voi uhata kaikkia passeja

Kotimaa
 
Antti Reponen / HS
Passeja ja henkilökortteja toimitetaan jälleen normaalisti.
Passeja ja henkilökortteja toimitetaan jälleen normaalisti. Kuva: Antti Reponen / HS
Fakta

Pohjoismaihin ei tarvita passia

 Passia voi käyttää matkustusasiakirjana kaikkialla maailmassa.

 Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse toiseen Pohjoismaahan matkustaessaan matkustusasiakirjaa. Henkilöllisyys pitää kuitenkin pystyä todistamaan tarvittaessa esimerkiksi ajokortilla. Se ei kuitenkaan välttämättä kelpaa esimerkiksi ruotsalaisessa pankissa.

 Henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjaksi EU-maissa ja eräissä muissa maissa, kuten Sveitsissä. Alaikäisen henkilökortti ei ole matkustusasiakirja, mutta alaikäisellekin voi myöntää tavallisen henkilökortin.

Uudella pikapassilla maailmalle mielivän matka saattaa peruuntua, sillä passi- ja henkilökorttien tietojärjestelmässä tiistaina ilmennyttä vikaa ei ole saatu toistaiseksi korjattua.

Poliisi ei pysty vian takia myöntämään väliaikaisia passeja ja toimittamaan pika- ja express-passeja normaalissa aikatauluissa.

Poliisihallituksen ylitarkastajan Hanna Piipposen mukaan myöhästyminen koskee tiistaina ja keskiviikkona poliisiasemalla jätettyjä pikapassihakemuksia ja mahdollisesti myös aikaisintaan viime perjantaina sähköisen asiointijärjestelmän kautta jätettyjä hakemuksia.

”Tällä hetkellä passipäätöstä ei pystytä tekemään. Vikaa korjataan parhaillaan erittäin suurella prioriteetilla. Viimeistään [torstain vastaisen] yön aikana ratkeaa, tuleeko myöhästymistä myös normaaleihin passeihin.”

Nyt ei ole Piipposen mukaan kiireisin passinhakuaika. Pikapasseja myönnetään päivittäin alle 200 kappaletta, mutta tavallisten passin saajien määrä on paljon suurempi. Esimerkiksi lokakuussa Suomessa myönnettiin 50 000 passia.

Piipposen mukaan passijärjestelmässä ilmennyt vika on hyvin poikkeuksellinen, eikä hänellä ole tietoa, mistä se johtuu.

”Ihmiset toki asioivat poliisilaitosten kanssa, mutta minulle asti ei ole tullut vielä tietoon kriittisiä tapauksia, jotka eivät olisi päässeet tämän takia lähtemään”, hän kertoo.

Pika- ja expresspassit ovat normaaleja, viisi vuotta voimassa olevia biometrisiä passeja, mutta ne saa käyttöönsä lisämaksulla tavallista nopeammin.

Kun tavallisen passin saaminen kestää 5–8 arkipäivää, pikapassin saa 2–5 päivässä ja express-passi on haettavissa jopa saman päivän aikana Pasilan poliisiasemalta tai lentokentältä.

Väliaikainen passi tehdään poliisilaitoksella ja myönnetään vain erityisestä syystä. Tällä hetkellä sekään ei onnistu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat